Manusprisen til «Blind» i Sundance

Den norske filmen «Blind» ble tildelt manusprisen på den prestisjetunge filmfestivalen Sundance i USA natt til søndag norsk tid.

Eskil Vogt

– Dette var en hyggelig telefon å få – selv når man blir vekket midt på natten norsk tid, sier en lykkelig regissør og manusforfatter Eskil Vogt. Filmen «Blind» er Vogts første film.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Prisutdelingen i Park City i Utah er kulminasjonen av den elleve dager lange filmfestivalen som regnes som den viktigste festivalen for det uavhengige internasjonale filmmiljøet.

Og her stakk altså Eskil Vogts debutpillefilm Blind av med World Cinema Screenwriting Award, prisen for beste manus.

Sundance-festivalen ble grunnlagt av skuespilleren Robert Redford som en arena for uavhengig film. I år har rekordmange norske kort- og langfilmer blitt valgt ut til festivalen. Mona Fastvolds Søvngjengeren er en annen av dem, mens Magnus Mork tok med seg kortfilmpris for Burger hjem, tidligere denne uka.

LES OGSÅ: Norsk kortfilmvinner på Sundance

– Hyggelig telefon å få

Ellen Dorrit Petersen

Ellen Dorrit Petersen spiller hovedrollen i filmen Blind som har premiere 28. februar.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette var en hyggelig telefon å få – selv når man blir vekket midt på natten norsk tid, sier en lykkelig regissør og manusforfatter Eskil Vogt.

Vogt hadde reist tilbake til Oslo og kunne derfor ikke ta imot prisen personlig i Utah.

– Vi reise hjem fra Sundance godt fornøyd og tenkte ikke så mye på at filmen var i konkurranse. En viktig pris som manusprisen er et stort klapp på skulderen ikke bare til meg, men til alle i teamet og skuespillerne som har gjort at manuset og filmen fremstår som prisverdig, sier Vogt.

Langfilmdebuten handler om Ingrid som i voksen alder blir blind og nekter å gå ut av leiligheten. Hovedrollen spilles av Ellen Dorrit Pedersen, som har fått mye god omtale for sin innsats.

Måler seg med de beste i verden

«Blind» deltok i World Dramatic Cinema-konkurransen sammen med elleve andre internasjonale filmer. Tre norske spillefilmer og tre kortfilmer ble vist på festivalen, som er den største i USA og den viktigste for internasjonal, uavhengig film.

LES OGSÅ: Filmene Blind og Søvngjengeren får verdenspremiere på Sundance

LES OGSÅ: To norske kortfilmer til EFA

– Det er vel fortjent at Eskil får manusprisen for Blind. Den anerkjennelsen sier noe om Vogts talent som manusforfatter og at han måler seg med de beste i verden. Eskil Vogt har som regissørdebutant bevist at han er et stort internasjonalt talent, sier Hans-Jørgen Osnes som sammen med Sigve Endresen har vært filmens norske produsenter.

Osnes legger vekt på at å få denne prisen like før den europeiske premieren i Berlin Panorama, er enda en anerkjennelse som vil få betydning for filmens fremtid blant publikum.

Skuespiller Ellen Dorrit Petersen, regissør og manusforfatter Eskil Vogt

Skuespiller Ellen Dorrit Petersen, regissør og manusforfatter Eskil Vogt og seniorprogrammerer John Nein på verdenspremieren av Blind i Sundance.

Foto: Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

– Godt utgangspunkt før Berlin

Eskil Vogt har tidligere regissert flere kortfilmer og skrevet manus til både langfilmer og kortfilmer, men dette er hans debut som regissør av en langfilm.

Filmen har premiere i Norge 28. februar og skal også vises på filmfestivalen i Berlin.

– De flotte anmeldelsene og manusprisen fra den betydningsfulle filmfestivalen Sundance gjør at «Blind» ankommer Berlin og Panorama-programmet i begynnelsen av februar som vinnere, og gjør at den kommer til å få mye oppmerksomhet også i Berlin, sier Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm i Norsk filminstitutt.

Magnus Morks kortfilm «Burger» kommer også hjem fra Sundance-festivalen med pris i bagasjen. Den fikk onsdag juryens spesialpris for regi og ensemblespill.

LES OGSÅ: Arild Østin Ommundsen får Aamot-statuetten

Se traileren til «Blind» her:

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter