Hopp til innhold

Tilbake etter nesten 250 år

Men hjelp av ny teknologi får Biri kirke tilbake en tro kopi av Madonnafiguren som ble laget på 1200-tallet.

Stein S. Eide

Biri kirke får snart en tro kopi av den 800 år gamle Madonnafiguren.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Biri kirke ville ha tilbake Madonnafiguren fra 12oo-tallet, men Kulturhistorisk museum ville ikke gi den fra seg. Nå har menighetsrådet på Biri i Oppland, med hjelp av ny teknologi fått rekonstruert en tro kopi av den 800 år gamle kulturskatten.

– Her ser vi Madonna fra Biri, som er fra andre halvdel av 1200-tallet.
Malerikonservator Kaia Kollandsrud viser fram den originale Biri-madonnaen fra 1250.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stein S. Eide

Slik ser den orginale Madonnafiguren ut.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Den 800 år gamle litt over 1 meter høye Madonnafiguren med jesusbarnet forsvant fra gamle Biri stavkirke, i Gjøvik da kirka ble revet i 1770 åra, men dukket opp igjen på kulturhistorisk museum i Oslo.

– Biri-madonnaen er en av de meget vakre og velbevarte eksemplene på madonnaene våre, sier Kaia Kollandsrud.

Vil ha den tilbake

Biri krike ville ha madonnaen tilbake til dens opprinnelige adresse.

– Ja, vi ville det. Eller for å si det slik, vi formulerte det på den måten at vi ville prøve å få originalen tilbake, sier leder i Madonna-komiteen i Biri menighet i Oppland, Harald Jacobsen.

– Det er jo det historiske perspektivet i det da. Det er jo en fantastisk kunstgjenstand, skyter Gunnar Liven i Biri menighetsråd inn.

Men Kulturhistorisk museum vil ikke gi fra seg madonnaen fra Biri.

– Den vil vi helst ikke gi fra oss, og det er særlig fordi det er et ansvar å oppbevare en slik skulptur. Her er det regulert med klima og den har det godt hos oss, og den står tilgjengelig i utstillingen så mange kan se den her, sier Kaia Kollandsrud.

Lager kopi med ny teknologi

Da tok menighetsrådet fra Biri saken i egen hender.

Med ny teknologi, 3D-skanning, fresing og finskjæring i samarbeid med landets fremste fageksperter lager de en tro kopi av den 800 år gamle kulturskatten slik den så ut da den var ny.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stein S. Eide

Malerikonservator Marianne Selsjord jobber med Madonnakopien.

Foto: Stein S. Eide / NRK

I fem måneder har malerikonservator Marianne Selsjord holdt på med å gjenskape de opprinnelige fargene og bladgullprakten på den nye rekonstruksjonen av den gamle madonnafiguren. Enda gjenstår et halvt års arbeid.

– Jeg synes det er forferdelig spennende, men det er utrolig tidkrevende og veldig slitsomt, sier Selsjord.

Komiteen fra Biri menighetsråd er henrykte over resultatet når de for første gang ser den nye madonnafiguren.

Samlet inn penger

Den nye Birimadonnaen vil koste 700 000 kroner. -penger som Biri menighet har samlet inn fra gaver, offentlig og private.

– Jeg synes det er helt fantastisk at Biri kirke og menighet har tatt initiativ til å få laget en kopi, i og med at de ikke for lov til å ha originalen i kirken, så er jo det et veldig godt alternativ, fortsetter hun.

Selsjord sier den nye teknologien gjør det enklere å rekonstruere gamle gjenstander. Hun tror nybrottsarbeidet med Birimadonnaen vil føre til flere slike rekonstruksjoner.

– Ja, det både tror og håper jeg. At det blir brukt i mange situasjoner i kulturelle sammenhenger. At det kan komme til nytte der er helt fantastisk.

Det er Kulturhistorisk museum enige i.

– Jeg synes det er veldig spennende når den lages på en ordentlig måte, og det er jo også spennende for fagmiljøet også, sier Kaia Kollandsrud.

Kommer før jul

I desember skal madonnaen på plass i Biri kirke. Selv om det er en kopi mener formann Harald Jacobsen i arbeidsgruppa fra Biri menighet det er viktig å få den tilbake til bygda.

– Vi mener at den er en fantastisk flott kunstgjenstand, som har stått på biri i mange hundre år. Derfor synes vi bygda fortjener å få tilbake en kopi av denne kunstgjenstanden, å kunne se den, avslutter han.