Hopp til innhold

Ukens portrett: Kristin Moe

Hun hopper i fallskjerm og slapper av med bilrace. Møt tidligere Høyre-politiker og leder av Forbrukerrådet, Kristin Moe i Ukens portrett fra 1988.

Kristin Moe
Foto: Scanpix

Hver onsdag kl 1230 møter du en ny personlighet i serien Ukens portrett på NRK Gull. For deg som heller lytter på internett finner du hele serien her!

Lytt: Ukens portrett - Kristin Moe.

Kristin Moe, tidligere leder av Forbrukerrådet forteller i dette intervjuet fra 30. januar 1988 om sin kamp mot bankene og forsikringsbransjen. Programleder er Jens Solli.

Flere program i serien Ukens portrett

Håkon Bleken

Lytt: Ukens portrett: Håkon Bleken

Hør Håkon Bleken fortelle om kunsten sin og om det å arbeide som kunstner. Programmet er fra 23. januar 1988, Carl Henrik Grøndahl er programleder.

Hanna Kvanmo

Lytt: Ukens portrett: Hanna Kvanmo

I Ukens portrett fra 16. januar 1988 kan du møte den legendariske lederen for Sosialistisk venstreparti, Hanna Kvanmo. Programleder er Reidar Hirsti.

Den fargerike politikeren fra Nordland jobbet blant annet som hjelpepleier, kontorassistent og kokke før hun i 1967 ble medlem av Rana formannskap. Kvanmo var nestformann i Nordland Sosialistisk Folkeparti (SF) fra 1970 til 1972, og stortingsrepresentant for Nordland fra 1973 til 1989. Hun var parlamentarisk leder for SV fra 1977 til 1989.

Senere ble Kvanmo medlem av Riksrevisjonen og Den norske Nobelkomite. Hun ga også ut flere bøker.

Kvanmo døde i 2005.

Nicolai Johansen

Lytt: Ukens portrett: Nicolai Johansen

Nicolai "Nicken" Johansen er tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund fra 1955 til 1983.
Han hadde også tillitsverv i Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske Komité. Johansen var medlem av Skiens Ballklubb og Bærum Sportsklubb, æresmedlem i Norges Fotballforbund.

Nicolai Johansen døde i 1999.

Nini Haslund Gleditsch

Lytt: Ukens portrett: Nini Haslund Gleditsch

Gjest i Ukens portrett er aktivist Nini Haslund Gleditsch.

Hun har blant annet arbeidet for forsyning av mat og medisiner til barn under den spanske borgerkrigen, et arbeide hun fortsatte i flyktningeleirene i Frankrike etter borgerkrigen. Under angrepet på Norge i 1940 deltok hun i gulltransporten fra Norges Bank til England, og i perioden 1940-45 arbeidet hun som sekretær i Utenriksdepartementet i London.

Gleditsch kjempet hele sitt liv for nedrustning og solidaritet. I senere år var hun aktiv i Bestemødre mot Atomvåpen.

Torolv Solheim

Lytt: Ukens portrett - Torolv Solheim

Torolv Solheim var opprinnelig knyttet til NKP og var under krigen en av grunnleggerne av den illegale avisen "Alt for Norge" og ble senere med i ledelsen for Vestlandske Frihetsråd.

Etter krigen ble Solheim medlem av Arbeiderpartiet, men meldte seg ut 1952. I perioden 1954-69 utgav han det innflytelsesrike venstreradikale tidsskriftet "Fossegrimen". I 1961 var han en av initiativtagerne til Sosialistisk Folkeparti og var formann i partiet fra 1969 til 71. Som forfatter har han blant annet utgitt essaysamlingen "Vestavær" (1967), "I solnedgangstider: krigsminne 1940-45" (1976), "Epistlar frå det skjulte Norge" (1987) og "Det norske lynnet. Humor frå Edda til gate og grend" (utg. 1997).

Anders Bratholm

Lytt: Ukens portrett - Anders Bratholm

Anders Bratholm var jurist og professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo fra 1960 - 1990. Han var redaktør av avisen Dagningen fra 1945 til 1947.

