Hopp til innhold

Stjernekamp-Paul: – Måtte beklage til sjefen at jeg gikk videre

Han har full jobb som sosionom, samboer og en datter på tre år, så det har vært hektiske uker for Paul Hansen i Stjernekamp. – Jeg sa til sjefen min at jeg trodde det skulle vare bare et par uker.

Paul Hansen i Stjernekamp, hiphop og opera

Paul har hatt varierende suksess i Stjernekamp, fra strålende kritikker i hiphop, til litt mindre vellykket i opera. Men han har klamret seg fast og gått videre hver uke.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Kun halvparten av deltakerne er igjen i Stjernekamp. En etter en har de røket ut, noen mer overraskende enn andre, men Paul Hansen har klart å klamre seg fast hver uke. Også etter forrige ukes opera, der han var langt utenfor komfortsonen.

– Jeg var helt forberedt på å ryke ut. Inni hodet hadde jeg allerede pakket kofferten, sier han.

Men publikum ville det annerledes, og Paul gikk videre til neste runde. Deltakelsen i Stjernekamp, som har blitt lenger enn han selv trodde, har derfor gått hardt utover jobb og privatliv. Paul jobber nemlig 100 prosent som sosionom i en attføringsbedrift, og han har samboer og en datter på tre år.

– Da jeg gikk videre forrige uke, måtte jeg gå til sjefen og si: beklager, det var ikke meningen. Jeg hadde nemlig sagt før det startet at jeg trodde det kom til å vare et par uke, kanskje litt lenger. Heldigvis er hun forståelsesfull, sier han, seks uker etter at sirkuset startet.

– Pappa, stopp!

Selv om Paul var forberedt på at deltakelsen i Stjernekamp kom til å ta mye tid, har det blitt mer tidkrevende enn han først trodde.

– Jeg er inni en boble for tiden, der det meste handler om Stjernekamp. Det er jo en liten utfordring å kombinere det, når jeg står hjemme i stua og øver opera mens en treåring holder seg for ørene og roper: pappa, stopp!

– Jeg tenker Stjernekamp 24 timer i døgnet, og jo mer det nærmer seg sending, jo mer detaljfokusert blir jeg, sier han.

Men gode tilbakemeldinger og støtte fra de rundt gjør det enklere å holde kjøret igang, selv om det har vært på hengende håret flere ganger.

– Det har vært tilfeller det så vidt har gått, jeg holdt på å miste et fly på torsdag, og jeg har våknet opp 12 minutter før en lydprøve.

Angsten kommer søndag

Paul Hansen sang Get Lucky

Funk funket dårlig for Paul, men han kom seg videre.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Selv om bobla blir tettere og tettere jo nærmere sendingen kommer, betyr det ikke at nervøsisteten og tankene rundt Stjernekamp slipper tak så snart det er ferdig.

– Det surrer og går også i timene etterpå. Forrige uke hadde jeg italiensk på hjernen fra jeg våknet da det var opera.

Men selv om de fleste er mest nervøse rett før sending, merker Paul det på kroppen dagen derpå.

– Det går greit med en gang søndag morgen, men et par timer etter frokost kommer angsten. Hva er det jeg har gjort? Man gruer seg til å gå ut, gå i butikken og møte folk. Og så handler det om å komme igang igjen med en ny uke, og være klar til øving mandag, sier han.

Bortebane - igjen

Hele veien i Stjernekamp har Paul satt seg delmål underveis. Det første var å ikke ryke ut først for å få synge country. Det greide han, og både dommere og publikum likte fremførelsen av Ryan Adams «Oh my sweet Carolina». Så var det å komme til denne runden.

Der skal han fremføre Coldplays «Viva la vida» i sjangeren pop fra 2000-tallet, et band han har et nært forhold til.

– Coldplay har jeg hørt mye på siden den første plata deres kom ut, men jeg må innrømme at musikalsjangeren er jeg lite bevandret i.

For denne uka må nemlig deltakerne bryne seg på to sjangre, pop og musikal, og som alltid er det noen som har større fordel enn andre fordi de har erfaring med sjangrene.

– Pop har jeg gjort før, så jeg håper jeg får til den. Men på musikal er jeg totalt på bortebane - igjen.

Hiphop-hyllest

Paul Hansen sang Ryan Adams i Stjernekamp

Country var en av sjangrene Paul gledet seg mest til, og han fikk også strålende tilbakemeldinger.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Likevel finnes det unntak. Da det var tid for hiphop for to uker siden, var det en av sjangrene Paul grudde seg mest til.

– Jeg hadde forberedt meg nøye, og det gikk over all forventning! Jeg fikk kjempegode tilbakemeldinger, og folk kom bort til meg på gata, ga meg en klapp på skuldra og sa bra jobba. Jeg hadde aldri trodd at hiphop skulle bli min greie, men jeg fant ut at det ikke var så annerledes enn å fremføre andre ting, sier han.

Selv om det har vært hektiske periode, er han likevel glad for erfaringen han tar med seg videre i artistkarrieren.

– Da jeg sa ja til å bli med, var jeg helt klar på at jeg kom til å gå på trynet. Men det er det som er litt verdifullt med å være med på Sjernekamp. Jeg har virkelig fått utfordret meg selv, og det vokser man på, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober