Hopp til innhold

20 år siden kong Olav døde

Kong Olavs 33 år lange arbeidsdag var over 17. januar 1991.

Sørgende på Slottsplassen etter kong Olavs død
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video Kong Olav er død

Se Kveldsnytts melding om kong Olavs død 17. januar 1991.

Alexander Edward Christian Fredrik ble født 2. juli 1903. Navnet Olav fikk han i 1905, da hans far Haakon ble norsk konge.

Kong Haakon og Kronprins Olav

Kronprins Olav fotografert sammen med sin far, kong Haakon.

Foto: Scanpix

Kong Olav var hele folkets konge. Hans motto var «Alt for Norge», og det levde han etter.

Med sitt smil og varme nådde han alle og ble nasjonalt felleseie, et samlingspunkt som delte folkets gleder og sorger, men som selv bar en tung sorg i seg.

Kongsgjerning fra 1957

Det vakte begeistring da kronprins Olav giftet seg med prinsesse Märtha av Sverige i 1929, og det ble et hardt slag for kronprinsen og barna Ragnhild, Astrid og Harald da kronprinsessen døde i 1954, bare 53 år gammel.

Det var en utfordring for kong Olav da han måtte ta fatt på sin gjerning som konge uten sin kone ved sin side, uten henne som i mange år hadde vært hans trofaste støtte.

Tapet av kona var en sorg som kong Olav aldri kom helt over.

Kong Olav

Kong Olav sammen med daværende kronprinsesse Sonja, kronprins Harald og lille Haakon.

Foto: NRK Arkiv

Likt av alle

Hver 1. mai flyttet kong Olav til Kongsgården på Bygdøy. Tradisjonen var at han ble møtt av skolebarn, og mange ønsket ham velkommen ved å legge ned blomster ved porten.

På sin daglige tur i Kongeskogen hilste han på alle han møtte. Den siste sommergjesten på Bygdøy, som han selv uttrykte det, var godt likt av alle.

På slottet

I 1977 ble kronprins Haralds 40-årsdag behørig feiret med et stilig selskap på slottet.

Ballsalen var fylt med gjester fra fjern og nær, og Kjell Karlsens orkester spilte til dans. I en pause kom en blid og smilende kong Olav for å hilse på orkestret og takke for innsatsen. Jan Thoresen som spilte i orkestret, forteller at kongen var opptatt av at også musikerne skulle ha det hyggelig.

– Gutter, har dere fått en pinne? ville kongen vite.

Dette var ikke aktuelt, men orkestret takket ja til ertesuppe i et eget pauserom.

Folkekongen

Kong Olav

Kong Olav på sine eldre dager.

Foto: NRK Arkiv

Allerede under krigen fikk kronprins Olav stor plass i nordmenns hjerter da han tok opp kampen mot overmakten sammen med sin far, kong Haakon VII.

Hele sitt liv levde kong Olav med alle sider av norsk samfunnsliv. En ambassadør for Norge ute i den store verden og en folkekonge hjemme som alltid var med sitt folk og hos sitt folk. Han var også en idrettskonge og et forbilde.

Om sommeren kunne man se ham i seilbåten ute på Oslofjorden, og i vinterhalvåret var han og hunden Troll å se i løypene i Nordmarka. Kong Olav var en usedvanlig konge, folkelig, men samtidig var det aldri tvil om at han var konge.

Det de fleste kanskje husker best, var da kongen, som folk flest, tok trikken under oljekrisen i 1973.

Saken fortsetter etter bildet.

Kong Olav på trikken under oljekrisa i 1973.

Kong Olav fotografert på trikken.

Foto: Greve, Jan / SCANPIX

Kongen døde av hjertesvikt på Kongsseteren på Holmenkollen med alle sine tre barn rundt seg 17. januar 1991. Folket hedret ham ved å forvandle Slottsplassen til et lyshav.