Hopp til innhold

Utskjelt råvare brukes i kremer og såpe

Palmeolje brukes i mange populære kosmetikkprodukter, uten at du kan se det i ingredienslisten.

Tannpasta, såpe, krem og shampoo på en grønn hyllekant

Ingen av produsentene bak disse produktene kan garantere at det ikke er brukt palmeolje i produksjonen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Palmeolje er blitt faset ut fra haugevis av matvarer de siste årene. Men i butikkhyllene finnes det fortsatt flere produkter med ingredienser som er basert på den omstridte råvaren.

Problemet er at det ikke er lett å vite om et produkt er palmeoljefritt. NRK Forbrukerinspektørene kjøpte inn ti populære «skjønnhetsprodukter» i en REMA 1000-butikk for å få finne ut om palmeolje brukes i denne typen produkter i Norge.

Nesten ingen av produktene var merket med «palmeolje». Likevel kunne ikke noen av produsentene garantere at det ikke var brukt palmeolje i produksjonen.

Står ikke under betegnelsen «palmeolje»

Kjært barn har mange navn, heter det, og det samme kan sies for palmeolje.

Dag Hareide

Dag Hareide, daglig leder i Regnskogsfondet, oppfordrer forbrukerne til å etterspørre skjønnhetsprodukter uten palmeolje.

Foto: Privat

Elaeis guineensis, retinol palmitate, glycerin og cetearyl alcohol er navnet på fire av over 200 ulike ingredienser i skjønnhetsprodukter som kan bety at det er brukt palmeolje i produksjonen.

Når du står i butikken og leser ingredienslister, er det med andre ord nesten umulig å vite om det er brukt palmeolje som råvare.

– Forbrukerne bør spørre om det er palmeolje i produktet, og de bør spørre om palmeoljen er sporbar, sier Dag Hareide, daglig leder i Regnskogsfondet.

Å smøre palmeolje på huden er ikke farlig for helsa, men det bidrar til nedhogging av regnskogen.

– Palmeoljeindustri er hovedårsaken til regnskogen ødelegges i Indonesia og Malaysia. Hvert år blir enorme områder hogd ned eller brent for å etablere palmeoljeplantasjer, sier Hareide til NRK.

Regnskogsfondet har laget en liste over ingredienser som ofte er fremstilt av palmeolje. Se hele listen her.

Palmeolje som råvare

Forbrukerinspektørenes stikkprøve viser at Spenol, Lypsyl, Soft Style Balsam, Natusan Kids Balsam Spray, Sunsilk Vitamin Explosion Balsam og Define Hair Care har ingredienser som er utvunnet fra palmeolje eller palmekjerneolje, såkalte palmeoljederivater.

Kun ett av produktene, Lano håndsåpe, har en ingrediensliste som tilsier at den inneholder palmeolje. Dette blir bekreftet av Lilleborg. Såpen er den eneste av de ti produktene som inneholder ren palmeolje.

To av produsentene, Colgate og Procter & Gamble (Head & Shoulders), ville ikke kommentere enkeltprodukter, men utelukker ikke at det er brukt palmeolje i produksjonen.

Beiersdorf, som fører Nivea soft face body hands, skriver til NRK at produktet kan inneholde palmeoljederivater, i likhet med mange andre kosmetiske produkter.

I 2013 gjorde Det britiske regnskogsfondet en omfattende undersøkelse hvor de kartla bruken av palmeolje hos verdensledende produsenter, som Nivea, Dove, Estée Lauder, Clinique og L’Oréal. Undersøkelsen viste at palmeolje brukes som råvare i nesten alt av hud- og hårpleieprodukter.

Les mer om produsentenes svar lenger ned i saken.

Tydelig merking

Finn Rasmussen i Kosmetikkleverandørenes forening

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening.

Foto: Jarle Nyttingnes

At palmeolje skjules bak uforståelige navn på ingredienslisten, er ikke Kosmetikkleverandørenes forening enig i.

– Dette gjøres ikke for å skjule hva produktet inneholder, snarere tvert imot. Det er først og fremst såkalte derivater av palmeolje som brukes, hvor man tar i bruk deler av palmeoljen for å utvikle ingredienser med ønskede egenskaper, sier administrerende direktør Finn Rasmussen i Kosmetikkleverandørenes forening, til NRK.

Han sier videre at i 1997 ble det innført påbud om merking av alle kosmetiske produkter etter en felles europeisk standard, den såkalte «INCI-standarden». Merkingen skal hjelpe allergikere med å identifisere produkter de er allergiske mot.

– Du kan alltid rette spørsmål til produsenten dersom du er usikker på innholdet i et produkt. Kontaktinformasjon finnes på produktet, sier Rasmussen.

Ikke alle vil kutte ut palmeoljen

Havva Kara i Rema 1000

Rema 1000 jobber nå med å fjerne palmeolje fra non-foodprodukter forteller Havva Kara, sjef for miljø og ansvarlige innkjøp hos Rema 1000.

Foto: Rema 1000

Dagligvarekjeden Rema 1000 skriver på sine nettsider at de jobber for et palmeoljefritt sortiment for å bidra til at regnskogen bevares.

– Rema 1000 har nå fjernet palmeolje fra alle egne matvarer. Nå jobber vi med å fjerne palmeolje fra såkalte non-food produkter, som Soft Style balsam, sier Havva Kara, sjef for Miljø og ansvarlige innkjøp hos Rema 1000, til NRK.

Lilleborg har ingen planer om å kutte ut palmeoljen, men jobber for at den skal være bærekraftig og sporbar.

Anne Gjemdal i Lilleborg

Lilleborgs mål er at all palmeolje som brukes som råvare skal være sporbar og bærekraftig innen 2017, sier Anne Gjemdal i Lilleborg.

Foto: Pressebilde Lilleborg

– For oss er det et annet løp enn det er for matbransjen. Vårt mål er at innen 2017 skal all palmeolje som brukes som råvare i våre produkter være bærekraftig og sporbar. Vi er pådrivere overfor våre råvareleverandører, det vil si de store internasjonale kjemikalieprodusentene. For at vi skal nå våre ambisiøse mål, er vi helt avhengige av at de følger opp bakover i sin verdikjede, sier kommunikasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg, til NRK.

Omdiskutert sertifiseringsordning

Alle produsentene NRK har vært i kontakt med forklarer at de bruker såkalt RSPO-sertifisert palmeolje. RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) har som mål å legge til rette for bærekraftig produksjon av palmeolje.

Men denne sertifiseringsordningen er omdiskutert. Regnskogsfondet sier at det at en palmeolje er sertifisert betyr ikke at den er sporbar. Sertifiseringen er heller ingen garanti for at palmeoljen som brukes ikke har bidratt til nedhogging av regnskog.

– Det finnes fire ulike grader av sertifisering, og mye sertifisert palmeolje er hverken sporbar eller bærekraftig. Første krav er at palmeoljen er sporbar. Da vet man hvor palmeoljen er produsert – og bare da kan man vite om den ødelegger regnskog, sier Dag Hareide i Regnskogsfondet.

  • Mer om palmeolje i Forbrukerinspektørene onsdag klokken 19:45 på NRK1 og tv.nrk.no

– Bedre enn alternativet

Kosmetikkleverandørenes forening anbefaler likevel RSPO-sertifisering.

– Systemet med sertifisering fra RSPO er ikke perfekt, men den er mye bedre enn ingenting. Forhåpentligvis vil den på sikt løse de utfordringer dette har skapt for regnskog i enkelte områder. Vi er ikke kjent med andre måter for å sikre utvikling av bærekraftig og sporbar palmeolje, sier Finn Rasmussen.

Han henviser til naturvernorganisasjonen WWF, som er involvert i ordningen. WWF skriver på sine nettsider at RSPO-sertifisering skal være med på å sikre bærekraftig palmeoljeproduksjon.

– Kan ha positive egenskaper

Produsentene opplyser til NRK at de jobber med å gjøre palmeoljen sporbar.

Under forutsetning av at den er bærekraftig og sporbar, har den utskjelte oljen en rekke positive egenskaper, ifølge kosmetikkforeningen.

– Å bytte ut palmeolje med andre typer vegetabilske oljer, som soya eller rapsolje, ville medføre at langt større mengder jord måtte tas i bruk. Palmen produserer fire til ti ganger mer olje enn andre avlinger per enhet av dyrket jord. For øvrig er det den enkelte produsent som må ta stilling til valg av råvarer for sammensetning i sine produkter, sier Rasmussen.

Her kan du lese mer om de ulike produktene:

Skjønnhetsprodukter

Inneholder palmeoljederivater.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Natusan Kids balsam spray (Janssen-Cilag AS)
Inneholder ikke palmeolje, men ingrediensen glyserol, som står som nummer to på ingredienslista, er utvunnet fra palmeolje. Ifølge Janssen- Cilag AS er det brukt bærekraftig palmeolje.

Soft Style balsam (Rema 1000)
Ifølge Rema 1000 inneholder denne balsamen Cetearyl Alcohol, en råvare som er basert på palmekjerneolje (palmeoljederivat). Palmeoljen/palmekjerneoljen som benyttes i produktet er RSPO-sertifisert. Rema 1000 er nå i dialog med produsenten for å fjerne palmeolje fra dette produktet.

Sunsilk vitamin explosion balsam, Define hair care moroccan argan oil balsam, Spenol og Lipsyl (Lilleborg)
Inneholder palmeoljederivater (se egen ramme). Palmeoljen i palmeoljederivatene er RSPO-sertifisert (mass balance). Lilleborgs mål er at innen 2017 skal all palmeolje i deres produkter/i derivatene være bærekraftig og sporbar.

Lano

Inneholder palmeolje.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Lano håndsåpe (Lilleborg)
Inneholder palmeolje. Fabrikken som produserer Lano fast såpe, er i prosess for å bli RSPO sertifisert. Lilleborgs mål er at innen 2017 skal all palmeolje i deres produkter/i derivatene være bærekraftig og sporbar.

Skjønnhetsprodukter

Kommenterer ikke enkeltprodukter eller kan ikke garantere at produktet er fritt for palmeoljederivater.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Head & shoulders 2in1 classic (Proctor & Gamle)
P & G Nordic vil ikke kommentere ingrediensene i et enkelt produkt, men skriver til oss at de jobber med at deres forsyningskjede for palmekjerneolje skal være bærekraftig og ikke bidra til avskoging. Målet er at innen 2015 skal all palmeolje kunne spores tilbake til produksjonsstedet og innen 2020 skal den ikke bidra til avskoging.

Nive Soft face, body, hands cream (Beiersdorf)
Beiersdorf skriver til NRK at denne kremen kan inneholde ingredienser som er utvunnet fra palmekjerneolje. Dette betyr at palmeoljen ikke brukes direkte i produksjonen, men at ingredienser, som tensider og glyserol, kan være utvunnet av palmeolje eller palmekjerneolje. Beiersdorf er medlemmer i RSPO og garanterer at all palmeolje som brukes er sertifisert.

Colgate
Colgate-Palmolive Norge har, etter gjentatte forsøk, ikke svart på om hvorvidt det er palmeolje eller ikke i tannkremen Colgate Karies Kontrol. Markedssjef Ole-Marthin Hexberg viser kun til selskapets internasjonale nettsider om palmeoljeproblematikken.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)