Hopp til innhold

Hjermann slår tilbake mot pastor

Barneombud Reidar Hjermann er opprørt over at pinsepastor Jan Aage Torp bruker kristendommen til å rettferdiggjøre bruk av fysisk avstraffelse av barn.

Reidar Hjermann
Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Pastor Jan Aage Torp i pinsemenigheten sa i NRK Ukeslutt i går at fysisk avstraffelse hører hjemme i det han kaller et totalt bilde av å gi barna den oppdragelsen de trenger.

LES OGSÅ: - Straff hører med i oppdragelsen

Barneombudet er rystet over uttalelsen, og han mener det er svært problematisk at Torp bruker kristendommen til å rettferdiggjøre bruk av fysisk avstraffelse.

Jan-Aage Torp

Pastor Jan-Aage Torp.

Foto: NRK

- Pastoren tar til orde for grep i barneoppdragelsen som både krenker barns rettigheter, gjør dem usikre og gir dem psykologiske problemer. Det er veldig problematisk at han tenker det han tenker, sier Hjermann til NRK.

Torp hevder at hans meninger om barneoppdragelse er bygget på bibelens ord, men Hjermann er uenig.

- Det er ingenting i bibelen som legitimerer det å slå barn, og den nye oversettelsen av bibelen skal nå fjerne ordet tukt. Slik fjernes også enhver tvil om at man kan bruke bibelen som hjemmelsgrunnlag for å slå barn, sier Hjermann.

- Forståelig med kulturforskjeller

Uttalelsen til Torp kom etter at somaliske Mohammed Osman Yusuf tidligere i uken sa at det av og til kan være riktig å rise barn.

LES OGSÅ: - Kan være riktig å rise barn

Hjermann mener imidlertid at Torps og Yusufs uttalelser må ses i sammenheng med deres kulturelle bakgrunn.

- De som har en bakgrunn fra en annen kultur og et annet land, kan man på sett og hvis forstå at har mindre kunnskap om moderne barnepsykologi og norsk barneoppdragelse, sier Hjermann.

Men Hjermann mener at nordmenn som er oppvokst i Norge, ikke har noen unnskyldning for å slå barn.

- De som er født og oppvokst i Norge, bør ha fått med seg hva det er som er skadelig for barn, hva som er lov og hva som ikke er lov, sier Hjermann.

- Barn vet hvem som har rett

Hjermann tror at barn selv forstår hvem som har rett i denne debatten.

- Barna registrerer at det store flertallet av voksne tar total og fullstendig avstand fra alle former for vold i barneoppdragelsen, og dette gjør barn trygge, sier Hjermann.

Vil kontakte Torp

Hjermann vil nå kontakte Torp for å forsøke å endre pastorens holdninger til avstraffelse av barn.

- Jeg vil snarest invitere ham til barneombudets kontor for å se hva det er som gjør at han har slike primitive holdninger til det å oppdra barn, sier Hjermann.

Samtidig oppfordrer barneombudet alle kirkesamfunn og menigheter til å komme frem med sine holdninger om barneoppdragelse og vold, slik at eventuelle feil kan bli korrigert.

DEBATTEN ER NÅ STENGT FOR NYE INNLEGG. TAKK FOR DELTAGELSEN!

AKTUELT NÅ