Hopp til innhold

Vil ha Faremo som ny politidirektør

I dag ble Ingelin Killengreen ansatt som nytt departementsråd i Fornyingsdepartementet. Her er de heteste kanditatene til å overta toppjobben.

Forsvarsminister Grete Faremo

Forsvarsminister Grete Faremo er en het kandidat til den nye politidirektørjobben.

Foto: Myklebost, Nils / SCANPIX

Arne Johannesen, forhandlingsleder for Unio i staten

Leder i Politiets fellesorganisasjon Arne Johannesen mener POD trenger en sterk og tydelig leder.

Foto: Johan B. Sættem

– Dette er et tema som opptar alle i politiet. Killengreen har vært en synlig og dyktig sjef som det er vanskelig å erstatte, sier leder i Politiets fellesorganisasjon Arne Johannessen.

Detaljstyring

Det har blåst kraftig rundt Killengreen og Politidirektoratet (POD) det siste året, og hun har vært under et sterkt politisk press på grunn av flere problematiske saker.

Før jul ble det blant annet kjent at hun måtte inn til Justisministeren hver 14. dag for å levere skriftlige og muntlige rapporter om IT-situasjonen i politiet.

I dag ble hun i statsråd utnevnt til ny departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD).

Fem navn

Hans Sverre Sjøvold

Rektor for Politi Høgskolen Hans Sverre Sjøvold har en CV som er som skapt for direktørjobben.

Foto: NRK
Jørn Holme

Tidligere PST-sjef Jørn Holme kan tenkes å søke direktør-jobben.

Foto: NRK
Odd Reidar Humlegård

Kan Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård ta steget opp til POD-direktør jobben?

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det er fortsatt usikkert når Killengreen vil ta over jobben i Fornyingsdepartementet, men trolig vil dette skje før sommeren. Innen den tid må Justisdepartementet ha funnet hennes arvtager. Etter det NRK forstår er det fem navn som peker seg ut.

Killengreens nummer to i POD og assisterende politidirektør Vidar Refvik, Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård, rektor for Politi Høgskolen Hans Sverre Sjøvold, tidligere PST-sjef Jørn Holme og forsvarminister Grete Faremo.

– Det er viktig å bryte regimet til Storberget og få slutt på detaljstyringen. Det POD trenger er en sterk sjef som kan styre i eget hus og lytte til politidistriktene, og ikke lar seg styre av Storberget, sier leder i justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), som mener den nye direktøren ikke nødvendigvis trenger å komme fra politiet. Han får støtte fra Johannessen.

– Jeg ser ingen soleklare arvtagere i politiet. For en ting man kan kritisere Killengreen for er at hun ikke har dyrket noen arvtagere. Jeg mener politiet må se etter en lederprofil som ikke nødvendigvis har politibakgrunn. Man må tenke bredere, sier Johannessen.

Mange har den siste tiden diskutert hvilken ledertype politiet trenger.

– Vi er opptatt av at den neste sjefen er en god leder og kulturbygger. Man må dyrke åpenhet og heve takhøyden i politiet. Samhandlingen internt i politiet, til andre offentlige etater og til næringslivet vil bli helt avgjørende for den nye lederen, sier Johannessen.

Er Grete Faremo en slik kandidat?

– Faremo har bred erfaring fra privat næringsliv, politikken og hun forstår rollefordelingen mellom politikk og administrasjon. POD trenger en leder som er sterk og som kan stå for egne meninger. For POD er ikke et sekretariat for justisdepartementet, sier Johannessen.

– Jeg synes Holme er et interessant navn. Han har kunnskap og vet hvordan vi skal bekjempe kriminalitet. Faremo blir som å sette Knut Storberget i stolen. Hun vil bare være hans forlengede arm i direktoratet, sier Sandberg.

Det er få som tror dagens assisterende direktør Vidar Refvik vil ta steget opp.

– Det er ikke slik at en ny sjef arver den gamle ledelse, så Refvik tror jeg har gjort sitt, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen, og får støtte fra Sandberg.

– Refvik vil bare fortsette der Killengreen slapp, sier Sandberg.

– Vi håper på en god prosess og det blir feil å lete etter en ny Killengreen. Vi har behov for en tydelig og samlende direktør. Som har respekt og lytter til de ulike miljøene i politiet, sier leder for Oslo politiforening, Sigve Bolstad.

Krevende jobb

Killengreen har sittet som politidirektør siden opprettelsen av POD i 2000 og skulle egentlig ha gått av etter åremålet gikk ut i 2009, men en lovendring forlenget dette til 2012.

– Dette er nok en av de mest krevende jobbene i offentlig sektor, som krever en sterk og tydelig leder. Både rollefordelingene mellom politisk ledelse og administrative utfordringer. Den politiske detaljstyringen og det enorme mediefokuset, sier Johannesen, som får støtte fra Abrahamsen.

– Det er viktig at POD får en leder med god kompetanse som er en leder som evner til å lytte til sine ansatte. Det jeg ønsker meg er en god tung søker utenfra. For dette er et krevende direktorat som krever sin leder, sier Abrahamsen som personlig mener Holme og Faremo er de heteste kanditatene.

– Faremo har betydelig kompetanse. Som politiker med lang erfaring fra privat næringsliv er hun nok den heteste kandidaten, men Holme er også en utmerket kandidat, men skal man fornye trengs det nye koster og da må man få inn ett friskt pust som kan utnytte organisasjonen slik den er i dag, sier Abrahamsen, som mener den nye sjefen får nok å henge fingeren i.

– Det politiet trenger er en som kan utvikle politiet i forhold til den nye kriminalitets utvikling. Det gjelder de IT-problemene vi har sett i den siste tiden , men også organiseringen av politidistriktene og bemanningssituasjonen i politiet.

AKTUELT NÅ