Hopp til innhold

En dag for nytelse

Noen dager er ganske enkelt bedre enn andre... Lørdag 13. september er for eksempel en veldig bra dag, da er det nemlig den internasjonale sjokoladedagen!

Sjokolade
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hør: Verdt å vite spesial. Om sjokolade og epler.

Christopher Columbus var den første europeer som kom i kontakt med sjokoladen. Han introduserte den eksotiske drikken ved hoffet i Spania, men der ble den naturlig nok dårlig mottatt ettersom han ikke helt hadde fått med seg hvordan den skulle tilberedes.

Det ble eventyreren og oppdageren Hernán Cortés som fikk spanjolene til å like sjokolade, og på 1560-tallet ble kakaoen en poulær drikk i de fornemme kretsene i Europa, spesielt ved Ludvig XIVs hoff. Berømte kaffehus i Venezia og Firenze begynte å servere sjokolade og i Amsterdam og London dukket det etter hvert opp egne sjokoladehus.

Hør: P3morgen: 2 minutter om sjokolade.

Hør: En dag med sjokoladearbeiderske Astrid Larsen.

Sjokoladen kommer til Norge

Til Norge kom sjokoladen på 1700-tallet, og da som medisin. I 1779 rykket kjøpmann Klausen i Trondheim inn denne annonsen i en av byens aviser:

"en slags medisinalsk sjokolade...kommer til hjelp en kold mave, tjener brystet, er god for hoste, fordriver svimmelen, oppløser den sey slim...og gir oppmuntring til at oppfylle ekteskapets plikter."

Sjokoladen ble raskt et produkt for den urbane elite, og det ble faktisk med jevne mellomrom advart mot at sjokoladen ville forderve de unge...

Det ble etter hvert spist mer sjokolade i Norge, og diskusjonene om sjokoladen ble mange, både det moralske og det helsemessige aspektet ble trukket frem. I en stortingsdebatt fra 1922 het det:

"(...) men fylgjone ... er overlag store og skadelege. Mesteparten av dette snopbruket vil ... øydelegge tennene paa born og ungdom, og øydelagde tenner vil øydelegge matmeltingi, ... Dette aukande snopbruket øydelegg folkehelsa (...)"

Sjokoladen hadde beveget seg fra det sunt til syndig...

Freia Sjokoladefabrikk
Foto: Scanpix / SCANPIX

I dag

Med fluorens inntog ble fokuset på tannhelsen gradvis svekket, men koblingen mellom negative helseeffekter og sjokolade lever fremdeles. Nå er det kaloriene som står i fokus.

Sjokoladen er den samme, men vårt behov for kalorier har blitt drastisk redusert. Sjokoladens høye kaloriinnhold har blitt dens fiende nummer en...

I dag er sjokoladen i ferd med å fullføre runddansen fra det sunne til det syndige og tilbake igjen til det sunne:

Forskere peker på at sjokoladens høye innhold av antioksidanter kan være med på å beskytte mot flere sykdommer og at sjokolade inneholder både teobromin og fenyletylamin, stimulerende og oppkvikkende stoffer som dannes når vi er forelsket!

Sunt eller ikke, sjokolade smaker godt. Og på sjokoladens internasjonale dag kan man med god samvittighet unne seg noen ekstra biter.

Kilder: Forskning.no, Kraft Foods Norden.