Hopp til innhold

– Alle i Norge bør lære seg samisk

Opplæring i samisk vil være naturlig å innføre fra første skoledag for alle seksåringer, mener redaktør Dag Herbjørnsrud.

Dag Herbjørnsrud

Ny Tid-redaktør Dag Herbjørnsrud mener alle i landet bør lære seg å si «buerie biejjie» samtidig med «god dag».

Foto: Kenneth Hætta

– Dette landet er en nasjonalstat befolket av to folk. De med samisk
morsmål må selvfølgelig lære seg norsk, eller bokmål, eller nydansk – som noen vil kalle det, for å gjøre det litt vanskelig.

– Hvis det først er slik, bør det også være slik at de med norskspråklig bakgrunn også lærer seg noe samisk. Men man bør nok ikke innføre dette ved hjelp av nye tester. Jeg ser heller samisk språk og kultur som en naturlig del av skolens allmenndannende tilbud.

Det sier Dag Herbjørnsrud (40), redaktør i Ny Tid, under en konferanse om sørsamisk oppvekst og utdanning i Trondheim.

Han mener det ikke bare skal undervises i samisk språk i forvaltningsområdet for samisk språk, hvor samisk regnes som et offisielt språk i Norge.

– Språkopplæringen bør ikke bare foregå i Alta, men jeg mener også i Oslo.

Obligatorisk

– Når skal samisk bli innført som fag? Så fort man begynner med norskundervisningen?

– Ja, samisk er jo norsk. Jeg mener fra barneskolen av.

Alternativt kan også samisk være et sidemål, synes han.

– Om sidemålsundervisningen snakker man bare om bokmål og nynorsk. Ta inn samisk også. Hvis sidemål er pliktig, må det selvfølgelig være obligatorisk å lære seg samisk, sier Herbjørnsrud.

Hans sønn går i førsteklasse, og lærte seg et ord eller to på samenes nasjonaldag 6. februar.

– Vi må ikke tenke på flerspråklighet som en belastning. Vi må se på dette som en gave.

– Jeg har hatt ønske om at mine barn skal få lære noe mer om den felles arven som de samiskspråklige og norskspråklige har sammen. Jeg mener at vi har ofte tar for gitt det vi er opplært til å tro, altså verdensbildene som har opplagret seg.

Egen røst

Herbjørnsrud bruker New Zealand som forbilde. Han mener landet har klart å gjøre maorienes kultur til en naturlig del av New Zealands kultur, også når det gjelder egne seter i parlamentet, hvilket han mener samer også burde ha i Stortinget for å ha en garantert røst.

Halfdan Svarte og Harald Hårfagre

Samene står helt sentralt i alle sentrale hendelser ved Norges grunnleggelse, derfor bør alle lære samisk, mener Herbjørnsrud.

Foto: frå Flateyarbok

Norge har derimot en islending som Herbjørnsrud gjerne vil trekke fram når han argumenter for hvorfor alle bør kunne samisk. Går man tusen år tilbake i tid, ser man samhold i Norge, mener han.

– I alle de viktige historiske skildringene fra de første århundrene i Norge, er det samene som er helt avgjørende sammen med de med norrøn bakgrunn, sier han.

Ifølge Snorre samarbeidet Harald Hårfagre med samene. Han hadde en samisk venn som sa han skulle bli Norges konge. Hårfagre giftet seg med en samisk kvinne som ble hans favorittkone, Snøfrid, som igjen ble stammoren til hele den norske kongerekka, uttalte Herbjørnsrud i sitt foredrag.

Uten mangfold hadde vi ikke hatt kongerekka vår.

Han viste også til Nansen, som lærte å gå på ski av samene før Grønlandsturen, og Sondre Norheims vidjebindinger - som samene oppfant, ifølge Herbjørnsrud.

Samisk er norsk

– Når alle de store ikonene i norsk historie har vært så nært forbundet med samisk kultur, er det merkverdig at det ikke er del av norske barn og voksnes allmennkunnskap.

Herbjørnsrud mener det handler om en positiv samhandling mellom folkene gjennom historien.

– Det handler, synes jeg, ikke bare om å lære om samisk kultur, det handler om vår felles samisk-norske kulturarv. Å lese det som blir kalt den norske kongesagaen er altså samisk historie. For å lese samisk historie, les sagaen skrevet på Island av Snorre. Eller man kan si, vil du lære norsk historie, ja vel – da må du lære samisk historie.

Video Fridtjof Nansens Grønlandsferd

– Det som er veldig merkelig er at «ingen» vet om samens innflytelse. Vi ble aldri fortalt det i noen lærebøker fra barnehage til universitet. Uansett hvor mye og hvor mange år, får man aldri vite om det.

Foto: Nyhetsspiller

Å dele det opp og si dette er samisk, dette er norsk, er kunstig, sier han – og viser til at seiding og ganning har vært en naturlig del både av samisk og norsk kultur for tusen år siden. At det skal være forskjell er noe som er av nyere dato.

Mangfoldet er gammelt

En grunnleggende misforståelse ligger til grunn hvis man tar avstand fra at samiske undertekster kan være like naturlig som norske undertekster på norsk TV, synes han.

– Med dagens mentalitet blir alt dette oppfattet som farlig og skadelig, men man bør ta i bektraktning at det startet for tusen år siden, at det nye ikke er mangfoldet, men frykten for det, de siste hundre årene. Hvis Snorre, Hårfagre, Nansen og Norheim klarte det, vil vi også klare det.

– Uten mangfold hadde vi ikke hatt kongerekka vår, sier Dag Herbjørnsrud.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK