Manusprisen til «Blind» i Sundance

Den norske filmen «Blind» ble tildelt manusprisen på den prestisjetunge filmfestivalen Sundance i USA natt til søndag norsk tid.

Eskil Vogt

– Dette var en hyggelig telefon å få – selv når man blir vekket midt på natten norsk tid, sier en lykkelig regissør og manusforfatter Eskil Vogt. Filmen «Blind» er Vogts første film.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Prisutdelingen i Park City i Utah er kulminasjonen av den elleve dager lange filmfestivalen som regnes som den viktigste festivalen for det uavhengige internasjonale filmmiljøet.

Og her stakk altså Eskil Vogts debutpillefilm Blind av med World Cinema Screenwriting Award, prisen for beste manus.

Sundance-festivalen ble grunnlagt av skuespilleren Robert Redford som en arena for uavhengig film. I år har rekordmange norske kort- og langfilmer blitt valgt ut til festivalen. Mona Fastvolds Søvngjengeren er en annen av dem, mens Magnus Mork tok med seg kortfilmpris for Burger hjem, tidligere denne uka.

LES OGSÅ: Norsk kortfilmvinner på Sundance

– Hyggelig telefon å få

Ellen Dorrit Petersen

Ellen Dorrit Petersen spiller hovedrollen i filmen Blind som har premiere 28. februar.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette var en hyggelig telefon å få – selv når man blir vekket midt på natten norsk tid, sier en lykkelig regissør og manusforfatter Eskil Vogt.

Vogt hadde reist tilbake til Oslo og kunne derfor ikke ta imot prisen personlig i Utah.

– Vi reise hjem fra Sundance godt fornøyd og tenkte ikke så mye på at filmen var i konkurranse. En viktig pris som manusprisen er et stort klapp på skulderen ikke bare til meg, men til alle i teamet og skuespillerne som har gjort at manuset og filmen fremstår som prisverdig, sier Vogt.

Langfilmdebuten handler om Ingrid som i voksen alder blir blind og nekter å gå ut av leiligheten. Hovedrollen spilles av Ellen Dorrit Pedersen, som har fått mye god omtale for sin innsats.

Måler seg med de beste i verden

«Blind» deltok i World Dramatic Cinema-konkurransen sammen med elleve andre internasjonale filmer. Tre norske spillefilmer og tre kortfilmer ble vist på festivalen, som er den største i USA og den viktigste for internasjonal, uavhengig film.

LES OGSÅ: Filmene Blind og Søvngjengeren får verdenspremiere på Sundance

LES OGSÅ: To norske kortfilmer til EFA

– Det er vel fortjent at Eskil får manusprisen for Blind. Den anerkjennelsen sier noe om Vogts talent som manusforfatter og at han måler seg med de beste i verden. Eskil Vogt har som regissørdebutant bevist at han er et stort internasjonalt talent, sier Hans-Jørgen Osnes som sammen med Sigve Endresen har vært filmens norske produsenter.

Osnes legger vekt på at å få denne prisen like før den europeiske premieren i Berlin Panorama, er enda en anerkjennelse som vil få betydning for filmens fremtid blant publikum.

Skuespiller Ellen Dorrit Petersen, regissør og manusforfatter Eskil Vogt

Skuespiller Ellen Dorrit Petersen, regissør og manusforfatter Eskil Vogt og seniorprogrammerer John Nein på verdenspremieren av Blind i Sundance.

Foto: Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

– Godt utgangspunkt før Berlin

Eskil Vogt har tidligere regissert flere kortfilmer og skrevet manus til både langfilmer og kortfilmer, men dette er hans debut som regissør av en langfilm.

Filmen har premiere i Norge 28. februar og skal også vises på filmfestivalen i Berlin.

– De flotte anmeldelsene og manusprisen fra den betydningsfulle filmfestivalen Sundance gjør at «Blind» ankommer Berlin og Panorama-programmet i begynnelsen av februar som vinnere, og gjør at den kommer til å få mye oppmerksomhet også i Berlin, sier Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm i Norsk filminstitutt.

Magnus Morks kortfilm «Burger» kommer også hjem fra Sundance-festivalen med pris i bagasjen. Den fikk onsdag juryens spesialpris for regi og ensemblespill.

LES OGSÅ: Arild Østin Ommundsen får Aamot-statuetten

Se traileren til «Blind» her:

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter