Hopp til innhold

Kan droppe skattelettelser til de rikeste

Klar tale fra fylkeslederne til Siv Jensen. Skattelettelser til de rikeste kan ryke først i budsjettforhandlingene.

Fylkesledere om formueskatt

RÅD TIL LEDEREN: Finansminister Siv Jensen (Frp). Innfelt: Frp-fylkesleder i Rogaland Kari Raustein, Frp-fylkesleder i Hedmark Johan Aas, Frp-fylkesleder i Aust-Agder Anders Kylland, Frp-fylkesleder i Telemark Gry-Anette Rekanes Amundsen og Frp-fylkesleder i Nordland Jonny Gulbrandsen.

Foto: Ole Andreas Bø/NRK/Svein Sundsdal/Lise Åserud/NTB scanpix/Adrian Dahl Johansen/NRK/Roald Marke

Venstre vil ikke gjøre det. KrF vil ikke gjøre det. Og nå sier fylkeslederne til Frp at det er noe av det første de vil forhandle bort.

Dermed kan det spøke for planene om å gjøre de store kuttene i fomuesskatten for de med høyest formue. Skattelettelser er den største enkeltsatsingen i budsjettforslaget, med kutt på til sammen 8,3 milliarder kroner. Nær halvparten skal tas ved å kutte i formuesskatten.

Vil senke satsen på sikt

Hva sier så fylkeslederne til regjeringspartner Frp? NRK har ringt alle 19 fylkeslederne. 10 av dem sier at de er villige til å droppe kutt i formuesskatten for de med høyest formue, så lenge bunnfradraget økes. Seks ønsker ikke å uttale seg, mens NRK ikke har fått tak i de resternede tre.

Frank Willy Djuvik

KAN DROPPE KUTT: Frank Willy Djuvik vil senke satsen på formueskatten på lang sikt.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Det er ønskelig å senke satsen på formuesskatten på lang sikt, men det er andre saker som er vesentlig vanskeligere å gi noe på i første omgang.
Å øke bunnfradraget er langt viktigere enn å endre satsen i formuesskatt, sier Frank Willy Djuvik, fylkesleder i Sogn og Fjordande.

Leder i Hedmark Frp, Johan Aas

KAN DROPPE KUTT: Johan Aas mener det ikke smerter å gi seg på formueskatten.

– Endringer i formuesskatten smerter ikke så mye, men å øke bunnfradraget er viktig. De som forhandler trenger ro nå, så jeg skal ikke mene for mye om saken, Johan Aas, fylkesleder i Hedmark.

2,2 millioner

De fire samarbeidspartiene har i utgangspunktet tre forskjellige løsninger på hva som skal gjøres med formueskatten. Regjeringspartiene Frp og Høyre har foreslått at prosentsatsen for formuesskatt skal senkes fra dagens én prosent til 0,75 prosent, men at også bunnfradraget også skal økes, sånn at man ikke trenger å betale formuesskatt før man når en formue på 1,2 millioner. Det er 200.000 mer enn i dag.

Venstre vil beholde dagens sats på én prosent, men foreslår en kraftigere heving av bunnfradraget, til 2,2 millioner kroner. Det vil bety at formuesskatten bortfaller for 300.000 mennesker i 2015.

KrF på sin side vil heller vente til Scheel-utvalget har kommet med sin rapport. I sitt alternative budsjett reverserer de hele kuttet i formuesskatten.

– Jeg ønsker en mer sosial innretning på skattesiden, Da vil det smerte minst å gi Venstre og KrF gjennomslag for ikke å senke satsen på formuesskatten, sier Anders Kylland, fylkesleder i Aust-Agder.

Gry-Anette Rekanes Amundsen

KAN DROPPE KUTT: Gry-Anette Rekanes Amundsen mange andre saker er viktigere enn kutt i formueskatten.

Foto: NRK

– Skattelettelser til de rikeste er ikke viktigst og lite problematisk å gi opp. Det viktigste er å øke bunnfradraget, sier Gry-Anette Rekanes Amundsen, fylkesleder i Telemark.

– Hvis vi må gjøre noe for å få flertall, så er det satsen på formuesskatt vi bør gi oss på. Det er viktigere at budjsettet får en sosial profil, Kari Raustein, fylkesleder i Rogaland.

Jonny Gulbrandsen i FRP

KAN DROPPE KUTT: Jonny Gulbrandsen vil heller tenke på de som har minst.

Foto: Adrian Dahl Johansen

– Formuesskatt er enklest å gi noe på. Det er viktigst å tenke på de som har minst, sier Jonny Gulbrandsen, fylkesleder i Nordland.

AKTUELT NÅ