Han var formann i Straffelovkommisjonen og medlem av flere offentlige utvalg og var redaktør av det juridiske tidsskrift "Lov og Rett" i perioden 1962 - 1990.

Eilif Armand

Lytt: Ukens portrett - Eilif Armand

Skuespilleren Eilif Armand var kjent fra både scene og film.

Han debuterte i 1946 på Den Nationale Scene i "Barrabas" av Nordahl Grieg, og var ansatt her fra 1948 til 1956 og igjen fra 1974. Fra 1958 til 1974 var Armand ansatt ved Nationaltheatret. I denne perioden spilte han i over 75 roller.

På film har Eilif Armand blant annet hatt roller i "Ukjent mann" fra 1951, "Marikens bryllup" fra 1972 og i "Lukket avdeling" fra samme år.

Eilif Armand var gift med Elisabeth. Deres barn er skuespillerne Frøydis, Merete og Gisken, og førskolelæreren og barnebokforfatteren Yngvil Armand.

Anne-Cath. Vestly

Lytt: Ukens portrett - Anne-Cath Vestly.

I ukens portrett kan du møte selveste Anne-Cath. Vestly, forfatteren bak bokseriene om Ole Aleksander, Aurora, Knerten og utallige andre fantastiske bøker, skuespill og filmer.

Anne Catharina Vestly vokste opp flere steder gjennom barndommen før familien flyttet til Oslo. Hennes foreldre var Mentz Schulerud og Aagot Schulerud. Hun var gift med Johan Vestly, og de har to sønner, Jo og Håkon. Hun er søster av Mentz Schulerud (jr.). Anne-Cath. er mest kjent for å skrive barnebøker, og til sammen har hun skrevet godt over 50 bøker, elsket like mye av store som små. I Norge er hun sett på som den aller største forfatteren blant barneklassikerne, sammen med svenskenes Astrid Lindgren.

Hun er også kjent fra Barnetimen for de minste, særlig fra 1950-tallet. Da hun flyttet til Oslo som ung satset hun på en skuespillerkarriere, og hun spilte i Barne-tv serien ”Kanutten og Romeo Clive” mot Alf Prøysen. I en rekke filmer har hun også gitt liv til Mormor i skikkelsen fra sine egne bøker om ”Mormor og de åtte ungene.”

Anne-Caths bøker er oversatt til en rekke språk, og hennes forfatterskap kan sammenfattes som en stor kjærlighet til barna og barnedommen.

Ellen Stensrud

Lytt: Ukens portrett - Ellen Stensrud.

Ellen Stensrud er nå 1. sekretær i LO. Hun har en rekke styreverv, blant annet som nestleder av rådet for fagopplæring i arbeidslivet. Hun har også vært medlem av Oslo Arbeiderpartis representantskap, Ytringsfrihetskommisjonen, styremedlem i Statoil og styremedlem i Oslo Arbeiderparti.

Halldis Moren Vesaas

Lytt: Ukens portrett - Halldis Moren Vesaas.

Halldis Moren Vesaas var en norsk lyriker, oversetter og kulturarbeider, som gjorde en omfattende innsats for nynorsk språk og kultur.

Det sentrale tema i hennes diktsamlinger er opplevelser og følelser hos kvinner gjennom de ulike livsfasene: ungdom, forelskelse, parforhold i lykke og i motgang, morsrolle og til sist den modne kvinnens perspektiv på livet og gleden ved ny kjærlighet.

Halldis Moren Vesaas vant ry som gjendikter gjennom sitt arbeid med klassisk dramatikk, hun var en ettertraktet oppleser, og hun hadde flere sentrale verv i kulturlivet: blant annet i Riksteatret, forfatterforeningen og Norsk kulturråd.

Anne Raknes

Lytt: Ukens portrett - Anne Raknes.

Den norske billedhuggeren Anne Raknes er kanskje mest kjent for å ha utført skulpturen av biskop Torlak til Nidarosdomens vestfront.

Raknes er representert i Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet med både tegninger og skulpturer.

Ole Henrik Magga

Lytt: Ukens portrett - Ole Henrik Magga.

Ole Henrik Magga ble født i 1947 i Kautokeino i Finnmark.

Magga har merkert seg som sametingspolitiker og språkforsker ved Universitetet i Oslo og ved Samisk Folkehøgskole i Kautokeino. Han ble i 1986 den første norske samen med en professortittel.

Han var medlem av Sametinget fra 1989 til 2005, og dets første president i perioden 1989 til 1997. Han satt også som leder for FNs permanente forum for urfolk fra 2002-2004.

Harald Skjervold

Lytt: Ukens portrett - Harald Skjervold.

Harald Skjervold var forsøksleder i husdyravl ved Norges Landbrukshøgskole fra 1954 og professor fra 1966 til 1987. Han ble internasjonalt kjent for sin utforming av effektive planer for husdyravl og forskning på kjøtt og melkeproduksjon hos storfe.

Skjervold jobbet også med forskning og foredling av laksefisker og skrev flere lærebøker innenfor sine fagfelt.

Ebba Haslund

Lytt: Ukens portrett - Ebba Haslund.

Ebba Haslund har siden debuten i 1945 skapt seg et navn som en av våre fremste forfattere, med en lang rekke bøker av mange slag: først og fremst betydelige romaner som "Det hendte ingenting" (1948), "Krise i august" (1954), "Det trange hjerte" (1965), "Bare et lite sammenbrudd" (1975), "Døgnfluens lengsel" (1984) og "I mangel av sverd" (1995).

Utover sitt forfatterskap er hun også kjent som som litteraturkritiker i Aftenposten, radiokåsør på NRK og skribent i Klassekampen.

Hun var styremedlem i Norske Dramatikeres Forbund, styremedlem i Norsk PEN, formann i Ungdomslitteraturens forfatterlag 1965–71 og formann i Den norske Forfatterforening fra 1971 til 1975. Hun har dessuten engasjert seg for det norske riksmålet.

Trygve Bull

Lytt: Ukens portrett - Trygve Bull.

Trygve Bull var politiker for Arbeiderpartiet og senere for SV.

Bull hadde en lang rekke tillitsverv i politiske og kulturelle organisasjoner. Han var vararepresentant til Stortinget fra 1957 til 1969, og møtte fast 1958-64. Han var aktiv motstander av EF og gikk før valget i 1973 ut av AP og inn i SV.

Han var også aktiv språkmann og var med i Norsk Språknemnd og Norsk Språkråd helt fra 1952 til 1981.

Trygve Bull døde i 1999.

Kjersti Holmen

Lytt: Ukens portrett - Kjersti Holmen

Programleder Nils Nordberg har besøk av Kjersti Holmen i Ukens portrett fra 1987.

Holmen debuterte som skuespiller i 1980 ved Oslo Nye Teater, og har markert seg i roller innenfor de fleste sjangere på teater, film og TV.

Arve Solstad

Lytt: Ukens portrett - Arve Solstad.

Arve Solstad begynte i Dagbladet i 1965 og var ansvarlig redaktør fra 1990 til 1995. Han spilte en viktig rolle for avisen og norsk presse generelt, da han blant annet bidro til at Dagbladet frigjorde seg fra partitilhørigheten til Venstre og la om til tabloidformat i 1983.

Kjell Bækkelund

Lytt: Ukens portrett - Kjell Bækkelund

Kjell Bækkelund var solist med Filharmonisk Selskaps orkester allerede som 8-åring. Han har gjennomført turneer i store deler av verden og har mottatt utallige priser.

Inger Lise Rypdal

Lytt: Ukens portrett - Inger Lise Rypdal.

I intervjuet fra 1987 kan du høre henne fortelle fra en lang og variert karriere som musiker og skuespiller. Programleder: Jostein Pedersen.

William Nygaard

Lytt: Ukens portrett - William Nygaard.

