Hopp til innhold

Slutter på skolen på grunn av Stjernekamp: – Jeg vil ikke gjøre noe halvveis

17 år gamle Raylee har kommet lenger i Stjernekamp enn hun selv hadde trodd hun skulle. Det har ført til at hun har valgt å slutte på skolen. – Jeg vil ikke gjøre noe halvveis, sier hun.

Raylee synger rock i Stjernekamp (Raylee som Annie innfelt)

Raylee er den yngste deltakeren, men likevel er hun en erfaren artist. Karrieren startet hun som tiåring da hun spilte hovedrollen i musikalen Annie.

Foto: Julia Naglestad/Gry Spone / NRK

– Det ble for mye med skole sammen med Stjernekamp. Det skjer også mye framover, så derfor har jeg sluttet på skolen denne uka for å fokusere på musikken, sier Raylee til NRK.no.

17-åringen gikk fram til nå i 2. klasse på Arendal videregående, men for liten tid til skolearbeidet førte til at hun måtte ta et tøft valg.

– Det var vanskelig i starten da jeg fikk høre at jeg var for lite på skolen og ikke hadde nok grunnlag for muntlige karaktere. Det er kjipt siden jeg er glad i å jobbe med skolen, men jeg vil ikke gjøre noe halvveis, sier hun.

Selv om den videregående skolegangen blir lagt på is nå, er Raylee helt sikker på at hun kommer til å fullføre en gang.

– Det er vanskelig å si hvordan det blir med skolen, men jeg kommer til å fullføre en gang. Det er greit å ha et grunnlag og en plan B selv om det er musikken som gjelder framover, sier hun.

Slet med å lande

Raylee i musikal-sjangeren i Stjernekamp

Raylee gjorde det bra forrige uke i musikalsjangeren, der hun sang All that jazz fra Chicago.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Raylee sitter og øver til kveldens to sjangre, duett og norsk på norsk, når NRK.no snakker med henne. Det er tydelig at Stjernekamp er hardt arbeid og altoppslukende.

– Jeg kommer til å være sent oppe i natt og øve. Jeg hadde aldri regnet med å komme så langt som jeg har gjort, det er helt sykt. Jeg hadde som mål å ikke ryke først, så dette er utrolig moro. Men jeg har jobbet hardt og gått inn for det, sier hun.

Raylee, eller Charlotte Kristiansen som hun egentlig heter, har fått gode tilbakemeldinger på sine opptredener i Stjernekamp, både fra dommerpanelet og publikum. Selv trekker hun fram hiphop-kvelden som den største opplevelsen.

– Det var veldig gøy å kunne fremføre en Beyoncé-låt. Det var så mye som skjedde da, med masse folk på scenen. Jeg slet litt med å lande etter det, sier hun.

Opera og musikal, der deltakerne blir utfordret i mer enn sang, er to av sjangrene hun også har gjort det bra i. For selv om forbildene er Beyoncés og Rihanna, og pop og r'n'b er det Raylee satser på en karriere innen, var det på musikalscenen hun først fikk sitt gjennombrudd. 10 år gammel ble hun plukket ut til å spille hovedrollen i Annie i Oslo.

Pendlet Arendal-Oslo for musikalrolle

Det var bare tilfeldig at Raylee og moren hennes, Veronika Kristiansen, satt på nett og søkte etter teaterskoler for syv år siden. Det rene sang- og dansetilbudet i hjembyen Arendal var bra, men de savnet mer fokus på teater og skuespill. Da dukket Art musikalskole opp, som har tilholdssted i Bærum.

– Vi meldte meg på audition bare for gøy, og plutselig fikk jeg hovedrollen! Det hadde vi ikke regnet med, forteller Raylee.

Dermed ble det ett år med pendling mellom Arendal og Oslo, en kjøretur på rundt fire timer en vei, minst en gang i uken.

– Det var hardt. Jeg gikk jo på skole, så det var tungt. Jeg var bare 10 år, men det var en stor opplevelse, sier hun.

Og foreldrene, de stilte opp og kjørte timesvis hver uke for at datteren skulle få leve ut drømmen sin som artist. Det er Raylee takknemlig for.

– Foreldrene mine har alltid gjort alt for meg og stilt opp. Jeg er så takknemlig for det, og jeg tar det ikke for gitt, sier hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

Raylee som Annie

Raylee spilte hovedrollen som Annie som tiåring på Art musikalskole.

Foto: Gry Spone / Privat

Sammensveiset familie

At en påmelding til en audition på en musikalskole for barn og ungdom skulle være startskuddet for musikalartisten Charlotte Kristiansen, barnestjernen Lotta og nå popartisten Raylee, var ikke foreldrene hennes forberedt på.

– Annie var en litt rar situasjon som vi ikke var helt forberedt på hva innebar. Men det var jo en glede å være med. Hun måtte jo få oppelve en audtition, så vi lot henne få lov til å være med på den. Så endte det med at hun fikk en rolle, og da ble det pendling inn til Oslo hver tirsdag for øvelse, sier moren til Raylee, Veronika Kristiansen, til NRK.no.

Under forberedelsene til musikalen var det rett i bilen etter skolen, inn til Oslo, og så hjemme igjen i Arendal etter midnatt. Men all tiden sammen i bilen var også positivt for familien, som fikk tilbrakt mye tid sammen.

– Så lenge det gir oss så mye glede og opplevelse som familie, setter ikke vi begrensinger når det er noe de brenner for. Sommerturneer og annet har knyttet oss sammen, og det har nok gjort noe med oss som familie, sier hun.

Underholdt for naboene

At det var sang og dans som skulle bli lidenskapen til Raylee, merket foreldrene tidlig.

– Hun har alltid sunget og danset. Naboene våre sa at de visste når våren kom, for da hadde Charlotte konsert utendørs med CD-spilleren. Selv i barnehagen ville hun opptre, sier Veronika.

Og det er nettopp lideskapen for musikk og dans som gjør at velger å backe datteren opp 100 prosent. Også valget om å slutte på skolen.

– Det var en tøff avgjørelse, og jeg som mamma har vært streng på dette med skolen. Men å gå ut med bare ståkarakter ble for tungt, så det var en avgjørelse vi tok en kveld etter en sending. Vi var ikke forberedt på at Stjernekamp skulle ta så mye tid, men det gir så mye glede og energi, så det får hun velge selv. Vi kan tipse og veilede, men til syvende og sist er det hun selv som tar avgjørelsene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober