Hopp til innhold

– Vi kan ikke forestille oss hvordan barna må føle det

Erik Bloemink (16) var like i nærheten av ulykkesstedet på Nigardsbreen da han hørte isen rase sammen. – Jeg forsto ikke alvoret før etterpå, sier Bloemink.

Nigardsbreen

OMKOM: Et tysk ektepar i 30-årene omkom da de fikk ismasser over seg ved Nigardsbreen søndag ettermiddag. To barn på åtte og ti år var vitne til at foreldrene omkom.

Foto: Erik Bloemink

To barn på åtte og ti år var vitner til at foreldrene omkom da Nigardsbreen kalvet over dem søndag ettermiddag. Familien hadde vært på guidet tur da de la ut på egen hånd og brøt sperringen nær breen.

Øyenvitne

Erik Bloemink (16) fra Nederland er på ferie i Norge med sin far, og var i nærheten av ulykkesstedet da Nigardsbreen kalvet og to mennesker omkom.

Erik Bloemink fra Nederland var på guidet tur ved den samme breen som den tyske familien. Da hans gruppe nærmet seg parkeringsplassen noen hundre meter unna, hørte han isen rase sammen bak seg.

– Jeg hørte isen komme rasende. Det var ikke paniske tilstander, folk forholdt seg rolige og gikk tilbake til parkeringsplassen. Vi forstod ikke at mennesker hadde falt ned. Det var først senere da ambulansene kom at vi skjønte at det var snakk om en ulykke, sier Bloemink til NRK.

Har vondt av barna

Guiden fortalte gruppen hva som hadde skjedd, og ba dem gå fort tilbake til parkeringsplassen, slik at guiden kunne gå tilbake og hjelpe, forteller Bloemink.

– Umiddelbart fikk vi alle medfølelse for barna. Vi kan ikke forestille oss hvordan barna må ha følt det, sier Bloemink.

Politi, ambulanse, redningshelikopter, ambulansehelikopter, redningsmannskap og redningsdykkere rykket raskt ut til stedet. De forsøkte også å finne ut om flere hadde blitt tatt av raset, men søket er nå avsluttet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nigardsbreen

FUNNET HER: Isen raste og traff det tyske ekteparet.

Foto: Christian Blo

– Politiet sa at helikopteret var på vei og at vi burde holde oss unna isbreen, forteller han.

Han sier han ikke så andre krysse sperringene.

– Det var flere guidede turer, så det var flere hundre mennesker i nærheten, men jeg så ingen krysse sperringene. Hvis man ikke går med en guide, er det ikke trygt å gå, sier Bloemink.

Får krisehjelp

Luster kommune har et kriseteam som hjelper de to barna som har mistet foreldrene sine. Politiet prøver å få tak i tyske slektninger.

Ordfører i kommunen, Ivar Kvalen, sier alle brefronter er farlige i varmen og at smeltingen har vært stor.

– Vi vet at det har vært langvarig varme og smeltingen har vært stor, kanskje større enn normalt. Brefronten vil være mer ustabil enn ellers og derfor er det viktig å holde god avstand, sier han.

AKTUELT NÅ