Hopp til innhold

Stemte nei til OL etter hard debatt

Gardermoen (NRK.no): Frps landsmøte vedtok å gå imot en statsgaranti til OL i Oslo 2022, på tross av en tordentale der Carl I. Hagen prøvde å overbevise landsmøtet om å utsette beslutningen.

Carl I. Hagen og Siv Jensen under avstemmingen om statsgaranti til OL

Carl I. Hagen og Siv Jensen valgte hver sin side under avstemmingen om statsgaranti til OL.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Både Sogn og Fjordane Frp og Troms Frp hadde fremmet resolusjoner om å si nei til å utstede statsgarantier til OL i Oslo i 2022.

– Nå er vi veldig fornøyd og veldig letta. Da Carl I. Hagen gikk på talerstolen begynte jeg å svette, forteller forslagstiller Frank Willy Djuvik til NRK.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik kan et eventuelt Oslo OL i 2022 se ut.

Foto: Oslo kommune

Kostnadene ved å arrangere OL er så høye at det vil gå utover viktige oppgaver som infrastruktur, skattelettelser, økt konkurransekraft, utdanning, helse og omsorg, heter det i en politisk uttalelse som ble vedtatt av landsmøtet søndag.

Fryktet økonomisk bakrus etter OL

Frykten for kostnadssprekk og økonomisk bakrus etter OL-festen ble avgjørende for Fremskrittspartiet, som også stemte nei til statsgaranti for Tromsø-OL i 2018, på landsmøtet i 2007.

– Å tro at et Oslo-OL koster under 50 milliarder er som å tro på julenissen, når Sochi-OL kostet 500 milliarder, sa Atle Simonsen.

Landsmøtet ble langt mer delt enn det lå an til tidligere i helgen. 115 av landsmøtets 219 delegater stemte for å realitetsbehandle forslaget, mens 99 ønsket å utsette vedtaket. Når landsmøtet deretter stemte for eller mot statsgaranti, sa to tredeler av delegatene nei til OL, mens bare 72 stemte mot forslaget.

Det var ventet stort flertall for forslaget, men selv om flertallet i redaksjonskommiteen innstillte på et nei til statsgaranti, ønsket et mindretall å vente med en avgjørelse til Frps landsstyremøte i høst, når forhandlingene mellom IOC og departementet er ferdig, og man vet mer om innholdet i søknaden.

Vil lære IOC om frivillighet

Carl I. Hagen under debatten om statsgaranti til Oslo-OL

En svært engasjert Carl I. Hagen argumenterte for vedtaket skulle utsettes, men fikk ikke flertallet med seg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Carl I. Hagen var en av dem som tok til orde for å utsette vedtaket:

– Det har med timing å gjøre. Det er interesse for hva Frp avgjør og bestemmer seg for. Tenk om vi kunne ha den store oppmerksomheten om vårt landsstyremøte i oktober, sa Hagen.

– Norge er de eneste som kan lære IOC å oppføre seg som en idrettsbevegelse, tuftet på frivillighet.

– Ikke frata våre statsråder denne muligheten. Tenk om det lykkes å få en statsgaranti basert på en ekstraordinær overføring fra oljefondet. Vi sier ikke ja eller nei til OL i dag, sa Hagen til stor applaus fra forsamlingen.

Han advarte om at Frp ville bli uinteressante i den videre OL-debatten dersom de nå stemte nei til OL.

Ønsket billigere løsninger

Stemmer over OL-nei på Frps landsmøte

Landsmøtet ble langt mer delt enn man hadde ventet på forhånd.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

Flere delegater advarte mot å stille Frp på sidelinjen ved å stemme for et bindende nei til OL.

Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen er en av dem som har argumentert for å jobbe for et billigere OL.

– Jeg forstår at folk er skeptiske og tviler på om dette er det rette konseptet for Norge, men Norge har også vært skeptisk til V-stil og farge-TV, sa Thomsen.

Han argumenterte om at Frp kan jobbe for gjenbruk av anlegg fra Lillehammer OL, og billigere løsninger.

– Det er vi som kan fortelle hvilket OL vi vil ha i Norge. Vi bør ta den tiden vi trenger, sa Thomsen.

Tidligere Oslo-byråd Jøran Kallmyr forsvarte OL-søknaden. Han argumenterte for at deler av OL-milliardene skal gå til veier og idrettsannlegg som er varige investeringer, og at det finnes inntektsmuligheter.

– Vi må ikke ta en overilt avgjørelse i dag, advarte Kallmyr.

– Ingen dramatikk

Per Sandberg og partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen under avstemningen om statsgaranti for OL

Siv Jensen stemte nei til Oslo-OL både i folkeavstemningen i 2013 og på helgens landsmøte.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Partileder Siv Jensen stemte selv nei til Oslo-OL under valget i høst, og stemte også nei til statsgaranti på landsmøtet.

Hun vil ikke kommentere hvilke konsekvenser vedtaket vil få for den videre prosessen:

– Nå har Frps landsmøte sagt hva Frp mener. Det er ingen andre partier som har tatt stilling til dette enda. Vi vet ikke hva vår regjeringspartner mener, Høyre vil trolig diskutere dette neste helg, så det er for tidlig å si om det er et politisk flertall for eller i mot. men dette er en nyttig avklaring for oss, og en klar beskjed til utøvende organer i partiet, sier Siv Jensen.

Nei-vedtaket er ventet å føre til politisk hodebry for Høyre/Frp-regjeringen. Regjeringen har ikke behandlet ferdig søknaden om statsgaranti. Noen innstilling til Stortinget er ikke klar.

– Det var som forventet. Det ble tettere enn mange trodde. Våre statsråder i regjering er bundet av dette vedtaket. Hvis Høyre er for OL betyr det at vi må ta dissens i regjering, men det er ingen dramatikk i det, sier Per Sandberg til NRK etter vedtaket var klart.

Flere har sagt at et nei på Frps landsmøte er det samme som at Oslos OL-drøm er knust. Per Sandberg avviser at et nei fra Frp er spikeren i kista for OL-planene.

AKTUELT NÅ