Hopp til innhold

Fiskeridirektoratet: – Aker har brutt leveringsplikten

Fiskeridirektoratet mener Aker Seafoods har brutt leveringsforpliktelsene sine. Nå vurderer Aker å klage inn saken.

Mehamn

Anlegget i Mehamn, som sees i bakgrunnen på bildet, er et av stedene hvor det ikke ble levert fisk til.

Foto: Torill Olsen

Fiskeridirektoratet ser svært alvorlig på de bruddene som er avdekket og har besluttet å sanksjonere fartøyene til Aker Seafoods.

I august gikk fylkespolitiker Roger Hansen ut og mente han kunne dokumentere at Aker Seafoods båter hadde rapportert fiskeleveranse på et tidspunkt båten ikke hadde vært ved kai.

Siden den tid har Fiskeridirektoratet behandlet saken internt.

Fiskeridirektoratet har nå Fiskeridirektoratet krever at fartøyene «Jergul», «Skaidi» og «Stamsund» tas ut av fiske i henholdsvis tre måneder for «Jergul» og «Skaidi», og én måned for «Stamsund».

Fartøyene vil bli tatt ut med virkning fra 1. november 2012.

– Dokumenterte fisketriksing

Den tidligere ordføreren i Mehamn, Roger Hansen, er skuffet over Aker.

Den tidligere ordføreren i Mehamn, Roger Hansen, mente Aker trikset med tallene.

Foto: Arnstein Jensen

Da Roger Hansen i sin tid la fram dokumentasjonen, mente han at Aker trikset med tallene bevisst.

– Til Fiskeridirektoratet er det i 2011 rapportert om fire fangster levert i Mehamn fra Aker Seafoods på til sammen borti 400 tonn fisk. Men konsernets fiskebåter har ikke vært der de aktuelle dagene. Så det er helt utrolig at de har klart å levere uten å ha vært der, sa Hansen til NRK 6. august.

Aker vinglet i forklaringen

Den gang svarte konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Aker Seafoods først at fangsten hadde blitt levert via lastebil til Mehamn.

Men tillitsmann på bruket i Mehamn kunne melde at de ikke hadde tatt imot fisk verken via båt eller lastebil.

Det fikk konsernsjefen til å gå ut i lokalavisen Finnmark å hevde at hans uttalelser var ment å være generelle, til tross for at han i et lydopptak til NRK hadde sagt det helt motsatte.

Konsernsjefen gikk seinere ut og beklaget hvis det var slik at hans uttalelser ble oppfattet annerledes enn det de var ment som.

Konsernsjef i Havfisk ASA, Olav Holst-Dyrnes

Akers Seafoods konsernsjef, Olav-Holst-Dyrnes, sier i dag at de har handlet i god tro.

Foto: Havfisk

Feil ved 18 sedler

Men nå har Fiskeridirektoratet selv gjort undersøkelser, og har funnet feil ved 18 sluttsedler utstedt i 2011.

Dette omfatter et volum på 1.413 tonn torsk og 337 tonn hyse.

– Mangel i programvare

Hva som var årsaken til at det er forskjell mellom hva som er levert og hvor det er levert på sluttsedlene, sier Aker Seafoods selv at skyldes en mangel i programvaren de bruker.

Inntil utbedringene er gjort, har de innført manuelle rutiner for å sikre at samtlige sluttsedler føres korrekt.

– Fiskeridirektoratet har ikke belegg for påstandene om at feilføringer av enkelte sluttsedler er gjennomført med hensikt. Aker Seafoods har ikke hatt økonomisk fordel av dette. Vi vil vurdere å påklage vedtaket, sier Holst-Dyrnes i dagens pressemelding.

Fiskeridirektoratet selv sier at det ikke de ikke kan se at det kan legges vekt på anførsler om tekniske årsaker til at det er gitt uriktige opplysninger på sluttsedlene.

Men direktoratet sier også at det ikke finnes grunn til å anta at Aker Seafoods har ønsket å feilinformere om landingssted for de aktuelle landingene.

Mener Fiskeridirektoratet tolker feil

Aker Seafoods vurderer å påklage vedtaket til Fiskeri- og kystdepartementet.

Aker Seafoods hevder også at Fiskeridirektoratets egen tolkning av leveringsforpliktelsen bryter med etablert praksis i næringen.

– Direktoratets mener at den samme fisken som er kjøpt på tilbudsplikt skal bearbeides ved det industrianlegget som har kjøpt fisken. Aker Seafoods har på sin side lagt til grunn at oppfyllelse av bearbeidingsplikten praktiseres og vurderes regnskapsmessig over et kalenderår, på samme måte som de øvrige leveringsforpliktelsene. En slik forståelse av bearbeidingsplikten sikrer at den pålagte andel av konsernets fangst bearbeides, samtidig som man beholder fleksibilitet til å utnytte råstoffet best mulig med hensyn til både produktkvalitet og lønnsomhet, skriver konsernsjefen i pressemeldingen.

Fiskeridirektoratet mener derimot at det i forskrift om leveringsplikt klart fremgår at det er den leveringspliktige fangsten som skal bearbeides, og at den skal bearbeides ved det anlegget som kjøper fangsten i henhold til den primære eller den sekundære leveringsplikten