Hopp til innhold

Trossamfunn på Sørlandet: Kvekerne

Kvekerne er et lite trossamfunn i Norge med bare 140 registrerte medlemmer.

Overrekkelse av Nobels Fredspris i 1947
Foto: Svensson, Per / SCANPIX

Kvekerne er et lite trossamfunn i Norge med bare 140 registrerte medlemmer. De er heller ingen tungvekter utenlands, der den største medlemsmassen finnes i USA. Dertil er det mange kvekere i England, Wales og Kenya (!) Kvekerne oppsto i England omkring 1650, men kom fort i opposisjon til myndighetene, mye på grunn av sitt syn på ytre autoriteter som kvekerne avviser.

De som skjelver

Det finnes to forklaringer på betegnelsen kveker (ordet kommer av det engelske "quake" = skjelve): den ene er at grunnleggeren av kvekersamfunnet, George Fox , i en rettsak formante dommeren "å skjelve for den levende Gud". I følge den andre forklaringen har ordet kveker sin bakgrunn i at de som talte på møter i trossamfunnets første tid, skalv kraftig av engasjement og affekt. Sjøl kaller kvekerne seg "Vennenes samfunn".

Kvekerne er få, men godt kjent for sin sosiale og humanitære innsats, og bidro stort til å hjelpe krigsfanger og andre flyktninger under den andre verdenskrig. For denne innsatsen, og for sin pasifistiske holdning, fikk de Nobels Fredspris i 1947.

Programleder i serien "Trossamfunn på Sørlandet", Johan Christian Sandvand, tar turen innom kvekerne i Kristiansand.

Lytt: Trossamfunn på Sørlandet: Kvekerne

Programmet er fra 1978.

Overrekkelse av Nobels Fredspris i 1947

Nobels Fredspris 1947 delt mellom Venners Samfunns Råd (The Friends Service Council, London) og Vennenes Samfunn ( kvekerne ) (the American Friends Service Committee). Direktør Gunnar Jahn (th) overrekker Nobels fredspris til Margareth Backhouse som tar i mot på vegne av the American Friends Service Committee, og og Henry J. Cadbury som tar imot på vegne av The Friends Service Council i Universitetets Aula.

Foto: Svensson, Per / SCANPIX