Hopp til innhold

Ingen fikk vite hvem skurken var

Først helt på slutten fikk skuespillerne vite hvem av dem som sto bak konspirasjonene i Mammon. Nå venter regissør Cecilie Mosli å bli fotfulgt fram til seriens avslutning.

Klipp fra NRK-spenningsserien Mammon

Klipp fra Mammon

1. januar har NRKs påkostede thriller Mammon premiere på NRK. Serien har lenge vært under produksjon, men er endelig klar for norske TV-skjermer. Jon Øigarden spiller rollen som journalisten Peter. Han avdekker en finansskandale, og trekkes gradvis inn i et nett av konspirasjoner.

Cecilie Mosli fikk regien på første sesong, og det var uventet for henne å bli hentet inn.

– Det var en sjokkerende beskjed å få. Det var en jobb jeg trodde var uoppnåelig, for meg er dette verdens største drømmejobb. Jeg hadde en anelse om arbeidsmengden, men det var helt enormt.

Sammenliknes med danske suksesserier

Serien er allerede blitt trukket opp i samme liga som de store danske thrillerne av NRK-journalist og blogger Asbjørn Slettemark. Han planter serien trygt i genren Scandinavian Noir, og Mosli sier også at de har hatt en mentor i den danske produsenten Sven Clausen.

Clausen har vunnet Emmy med danske serier tre ganger, og har hatt en sterk innvirkning på hvordan Danmarks Radio har arbeidet med drama, i senere år er det Forbrytelsen og Broen som er mest kjent for norske TV-seere.

Cecilie Mosli

Regissør Cecilie Mosli er forberedt på å bli fotfulgt av venner og kjente når det drar seg til i thrillerserien «Mammon».

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Ett av grepene herfra er velkjent.

– I Forbrytelsen visste ikke skuespillerne hvem skurken var før helt til slutt, og det kopierte vi. Vi som har sittet med manus og regi har visst det, men skuespillerne ble holdt utenfor. Jeg skulle ønske jeg hadde filmet skuespilleren som er skurken da jeg fortalte vedkommende hemmeligheten. Hun eller han ble dritforbanna, og mente han eller hun hadde kunnet legge mye mer i rollen sin, sier Mosli til NRK.no.

Ble forfulgt av skuespillerne

Mosli forteller at det på ingen måte var ro og fred på settet da det nærmet seg tidspunktet for å avsløre overfor skuespillerne hvem av dem som sto bak.

– Ja, alle lurte på hvem det var, og om det var dem. Jeg ble fotfulgt og fikk meldinger midt på natta med spekulasjoner fra skuespillerne, men vi holdt helt tett. Det har gått så langt at vi har bedt dem ikke å drikke sammen. Og jeg har sagt til dem at hvis de vil vite noe, må de drepe meg, sier Mosli.

– Serien begynner i januar, med avslutning tidlig i februar. Ser du for deg at du blir fotfulgt på nytt av venner og kjente?

– Ja, det kommer jeg vel ikke unna, sier hun.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters