Hopp til innhold

Ny runde med «Ingen grenser»

Lars Monsen gleder seg til en ny sesong av «Ingen grenser».

Deltakerne i Ingen grenser

Her er alle fjorårets deltakere av «Ingen grenser» samlet.

Foto: Geir Evensen / NRK

Serien «Ingen grenser», der et kamerateam fulgte 11 funksjonshemmede personer på tur, hadde eventyrlige seertall på NRK1 i fjor høst.

Nå lager NRK en ny sesong av det enormt populære programmet. Så langt er lite kjent om hvilken form det vil ta.

Men én avtale er klar. Lars Monsen skal være turleder også denne gangen.

– Selvfølgelig skal jeg være med. Forrige gang vi var på tur var en fantastisk opplevelse. Vi fikk vist hele det norske folk at funksjonshemmede også har drømmer, drømmer som funksjonsfriske gjerne ikke tør å gjennomføre, sier Monsen.

Han har vært mye på tur, for det meste alene med få å ta hensyn til.

Aleksander Øverland Berg og Lars Monsen fra «Ingen Grenser»

Aleksander Øverland Berg og Lars Monsen sammen i et av teltene.

Foto: Geir Evensen / NRK

– Jeg lærte at man må være tålmodig, tålmodig og tålmodig for å være med på en sånn tur.

Han gleder seg veldig til innspillingen starter.
– Jeg har det privilegiet at jeg kan dra på tur stort sett når jeg vil og hvor jeg vil. Jeg drar ikke på tur med «Ingen Grenser» uten å være skikkelig motivert, sier Lars Monsen.

Innspillingen starter først i 2012. Påmelding vil bli annonsert senere.

Sliten i hodet

21 år gamle Siv Toverød deltok i den første sesongen av serien. Hun tror det er like greit at man ikke vet helt hva man skal igjennom.

–Det var mer slitsomt enn det så ut som, så det satt nok i hodet. Vi hadde våte klær, det var kaldt, vi gikk på do i skauen, var langt unna dusjen, og så lå vi nærmest oppå hverandre.

Hun har fremdeles kontakt med de andre deltakerne.

Siv Toverød, deltager i «Ingen Grenser», lufter seg etter en strabasiøs tur.

Siv Toverød lar seg ikke stoppe, selv om hun mistet den ene foten etter å ha vært kreftsyk som liten. Hun vil absolutt anbefale folk til å melde seg på «Ingen grenser».

Foto: Geir Evensen / NRK

– Vi som var med på tur er der for hverandre. Om vi ikke snakkes mer enn en gang i året, så vet vi uansett hvor vi har hverandre, sier Toverød.

Vokste på turen

Hun føler at hun vokste på turen.

– Jeg lærte mye om meg selv. Samtidig endra jeg syn på flere ting, blant annet er det ikke lenger så forferdelig å ha bare en fot.

Jeg er bare Siv uansett, og foten gror ikke ut, sier hun.

Etter serien nådde hun en milepæl; hun gikk på badeland.

– Det har jeg ikke gjort før, og det gikk kjempebra. Det var ikke så skummelt som jeg trodde. Men mange der hadde kanskje sett serien, og visste at jeg manglet en fot, tror Toverød.

Hemmelig nummer

Hun opplevde en enorm interesse mens serien gikk på TV.

– Jeg fikk mellom fem og seks tusen mailer, og telefonen ringte så og si hvert minutt. Jeg er egentlig en veldig utadvendt person, men lukka meg litt etter turen. Det ble rett og slett for mye for meg.

Jeg skjønner heller ikke hvorfor folk vil ha tak i meg, jeg hadde jo bare vært på skogstur. Nå setter jeg pris på alenetid, noe jeg ikke gjorde før.

Ikke bestemt hvem og hvor

– Det som var spesielt bra i fjor var de flotte folkene som var med, de som Fjernsyns-Norge har trykket til sine bryst. Det skaper en forventning, men jeg føler meg trygg på at vi skal klare å innfri, sier Barbara Jahn, som er prosjektleder for «Ingen grenser».

– Utover det er det sikkert at vi blir i Norge, uten at vi har bestemt oss for hvor. Og deltakerne blir ikke de samme, sier Jahn.

– Hva satt dere igjen med etter forrige sesong?

– Først og fremst casten, de som var med. Men det har også levd lenge etter at det gikk på tv. Deltakerne har vært rundt i Norge og holdt foredrag, det er fint å se at det fortsetter å engasjere, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.