Hopp til innhold

Prevensjonsbruken blant unge øker

Unge hedmarksjenter mellom 12 og 16 år ligger på landstoppen i p-pille-bruk. Bare finnmarksjenter i samme aldersgruppe bruker mer.

Video Unge hedmarksjenter ligger på landstoppen i p-pillebruk

De er under den seksuelle lavalder, men de bruker likefullt p-piller. Hver 17. jente mellom 12 og 16 år i Hedmark bruker p-piller. De siste 5 årene har økningen i Hedmark av slik prevensjonsbruk vært på 30 prosent.

Det viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Helsesøster Trude Kirkebø ved Ajer ungdomsskole i Hamar får mange spørsmål fra unge jenter om prevensjon, og hun bekrefter at stadig flere spør etter p-piller.

Randi Tollefsen Grøndalen

Randi Tollefsen Grøndalen, helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Men det er flest 15. og 16. åringer som spør, aldri jenter på 12. Det sier Randi Tollefsen Grøndalen, som er helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom.

Bare finnmarksjentene spiser flere p-piller

Unge jenter i Finnmark er de som spiser flest p-piller. I vårt nordligste fylke bruker hver 14. jente i aldersgruppa mellom 12 og 16 p-piller.

Opplandsjentene ligger midt på treet når det gjelder slik tablettbruk. I Oppland bruker hver 22. jente mellom 12 og 16 år p-piller.

Foreldrene vet ikke hva som skjer

P-pillebruken øker

P-pillebruken blant unge kvinner er størst i Finnmark og Hedmark.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Mange jenter får p-piller fra legen sin uten at foreldrene vet hva som foregår. Men hvorfor det er slik at hedmarksjentene er blant dem som får flest her i landet, det vet ikke helsepersonell i Hedmark.

Det er uansett svært stor forskjell mellom jentene i Hedmark og jentene i Oslo, der det bare er hver 60. jente i alderen mellom 12 og 16 som bruker p-piller.

Foreldrene bør få vite

Arild Tandberg er privatpraktiserende gynekolog i Lillehammer. Han mener det bør bli slutt på at jenter får p-piller uten at foreldre eller foresatte vet hva som skjer.

Arild Tandberg

Arild Tandberg er privatpraktiserende gynekolog i Lillehammer

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Jenter kan få problemer med å bli gravide i voksen alder, hvis de gjør feil ting i ung alder, sier Tandberg. Han peker på at dette både har en moralsk, juridisk og medisinsk side. Det negative med en mer restriktiv praksis er faren for at flere blir gravide i ung alder. – Slik sett handler dette om normer og holdninger i samfunnet, sier Tandberg.

Han legger til at det finnes posistive sider av p-pillebruk også. – Mange unge jenter har svært sterke menstrasjonssmerter, og bruk av p-piller kan redusere disse smertene, sier Arild Tandberg. Han mener imidlertid det burde være uproblematisk at foresatte er med og tar avgjørelsen om bruken av tablettene.