Hopp til innhold

– Normaliteten etter krigen måtte skapes

Det var vanskelig for folk å plutselig skulle leve et normalt liv igjen etter frigjøringsdagene i mai 1945, mener historikeren Ian Buruma. Det har han beskrevet i den nye boken «År null».

Ian Buruma

Sex og hevnlyst preget Europa etter andre verdenskrig. Dette har historiker Ian Buruma sett nærmere på i sin nye bok.

Foto: Leif Arild Eriksen / NRK

Den hollandske forfatteren og historikeren skriver om den vanskelige tiden rett etter at andre verdenskrig var over.

– Det var svært utfordrende for mennesker som selv var blitt såret og traumatisert å bygge opp igjen landet sitt og få livet til å gå som normalt igjen.

– Man kunne ikke bare gå tilbake til slik det var. For mye hadde skjedd. En ny normalitet måtte skapes, forteller Ian Buruma som er i Norge i forbindelse med at den historiske boken «År null. En fortelling om 1945» kommer ut på norsk.

– Folk hadde mye sex

Freden feires i Trondheim

Freden feires i Trondheim i 1945.

Foto: Schrøder

– Kanadiere, amerikanere og briter kom inn som frigjørere, og var som rockestjerner. De var glamorøse i sine flotte uniformer, hadde med seg silkestrømper og sjokolade som de strødde rundt som gaver. Kvinnene kastet seg etter dem, som med Beatles på 60-tallet.

I boken skriver Buruma mye om at folk i den første tiden etter at krigen var over, hadde veldig mye sex.

Hvorfor er det viktig å snakke om at folk hadde mye mer sex etter 1945?

– Det er mange grunner til at det skjedde. En av dem er at mennene i landene som hadde vært okkupert, var blitt svært demoraliserte av fattigdom og underernæring. Kvinnene led også. Etter årene med elendighet hadde folk behov for å feste.

– Det ble full fest da de glamorøse soldatene kom hjem. Dette varte i 4-5 måneder. Frigjørerne utnyttet nok situasjonen litt, og det ble født mange barn i årene som fulgte.

Hevn – en stor drivkraft

Noe av det som Buruma har lagt spesielt merke til er den store hevnlysten som fantes.

– Det som overrasker meg mest er hvor storpolitisk det ble. De sovjetiske soldatene hevnet seg svært brutalt mot tyskere i Tyskland. Men det gikk kanskje verst ut over den tyske befolkningen i Tsjekkoslovakia og Polen, med klassekrig oppmuntret av Stalin.

Tyskerjente 1

Et av få bilder som viser nordmenn som tvangsklipper en såkalt 'tyskertøs' - en jente som hadde vært sammen med en tysk soldat under krigen. Bildet er tatt i Bergen i forbindelse med frigjøringen i 1945.

Foto: Leon Jacobsen / Statsarkivet i Bergen

Norske kvinner ble straffet for å ha vært sammen med tyske soldater. Hvorfor, tenker du?

– Det er ydmykende nok å bli okkupert, men at soldater også tar kvinnene, blir for mye, og hadde mye å gjøre med at mennenes maskulinitet var såret. Kvinnene var dessuten et lett mål,å ta, enn noen høyere oppe i samfunnet.

Uka i kultur og underholdning. Programleder Nina Stensrud Martin.

Ian Burumi blit intervjuet i tv-programmet Selskapet.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP