Hopp til innhold

Simpsons: En norsk-tysk suksess

Visste du Matt Groening er halvt norsk, og at faren hans heter Homer?

Matt Groening

Matt Groening står bak den største TV-serie-suksessen gjennom tidene: The Simpsons. Fredag er det premiere på 'The Simpsons Movie'

Foto: Matt Sayles / AP

The Simpsons er kanskje den amerikanske familien som det norske folket kjenner best.

Fredag debuterer den animerte familien på norske kinoer etter 18 år som TV-serie.

Navnevalgene i Simpsons

Matt Groening

Matt Groening holder opp visittkortet sitt.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Matt Groening er halvt norsk og halvt tysk. Moren hans er norsk og heter Margaret (Wiggum Groening), mens hans tyske far heter Homer.

Homer Groening var filmmaker, jobbet innen reklamebransjen, skribent og tegneserietegner, mens moren jobbet som lærer.

Groening har kalt opp karakterene i Simpsons-familien etter sin egen nærmeste familie: Foreldrene Homer og Margaret, og hans yngre søstre Lisa og Margaret (Maggie).

Han synes selv at det ville vært for synlig om han kalte gutten i familien for Matt, så han ble kalt Bart, som er et anagram for "brat" (skittunge på norsk).

Groening sier riktignok at familiene ikke likner hverandre i det hele tatt, med unntak av søskenkrangelen.

Groening har også to eldre søsken: En bror og en søster som heter Mark og Patty. Disse ble utelatt fra den aller nærmeste familien, men er likevel med i serien på hver sin måte. Patty ble Marges ene søster, mens Mark er selve inspirasjonen for Bart.

Navnet Wiggum, som i politisjef Clancy Wiggum, er morens pikenavn. Andre navn i serien er gatenavn fra Groenings hjemby Portland i delstaten Oregon, blant annet: Flanders, Lovejoy, Powell, Quimby, Kearney, og Terwilliger.

- Tro mot Simpsons-universet

Hvem kjenner ikke seg selv eller bekjente igjen på karakterene TV-serien «The Simpsons»? Finnes det noen som ikke vet hvem den bedagelige familiefaren Homer Simpson er? Eller, hvem kjenner ikke hans berømte kraftuttrykk «D’oh»? Et sitat som for øvrig har gått inn i ordbøkene.

Matt Groening sammen med noen av stemmene i The Simpsons

Noen av stemmene i The Simpsons. Fra venstre: Nancy Cartwright (Bart, Nelson Muntz, Ralph Wiggum, Todd Flanders og Kearney i tillegg til når Lisa fniser og ler), Hank Azaria (Moe Syzlak, politisjef Wiggum, Comic Book Guy og Apu), Yeardley Smith (Lisa Simpson), Matt Groening, Dan Castellaneta (Homer Simpson, Abraham 'Grandpa' Simpson, Barney Gumble, Krusy the Clown, groundskeeper Willie, mayor Joe Quimby, Hans Moleman, Sideshow Mel og Itchy pluss flere andre mindre karakterer) og regissør David Silverman.

Foto: Matt Sayles / AP

Time Magazine har kåret «The Simpsons» til verdens beste TV-serie, og den lille rampegutten Bart var det eneste fiktive innslaget på deres liste over det forrige århundrets mest innflytelsesrike personer. The Simpsons er ikke bare en animasjonsserie, det er et fenomen, som på fredag tar skrittet inn på det store lerretet.

– Mange fans er redde for å bli skuffet. Det er det ingen grunn til å være, sier Christin Berg.

Som filmsjef i Oslo Kinematografer er hun en av få som har fått se filmen.

– Filmen er veldig tro mot Simpsons-universet, som er mye av grunnen til at serien er blitt så populær. I tillegg er den tilpasset storformatet på en veldig bra måte.

Samtidssatire

Mange store ord er blitt brukt for å berømme serien. Filmviter

Knut Nærum

Knut Nærum sier serien inneholder masse sunn kynisme.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sindre Kartvedt sier til Morgenbladet at Simpsons tar det moderne mennesket på kornet. Mange trekker også fram seriens evne til å bevisst kommentere samtiden og samfunnet gjennom humoren.

– Det er morsomt, smart og kvikt. Og inneholder masse sunn kynisme, sier komiker Knut Nærum til NTB og utdyper:

– Alle mulige slags folk ler av det. Det er et kvalitetsstempel. I tillegg er serien veldig kodet. Mange av vitsene forutsetter at man kjenner til litteratur, politikk eller spesielle fenomener så man må kunne mye for å få med seg alt.

Nærum mener det geniale ligger i at dersom man får med seg noe av det, så føler man seg smart. Og hvis man ikke skjønner en vits, så tenker man nok at «det var nok noe smart».

Han kaller det humor basert på kunnskap, snarere enn mangel på kunnskap.

– Mange benytter seg av sex, fyll og bæsjing for å få folk til å le. Det er jo universelt. Men Simpsons har ikke vært redde for å gå den andre veien, sier Nærum.

Utsolgt natt

Filmen har premiere på Colosseum kino i Oslo rett etter midnatt.

Nattforestillingen er allerede utsolgt.

Knut Nærum har sikret seg billett på forhånd. Komikeren har aldri hørt noen si de ikke liker Simpsons. Men fansen er ikke like synlige som for eksempel et lignende fenomen som Harry Potter.

– Er Simpsons-fansen mer avslappet og sofistikert?

– Kjernen av saken, og den store forskjellen mellom Harry Potter og The Simpsons sine fans er at det er ingen som overnatter utenfor kinoen. Det er dessuten alltid billetter igjen etter at soveposefolket har kjøpt sine. Og det sier vel sitt om Harry Potter-fansen, svarer humoristen beskt.

Størrelsen skiller

Så tidlig som i første sesong ble skaperne av The Simpsons forespurt om å lage en spillefilm.

– Vi ventet 18 år med å lage filmen, fordi vi ville gjøre det av andre årsaker enn at vi hadde anledning til det. Vi ville lage en film fordi det var riktig. Vi ville skape en historie som krevde størrelsen til en film. «The Simpsons Movie» er ikke tre TV-episoder som er slått sammen, men noe større og mer, sier manusforfatter og produsent av filmen, Al Jean, på hjemmesiden til Fox Film.

Med «The Simpsons»-filmen har hjernen bak serien, Matt Groening, og de andre filmskaperne fått anledning til å vise noe TV-serien, selv med sine utallige priser og enorme kulturelle innflytelse, aldri har kunnet.

– Det som skiller filmen fra serien er størrelsen, sier James L. Brooks, tidligere Oscar-vinner, forfatter og produsent av «The Simpsons».

– Vi har 100 forskjellige snakkeroller i filmen, og vi har skapt scener som ville være helt utenkelige å tegne for serien. Vi ville rett og slett at Simpsons-filmen skulle bli en ordentlig kinoopplevelse for publikum.

Har du ikke fått nok Simpsons? Les disse:

- Vanskelig å dubbe Homer

Kjendiser tigger seg inn i "The Simpsons"

Delta i Simpsons-debatten: Hvilke forventninger har du til filmen?

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger