Hopp til innhold

«Blind» vant distribusjonspris i Berlin

Den norske filmen «Blind» ble i dag tildelt prisen «Europa Cinemas Label» under filmfestivalen i Berlin.

Blind og regissør Eskil Vogt

Hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Petersen fra «Blind». Til høyre regissør Eskil Vogt.

Foto: Kimm Saatvedt/Berit Roald / Motlys/Scanpix

Det melder organisasjonen som deler ut prisen, Europa Cinemas, på sin nettside.

Prisen deles ut som en del av festivalens visningsprogram Panorama. I denne delen av Berlinalen vises filmer som har en særskilt personlig stil.

– «Blind» er et friskt pust med en interessant fortellerteknisk tilnærming, som erter publikum og leker med forståelsen av fantasi og virkelighet. Den er en kunstfilm som vil skape debatt hos et ungt publikum. Dét er en kjærkommen motpol til overvekten av dramafilmer rettet mot middelaldrende, skriver juryen.

Juryen bestod av fire medlemmer fra Europa Cinemas-nettverket fra Island, Tyskland, Sveits og Irland. De valgte ut «Blind» i konkurranse med 50 andre filmer.

– Garanterer bred kinodistribusjon

Prisen fra Europa Cinemas Network gir «Blind» ekstra mulighet til promotering og kan føre til at kinoer gir filmen lengre levetid, skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

– Dette var uventet og veldig gledelig. Det kunne ikke gått bedre med Blind akkurat nå – og med denne prisen på toppen av alt er vi garantert å nå ut bredt på kino i Europa. Jeg er spesielt glad juryen trekker frem at filmen vil engasjere et yngre kinopublikum. Håper de har rett, sier regissør Eskil Vogt.

«Europa Cinemas Label» har blitt tildelt én norsk film tidligere, til Rune Denstad Langlos «Nord» i 2009.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober