Hopp til innhold

Unicef blir kontaktet av fortvilte foreldre

13-åringen som ble funnet død i Valdres nyttårsaften skal ha blitt mobbet på skolen. Sakene om mobbingen i media har ført til sterke ytringer i kommentarfelt og sosiale medier.

Kristin Oudmeyer

OPPFORDRER TIL FORSIKTIGHET: Kristin Oudmayer er bekymret over alle kommentarene som blir skrevet etter 13-åringens dødsfall.

Foto: NRK

– Vi har fått henvendelser fra foreldre i Lommedalen som er fortvilte og redde. Flere av kommentarene er på grensen til truende og spres som ild i tørt gress. At barn blir omtalt som barnemordere er alvorlig, sier Kristin Oudmayer, Fagansvarlig i Unicef Norge.

Den 13 år gamle jenta skal ha blitt mobbet både på grunnskolen og i ungdomsskolen i Bærum. Det har ført til kommentarer av typen «dra heller og anhold de som har mobbet jenta» og «mobberne tok livet av henne. Nå håper jeg de er stolte av seg selv».

– Vi har sett eksempler på kommentarer hvor antatte mobbere blir hengt ut som mordere. I verste fall kan slik hets føre til nye ofre i saken, forteller Oudmayer.

Kommentarer fra facebook

MANGE KOMMENTARER: Skjermdumpene fra Facebook viser noen av kommentarene som har kommet.

– Samme tendenser i Odin-saker

– Når en situasjon blir så alvorlig for en 13 år gammel jente, er det snakk om systemsvikt. Barna har ikke noe skyld i det, selv om det er inntrykket barna kan sitte igjen med. Det er et urimelig ansvar å legge på barna.

– I hvor stort omfang har dere sett denne typen kommentarer?

– Alle kan bare sjekke sin egen profil. Vi har sett det i forskjellige nyhetsmedier og i sosiale medier.

– Er det her et generelt problem, også i andre saker?

– Vi så de samme tendensene i Odin-saken. Det er ikke så rart at folk blir følelsesmessig berørt, men da er det viktig at voksne er gode forbilder og er trygge i kontakten med barn. I kommentarene kommer det sterke spekulasjoner som barn må skjermes for, sier Oudmayer.

– Snakk med barna

Hun råder nå foreldre og skoleansatte å snakke med barna. Selv om de ikke er direkte eller indirekte berørt, kan barna ha fått med seg saken.

– Ved å snakke med dem kan foreldre og skoleansatte få rede på om barna går med ubesvarte spørsmål eller bekymringer.

AKTUELT NÅ