Hopp til innhold

Høy sikkerhet før HA-rettssak

Fem polititjenestepersoner og metalldetektor må til når saken mot åtte personer med tilknytning til Hells Angels skal opp i lagmannsretten.

helss angels rettssak

Det er stort sikkerhetsoppbud rundt rettssaken.

Foto: Petter Strøm / NRK

I juni ble åtte personer med tilknytning til motorsykkelklubben Hells Angels dømt for distribusjon av hasj og amfetamin fra Oslo til Nord-Norge.

Tirsdag startet ankesaken mot åtte menn som i juni ble dømt for distribusjon av narkotika fra Oslo til Nord-Norge

Alle mennene har tilknytning til motorsykkeklubben Hells Angels.

I forbindelse med rettssaken stiller politiet med fem tjenestepersoner. Alle som skal inn i rettssalen må gå gjennom en metalldetektor.

Fem av de tiltalte, deriblant HA-leder Ove Jørgensen Høyland, ble dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, for deltakelse i en organisert kriminell gruppe.

I juli ble det klart at alle de dømte valgte å anke saken.

– Alle har anket over bevisvurderingen under skyldspørsmålet. Noen har også anket over saksbehandlingen, sa førstestatsadvokat Lars Fause til NRK den gang.

Satt av en drøy måned

Tirsdag 8. oktober starter ankesaken i Hålogaland lagmannsrett. Ankesaken skal avsluttes 15. november.

– Jeg ser for meg at vi blir å presentere mye av det samme som da saken var oppe for tingretten, sier aktor Hugo Henstein.

Politiet la fram materiale fra 24.000 tekstmeldinger og 30.000 telefonsamtaler under rettssaken tidligere i år.

– Vi har gjenopptatt noe etterforskning i etterkant av tingrettsdommen. Samtidig ser jeg at forsvarerne har hentet inn noen nye vitner, men hvor mye nytt som vil komme frem er jeg usikker på, sier Henstein.

Randulf Schuman Hansen forsvarer en av de hovedtiltalte i saken. Han ønsker ikke å si noe om hvordan de har tenkt å legge frem saken i lagmannsretten.

– Min klient erkjenner fortsatt ikke straffskyld. Han anker på bakgrunn av at han ikke er enig i alle punktene i dommen, sier Schuman.

– Hvilke punkter er han uenig i?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn på nå.

Dyr ankesak

Førstestatsadvokat Lars Fause sa før anken at de ikke har råd til å gjennomføre en ankesak av denne størrelsen.

– Vi har valgt en slik prosessordning som vi har i Norge, og da må vi forholde oss til det. Vi kunne selvfølgelig lagt opp til mer ressurssparende rettslige prosesser, men slik er det ikke og det er helt greit, sier Hugo Henstein.

I forrige runde i retten ble de åtte mennene dømt i tråd med påtalemyndighetens påstander. Henstein ønsker ikke kommentere om han tror de åtte blir dømt på samme vis denne gang.

– Vi har utformet en tiltalebeslutning vi mener å ha dekning for. Det var tilfredsstillende for vår del at de ble dømt slik tilfellet var sist gang, men dette er en helt ny behandling og vi starter alle helt fra begynnelsen, så vi får se, sier han.

Retten ledes av lagdommer Bjørnar Stokkan. Lagretten består av totalt 12 personer, pluss dommer og to meddommere.

Mange norske småbyer sliter med et stort og økende narkotikaproblem. I Kongsvinger ble det dramatisk i fjor høst, da en trebarnsmor ble drept av en biltyv i narkorus. Hva gjør småkommunene for å hindre og følge opp rusproblemene?
Hells Angels i Danmark bruker unge multikriminelle gutter til å utføre lovbrudd for seg. Nå trener danske Hells Angels medlemmer opp norske unggutter til å bli fotsoldater i flere norske byer.

Brennpunkt: Småbyer med narkotikaproblem. Hells Angels trener opp unge nordmenn til å gjøre jobber for dem med narkotikadistribusjon.