Hopp til innhold

Vil gjennomgå barnebidrag til 20-åringer: – Et sjokk for mange foreldre

20-åringer som tar videregående utdanning kan kreve barnebidrag fra foreldrene. Nå varsler regjeringen en gjennomgang av reglene.

Robert Eriksson foran NAV-logo

VIL GJENNOMGÅ BARNEBIDRAGSORDNINGEN: 20-åringer som tar videregående utdanning kan kreve barnebidrag fra foreldreNE. Nå varsler regjeringen en gjennomgang av ordningen. Her er arbeids- og sosialminister Robert Eriksson under utvelgelsen av lederen for gjennomgangen av Nav tidligere i år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

En 20-åring som bestemmer seg for å ta videregående skole, kan kreve bidrag fra foreldrene.

Hensikten med ordningen er at alle ungdommer skal ha mulighet til videregående utdanning.

Men det kan komme som et sjokk for foreldre, som må ut med tusenvis av kroner per måned.

– Mange som har kontaktet meg har vært helt ulykkelige, sier Arve Kambe (H) som er leder i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Arve Kvambe

INGEN KJÆRE MOR: Kvambe mener at ungdommer som bestemmer seg for å flytte ut ikke bør få barnebidrag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Nå varsler regjeringen en gjennomgang av ordningen med barnebidrag til voksne ungdommer.

Et sjokk for foreldre

– De har kanskje måttet selge en bil, tatt opp forbrukslån eller ta opp lån på huset for å få råd til å betale bidrag. Folk rister på hodet, og spør om dette virkelig var intensjonen, sier Kambe.

Selv mener Kambe at svaret er nei, og at reglene må endres.

Men er dette egentlig noe stort problem?

– Da jeg tok opp denne saken i forrige stortingsperiode, fikk jeg overraskende mange henvendelser, svarer Kambe.

Det var henvendelser fra både mødre og fedre, som plutselig fikk bidragsregning på tusenvis av kroner fra NAV.

I dag kan altså unge mennesker kreve bidrag fra foreldrene, til tross for at de er voksne i lovens forstand.

Forutsetningen er at de går på videregående skole, eller tilsvarende. En 20-åring som har jobbet noen år etter grunnskolen, og bestemmer seg for å ta videregående, kan kreve bidrag.

En 18-åring som går i tredje klasse, kan velge å flytte fra mor og far – og kreve at foreldrene betaler.

– For veldig mange av foreldrene kommer det som et sjokk. Ikke bare det at ungen deres går til NAV og får bidraget regnet ut, men også summen som er flere tusen kroner netto hver eneste måned. Og det kommer altså på toppen av alle andre utgifter, sier Kambe.

– Bør ikke få bidrag hvis de flytter ut

Kambe understreker samtidig at det kan være gode grunner til at barn flytter hjemmefra.

Foreldre NRK har snakket med, forteller om familiekonflikter og tøff økonomi. En fraskilt far som ikke bor sammen med barnet sitt, betaler bidrag til 18-åringen.

Han har begynt i første klasse på videregående flere ganger.

En annen far forteller om et liv med to jobber.

I vår var det 2.600 personer over 18 år som fikk bidrag via NAV. Samtidig opplyser NAV at de fleste avtaler om bidrag avtales privat.

Stortingsrepresentantene Kambe, Linda C. Hofstad Helleland og Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre foreslo for tre år siden at regjeringen skulle gå gjennom bidragsreglene med sikte på endring. Forslaget fikk støtte fra Frp.

Gjennomgangen ble gjort, men den rødgrønne regjeringen foreslo ingen endringer.

Å oppheve muligheten til å pålegge foreldre bidragsplikt etter fylte 18 år, ville bety at ansvaret for forsørgelse blir flyttet over på ungdommen selv, eventuelt det offentlige, mente regjeringen. Og at det igjen kunne føre til at noen unge ikke ville ha økonomi til å fullføre videregående.

Solveig Horne

BØR VURDERES: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne mener at det er bra at foreldre har et forsørgingsansvar for barn i videregående skole, men at regjeringen må se på om dagens ordning er godt nok innrettet.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Det ble også pekt på at ungdom kunne ha god grunn til å flytte hjemmefra og få bidrag, for eksempel avstand til skole og familiekonflikter.

Kambe mener foreldre skal ha ansvar for barn på videregående, også dersom de av en eller annen grunn tar et år om igjen. Men, dersom barnet har tilbud om å bo hjemme og likevel flytter ut, må de ta ansvar selv, mener han.

Trenger gjennomgang

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne varsler en ny gjennomgang av bidragsordningen. Det skal skje i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, som har ansvar for utdanningsstøtte.

– Jeg synes det er veldig bra at foreldrene har et forsørgingsansvar for barna sine når de skal ta videregående utdanning. Det tror jeg alle politikere er enige om at vi skal ha, sier Horne.

– Men så må vi se på om dagens ordning er godt nok innrettet, sånn at vi er sikre på at vi når ungdommene som trenger det, og forhindrer misbruk av systemet.

Tror du det skjer misbruk av ordningen i dag?

– Det vil alltid være misbruk av ordninger, og det har flere saker jeg har vært borti som opposisjonspolitiker vist. Det skjer misbruk, og uheldige situasjoner som er kommet fram. Så det er viktig at vi nå tar en gjennomgang av disse bidragsordningene.

AKTUELT NÅ