Hopp til innhold

– Skummelt med de som ikke kan googles

– Det mest mistenkelige av alt er hvis du googler en person og ingenting kommer opp, sier bokaktuelle Marisha Pessl. Thrilleren «Nattfilm» tar virkeligheten på pulsen.

Marisha Pessl

Den amerikanske forfatteren Marisha Pessl fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «Utvalgte emner i katastrofefysikk». Nå er hennes nye roman aktuell på norsk. «Nattfilm» er også i ferd med å bli kinofilm.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Den beste måten å være helt anonym på i vår nett-tilbassede verden, er å ha et så alminnelig navn at man forsvinner i mengden, mener Pessl.

I sin nye psykologiske thriller «Nattfilm» skriver hun om Stanislas Cordova, en skrekkfilmregissør som har valgt å gå helt under jorden. Ingen vet noe om hovedpersonens privatliv. Han viser seg heller aldri ute blant folk. Likevel har kultregissøren regissert en rekke filmer.

– Det er mange som lurer på om Stanislas Cordova faktisk finnes, forteller Marisha Pessl om den mystiske karakteren.

Ser lengsel etter mer mystikk

Stanislas Cordova

Bildet forestiller Stanislas Cordova. I boken skriver Marisha Pessl at bildet er det siste kjente bildet som er tatt av den legendariske filmskaperen, i New York i desember 1977.

Foto: Gyldendal forlag

I boken vises noen av de få bildene som tilsynelatende er å oppdrive av Stanislas Cordova, samt noen private brev. Forfatteren følte behov for å gjøre ham virkelig.

I en tid der alle forteller alt om seg selv på nett, tror hun det er mange som lengter etter mer mystikk.

– Det handler om å utforske de skjulte mysteriene som fortsatt finnes i vår verden hvor alt kan googles, kjendisers privatliv er offentlig og alle er på nett hele tiden, sier Marisha Pessl.

– Jeg tror vi er mange som ikke ønsker å vite alt, men la noe være overlatt til fantasien.

– Jeg ville skrive en historie som publikum lar seg rive med av, det er derfor jeg bruker henvisninger til virkeligheten. Jeg synes det var interessant å leke meg med den hårfine skillet mellom fiksjon og virkelighet, som forfatter.

Vil skremme

Cordova og Inez Gallo

Pessl er stadig på jakt etter bryllupsbilder i antikvariater. I boken skriver hun at dette er av Cordova sammen med kvinnen han giftet seg med i 1965, Inez Gallo. Bildet skal være tatt på bryllupsdagen.

Foto: Gyldendal forlag

I boken dør den unge pianisten Ashley Cordova brått, og den gravende journalisten Scott McGrath søker etter sannheten om hennes far, skrekkfilmregissøren Stanislas Cordova - som lever et svært hemmelig liv. Journalisten tror jenta ble drept, dødsfallet er nemlig ikke det første som er knyttet til familiedynastiet. Jakten på sannheten leder inn i regissørens skremmende verden, og til både avsidesliggende eiendommer, mentalsykehus og hemmelige sexklubber.

Nattfilm

«Nattfilm» handler om kultregissøren Stanislas Cordova som ingen har sett på 30 år. En dag begår datteren det som ser ut som et selvmord.

Foto: Gyldendal

– Jeg ville fortelle en eventyrlig historie med virkelig overbevisende personer som tar leseren med på en reise til noen mørke steder. Jeg ville la leseren føle det som å være på en berg- og dalbane. I det du tror den stopper, er den bare i ferd med å ta av igjen.

Spiller du på menneskers frykt for det ukjente?

– Jeg vil si noe om hva det er som gjør det så ukomfortabelt å bli utsatt for det ukjente. Til tross for frykten vår, blir vi dradd mot det. Jeg tror det er forfriskende, og gjør det til en lettelse å gå tilbake til våre vanlige liv. Skrekken rister oss ut av dagliglivets nummenhet.

«Nattfilm» er oppfølgeren til den internasjonale bestselgeren «Utvalgte emner i katastrofefysikk». Filmselskapet 20th Century Fox har allerede kjøpt filmrettighetene til «Night Film».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober