Hopp til innhold

- Er du syk, kom til Japan

Japan har for alvor kastet seg inn i kampen om helseturistene fra Europa og USA. Asia er fremtidens marked, viser en amerikansk studie.

Japanske helsearbeidere
Foto: Yuriko Nakao / Scanpix/Reuters

- Det er ingen grunn til å tro at ikke nordmenn følger trenden. Men det er vanskelig å vite hvor mange pasienter det er snakk om.

Studie om helseturisme

De fleste bare reiser uten å melde fra, sier Silje Aspholm Hole. Hun er tidligere prosjektleder for tenketanken "Visjon helse 2015".

Hun har også vært analysesjef i Spekter, arbeidsgiverorganisasjonen som organiserer helseforetakene i Norge.

I Japan har representanter fra finans-, handels- og næringsdeparementene sittet bak lukkede dører for å lage en plan, skriver Businessweek .

Rike helseturister

Landet vil konkurrere med andre asiatiske land om å kapre de rike helseturistene fra vestlige land.

Silje Aspholm Hole

Silje Aspholm Hole

Foto: Åge Hojem

- Vi ser et europeisk og asiatisk helsemarked med Tyskland, Thailand og India i front. Den siste tiden har Japan, Singapore, Filippinene og Kina meldt seg på i konkurransen, sier Hole.

Alvorlig syke nordmenn reiser stadig oftere til land som kan tilby genterapi og andre alternativer til behandling i Norge. Lars Jerstad fra Kristiansnad er en av dem.

LES OGSÅ: Til Kina når livet står på spill

Thai-screening

- Det er store sjanser for at mange av de 100 000 nordmennene som reiser på ferie til Thailand hvert år, kan la seg friste av billige tilbud om å screene seg selv fra topp til tå.

- Når de så er hjemme igjen vil de oppsøke det norske helsevesenet for "å være på den sikre siden", og enten få avkreftet eller bekreftet det screeningen viste, skriver Silje Aspholm Hole i en redegjørelse for arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. Den organiserer helseforetakene i Norge. Det er de som må ta merarbeidet.

- Risikofylt

- Det er farlig å overse at helsevesenet blir stadig mer internasjonalt, mener Hole.

Å søke på nettet gir uante muligheter for alvorlig syke og deres pårørende. Men ofte skraper de lommeboka, reiser til en helt annen kultur mot norske legers anbefalinger.

- Det er et dilemma at man gjerne vil prøve "alt " , uten å vite hva "alt" er. Så omfattende er den informasjonen man kan skaffe seg på nettet, sier hun.

AKTUELT NÅ