Hopp til innhold

Kronisk krig

Etter folkemordet i Rwanda i 1994 rømte også de som sto bak grusomhetene over grensa til Kongo. Der fortsatte de overgrepene mot tutsiene, inne i flyktningleirene. Også norske nødhjelpsorganisasjoner så at dette skjedde, så hvorfor sa de ikke ifra?

Flyktninger i Masisi får orientering om hygiene.
Foto: Bo Brekke / NRK

Unnlatelsessynd

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

-Dette er den store unnlatelsessynden vi har gjort, sier generalsekretær Atle Sommerfelt i Kirkens Nødhjelp til Sånn er livet.

Sommerfelt tiltrådte faktisk stillingen som generalsekretær i august 1994 og dro samme måned ned til Kongo for å se hvordan Kirkens Nødhjelps folk jobbet med flyktningene i Bukavu .

-Det gjorde et sterkt inntrykk på meg da jeg fikk vite at oppe på åsene rundt byen var Interahamwe , hutumilitsen som sto bak folkemordet. Og de fortsatte å kjøre sin propaganda med folkemordsideologi. De hadde satt opp radiostasjoner, forteller Atle Sommerfelt.

Men hva gjorde de med det?

FN-styrkens base i Masisi, Kongo.

FN-styrkens base i Masisi, Kongo.

Foto: Bo Brekke / NRK

-Jeg fikk beskjed om at de var bevæpnet, og derfor tør vi ikke å gjøre noe med dem. Ingen tør å gjøre noe og ingen har makt til å gjøre det. Men utover det kan ikke jeg si med sikkerhet at Kirkens Nødhjelp adresserte FN om hva de ville gjøre med dette, svarer Sommerfelt.

Den langsiktige konsekvensen av at mange tusen bevæpnede soldater knyttet til hutuekstremistene aldri ble avvæpnet, er at det østlige Kongo har blitt en kronisk krigsskueplass. To millioner mennesker er flyktninger i eget land i Kongo, og rapporter om massakrer og voldtekter vil ingen ende ta.