William Nygaard er forlegger og administrerende direktør i det tradisjonsrike norske forlaget H. Aschehoug & Co.

I dette intervjuet kan du høre han fortelle blant annet om forlagsvirksomhet og konkurransen boken møter fra nye media.

Ella Hval

Lytt: Ukens portrett - Ella Hval.

I denne ukens portrett kan du møte skuespiller Ella Hval. Ansvarlig for programmet var Rigmor Abrahamsen.

Ella Hval debuterte i 1932 på Søilen Teater, og fikk sitt gjennombrudd på Den Nationale Scene i 1936.
Hval var senere en bærende kraft i Nationaltheatret og i en årekke leder i Norsk Skuespillerforbund.
Hun fikk i 1977 Norsk kulturråds ærespris.
Ella Hval døde i 1994.

Torvild Aakvaag

Lytt: Ukens portrett - Torvild Aakvaag.

I ukens portrett fra 1987 kan du møte en av norsk industris mektigste menn, tidligere generaldirektør og styreformann i Norsk Hydro, Torvild Aakvaag.

Aakvaag begynte sin karriere i Norsk Hydro som jurist i 1956. Fra 1970 ledet han den nyopprettede oljeavdelingen og fra 1984 til 1991 var han generaldirektør for hele konsernet.

Ivar Medaas

Lytt: Ukens portrett: Ivar Medaas.

I ukens portrett kan du møte Ivar Medaas. Fargerik visesanger, musiker, komponist og revyskuespiller; slo igjennom med Vestlandsduoen sammen med sin kone Kari tidlig i 1960-årene. Medaas er kjent fra plateinnspillinger radio og fjernsyn, og fra mange revyer.

Leif Juster

Lytt: Ukens portrett: Leif Juster.

Gjest i denne ukens portrett er revyskuespilleren Leif Juster. I dette intervjuet fra 1987 kan du høre om hans liv på scenen og som filmskuespiller.

Juster debuterte på Det Nye Teater 1931, og revykunsten ble hans populære spesialitet. Han var knyttet til Chat Noir og Scala før han 1942 åpnet sitt eget teater Edderkoppen, som han ledet til det måtte avvikle i 1967. Her utviklet han sin meget personlige kabaretform, som komiker og revyvisesanger, der han forente umiskjennelig humør og seierssikker gjøglerglede med skarp ironisk fantasi. Juster ble 1967 ansatt ved Oslo Nye Teater, hvor han frem til pensjonsalderen var den ledende karakterkomikeren både i elleville farser og i mer stillfarende komedier.

Kronprinsesse Sonja

Lytt: Ukens portrett: Kronprinsesse Sonja 50 år.

I denne ukens portrett møter programleder Vibeke Sund Nissen selveste daværende Kronprinsesse Sonja på hennes 50-årsdag.

Du kan høre henne fortelle om livet som kongelig, familien og oppveksten.

Arthur Arntzen

Lytt: Ukens portrett: Arthur Arntzen.

I ukens portrett kan du møte forfatteren, journalisten og ikke minst humoristen Arthur Arntzen. Han ble landskjent som typefiguren Oluf Rallkattli, som i radio og fjernsyn har kommentert ulike slags samtidsfenomener med en høyst personlig og frittalende nordnorsk vri. Siden 1967 har Arntzen utgitt en rekke bøker om Oluf-skikkelsen, og i 1989 hadde skuespillet Oluf premiere ved Hålogaland Teater med forfatteren i tittelrollen; skuespillet ble den største publikumssuksess i teaterets historie og ble også fjernsynsforestilling i NRK.

Inge Lønning

Lytt: Ukens portrett: Inge Lønning.

Gjest i denne ukens portrett er professor Inge Lønning. Norsk teolog og høyrepolitiker. Programleder er Kjell Harald Lunde og programmet ble første gang sendt 20.06.1987.

Gudmund Hernes

I denne ukens portrett kan du møte Gudmund Hernes. Programleder er Jens Solli, programmet ble første gang sendt i 1987.

Lytt: Ukens portrett: Gudmund Hernes.

Gudmund Hernes er sosiolog, forfatter og tidligere politiker og statsråd for Arbeiderpartiet.

Han ble i 1969 universitetslektor ved Universitetet i Bergen og professor samme sted i 1971.

I 1970-årene var han med i forskningsgruppen for norges første levekårsundersøkelse.

Høsten 1990 ble Hernes Kirke-, utdannings og forskningsminister i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering, en stilling han hadde til han ble helseminister fra 1995 til 1997.

Hernes er nå knyttet til forskningsstiftelsen FAFO og professor ved Handelshøyskolen BI.

Rolv Wesenlund

Denne uken møter programleder Nils Rykken humoristen Rolv Wesenlund i "Ukens portrett".

Lytt: Ukens portrett: Rolv Wesenlund.

Han er mest kjent som den kverrulerende fjernsynsskikkelsen Marve Fleksnes.

Rolv Wesenlund var aktiv jazzmusiker og plateprodusent frem til han ble ansatt i NRK i 1966.

Før dette hadde han også lengre engasjementer som revyforfatter og skuespiller ved Chat Noir, ABC-teateret, Oslo Nye og Det Norske Teatret.

Sammen med blant annet Harald Heide Steen Jr. stod han bak en rekke fjernsynsuksesser og en mengde populære filmer.

Wesenlund har også markert seg som en kunnskapsrik leder av talkshows og som samfunnsdeattant.

Odd Børretzen

Programleder Torkjell Berulfsen møter tegner, forfatter, radiokåsør og artist Odd Børrtezen i "Ukens portrett" fra 1987.

Lytt: Ukens portrett: Odd Børretzen

Han har gjort plateinnspillinger sammen med bl.a. Julius Hougen og Alf Cranner, og fra midten av 1990-årene har han hatt stor suksess i samarbeid med gitaristen og komponisten Lars Martin Myhre, blant annet på albumet "Noen ganger er det all right" (1995).

Børretzen står også bak en rekke bøker, og hans underfundige tekster og spesielle tegninger har gledet utallige lesere.

Odd Brochmann

Programleder Gry Waage møter den norske arkitekten Odd Brochmann i "Ukens portrett" fra 1987.

Lytt: Ukens portrett: Odd Brochmann

Arkitekten Odd Brochmann var professor i byggekunst ved NTH fra 1949 til 1956 og var premiert i flere arkitekturkonkurranser.

I 1963 flyttet han til København som arkitekturmedarbeider i Politiken og var senere knyttet til Kunstakademiet.

Brochmann publiserte flere bøker innen arkitektur og byggekunst, blant annet "Hus i Norge" (1944), "By og bolig" (1958) og "Bedret boligbruk" (1961). Han skrev dessuten flere barnebøker som han illustrerte selv.

I "Ukens portrett" leser han fra flere av sine bøker og gir lytterne et innblikk i sine tanker om byggekunst i Norge og Danmark.

Odd Brochmann døde i 1992.

Knut Berg

I "Ukens portrett" fra 1987 møter programleder Birgit Gjernes kunsthistoriker og museumsleder Knut Berg.

Lytt: Ukens portrett - Knut Berg.

I denne ukens portrett møter vi kunsthistoriker og museumsleder Knut Berg.

Berg var konservator ved Nasjonalgalleriet fra 1965 og direktør i perioden 1973 til 1995.

Han skrev sammen med Magnus Ringdal "King Magnus Håkonssons Laws of Norway" og var hovedredaktør for "Norges Kunsthistorie" og "Norsk kunstnerleksikon".

Knut Berg døde i 2007.

Kristian Ottosen

I programserien "Ukens portrett" fra 1987 møter programleder Reidar Hirsti den kjente forfatteren og motstandsmannen Kristian Ottosen.

Lytt: Ukens portrett - Kristian Ottosen.

Kristian Ottosen var en kjent motstandsmann fra den annen verdenskrig og satt fanget på Grini, Sachsenhausen og Natzwiler fra 1942 til krigens slutt.

Ottosen har et omfattende forfatterskap om nordmenn i tyske konsentrasjonsleirer, blant annet "Natt og tåke. Historien om Natzweilerfangene", "Liv og død. Historien om Sachsenhausenfangene" og "Historien om deportasjon av jøder fra Norge".

Sin egen historie om motstandskampen og fangenskapet forteller han i "Motstand, fangenskap og frihet".

Han var også med i en rekke råd og komiteer, blant annet formann i Videreutdanningskomiteen og formann i styret i NRK og Nationaltheatret.

Ottosen døde i 2006.

Harriet Andreassen

I programserien "Ukens portrett" møter programleder Ragnhild Abrahamsen fagforeningsleder og politiker Harriet Andreassen.

Lytt: Ukens portrett - Harriet Andreassen.

Harriet Andreassen var fagforeningstillitsvalgt og AP-politiker.
Hun var sekretær i Norsk Arbeidsmandforbund fra 1967 til 1977, LO-sekretær fra 1977 til 1985 og kommunalminister under Odvar Nordli og Gro Harlem Brundtland.

Andreassen var også Sentralstyremedlem og leder av Kvinnebevegelsen i Det norske Arbeiderparti.

De siste årene av sitt liv var det særlig de eldres situasjon som opptok henne, og hun var leder for Statens eldreråd.

Harriet Andreassen døde 10. februar 1997.

Tove Stang Dahl

I programserien "Ukens portrett" møter Kai Sibbern denne uken Tove Stang Dahl, jurist og frontfigur i norsk kvinnerett.

Lytt: Ukens portrett - Tove Stang Dahl.

Dahl arbeidet ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo hele sitt yrkesaktive liv. Doktorgraden tok hun i 1978, og ble utnevnt til professor i kvinnerett i 1988.

Dahl deltok aktivt i samfunnslivet gjennom utallige verv innen forskning og politikk.

Tove Stang Dahl døde 11. februar 1993, bare 54 år gammel.

Johanna Schwarz

I denne ukens portrett møter programleder Helene Høverstad forfatteren og lyrikeren Johanna Schwarz.

Lytt: Ukens portrett - Johanna Schwarz.

Å bekjempe urett ble et varemerke for den østerrisk-svensk-norske damen. I 1995 mottok hun den prestisjetunge Ossietsky-prisen, en ytringsfrihetspris som deles ut av den norske PEN-klubben.

Schwarz var østerrisk jøde men flyktet til Sverige under krigen.

I 1961, 30 år gammel, kom hun til Norge. Hennes første jobb var som universitetslektor i svensk språk og litteratur. Ved siden av å undervise markerte hun seg sterkt som forfatter og samfunnsdebattant på den politiske venstrefløyen.

Olav Gjærevoll

Ved opprettelsen av Miljøverndepartementet i 1972 ble Olav Gjærevoll verdens første miljøvernminister.

Lytt: Ukens portrett - Olav Gjærevoll.

Gjærevoll var botanikkprofessor av yrke, men hadde allerede solid erfaring fra politikken etter å ha vært statsråd i to av Gerhardsens regjeringer. Fra 1963-65 var han sosialminister, og i 1971 ble han lønns- og prisminister. I tillegg hadde han to perioder som ordfører i Trondheim.

I Uken portrett forteller han om oppveksten i Østerdalen, sin politiske karriere og sin interesse for fjellet og naturen.

Ukens portrett - Olav Gjærevoll. Ved programleder Jon Hagen.

Arthur Berg

Som åndshøvding for det konservative kristenfolket kjempet han en utrettelig og høylytt kamp mot kvinnelige prester, statskirken, abortloven og alt som smakte av liberal teologi. Alltid like overbevist om at han hadde rett.

Lytt: Ukens portrett - Arthur Berg.

Etter over 30 år som sjefsredaktør for den kristne dagsavisen Dagen var Arthur Berg vant til å utkjempe harde slag. Og utstyrt med en bibeltro som bokstavelig talt skulle leses og tolkes bokstav for bokstav manglet det ikke på motstandere i hans tid i redaktørstolen.

Berg innrømte at han tapte de fleste slag i løpet av sin tid som redaktør, men under hans ledelse maktet Dagen å bli en av norges mest siterte aviser. En solid meningsbærer som spilte en viktig rolle i den norske samfunnsdebatten. Dette kom kanskje tydligst frem under EF-striden i 1972 der Berg sammenliknet EF med dyret i åpenbaringen og selve antikrist.

Som redaktør satte Arthur Berg mange og dype spor etter seg. Sin sylskarpe penn brukte han til daglig til åndskamp og forsvar av kristentroen. Samtidig utmerket han seg med toleranse og respekt for sine motstandere.

Berg var en talsmann for lavkirkelig pietisme, aktiv målmann og en glødende Israelsvenn.

Karsten Alnæs

Han har blant annet skrevet "Historien om Norge" og "Historien om Europa", NRK Gull gir deg historien om Karsten Alnæs.

Lytt: Ukens portrett - Karsten Alnæs.

Programleder Olav Vesaas intervjuer den kjente forfatteren Karsten Alnæs.

Lektor, forfatter, formann i Den norske forfatterforening og kjent fra TV-serier basert på bøkene hans. Rollene er mange for Alnæs, og i dette portrettet fra 1987 kommer vi innom alt dette og enda mer.

Claus Helberg

I denne ukas radioportrett møter programleder Kari Heftye Skollerud Claus Helberg - hele norges krigshelt og fjellmann.

Lytt: Ukens portrett - Claus Helberg.

Helberg huskes særlig for to ting, innsatsen under 2. verdenskrig i Kompani Linge da han deltok i tungtvannsaksjonen i Vemork og for sitt mangeårige arbeide for Den norske Turistforening.

Blant norske motstandshelter var Helberg selve eneren i fysisk vågemot og seighet.

Hovedinteressen var fjellet

Allerede i 1938 begynte Helberg i DNT og var aktiv der hele sitt liv til han døde i 2003.

I årene etter krigen samlet Helberg stoff om hvordan store norske diktere opplevde fjellet, og reiste rundt hele landet og holdt foredrag.

I dette intervjuet fra 1987 forteller han om sitt liv som motstandsmann og sin store kjærlighet til fjellet.

Carsten Hopstock

Må man være konservativ for å være konservator?
I ukens radioportrett møter vi tidligere førstekonservator Carsten Hopstock.

Lytt: Ukens portrett - Carsten Hopstock.

Carsten Hopstock har skrevet flere bøker og er dessuten kjent fra TV-programmer over diverse kulturhistoriske emner.

I dette intervjuet fra 1987 snakker han med programleder Birgit Gjernes om sitt arbeide for blant annet Norsk Folkemuseum, Bogstad gård og Norsk farmasihistorisk museum.

Sossen Krohg

Programleder Wenche Margrethe Myhre møter skuespiller Sossen Krohg.

Lytt: Ukens portrett - Sossen Krohg.

Sossen Krohg er en av norges mest profilerte skuespillere og har figurert i et hundretalls teateroppsetninger samt talløse filmer og TV-opptredener. Hun er for mange i dag kanskje mest kjent som Astrid Anker Hansen i Hotel Cæsar.

Hun var sammen med ektemann, maleren Guy Krohg kjent som de ”siste Bohemer” og var blant drivkreftene bak legendariske Club 7.

Gjennom samtale med programleder og opplesning fra hennes bok ”Hekletøy med store hull” får vi personlige smakebiter fra hennes spennende liv.

Lytt: Ukens portrett - Henry Valen.

Lytt: Ukens portrett - Odd Aukrust.

Lytt: Ukens portrett - Jon Eikemo.

Lytt: Ukens portrett - Tor Aspengren.

Lytt: Ukens portrett - Ingrid Bjoner.