Hopp til innhold

Månemannen

Buzz Aldrin var det andre mennesket i historien som kunne sette sine føtter på månens overflate. Den 20. januar fyller romfartslegenden 80 år.

Buzz Aldrin på månen
Foto: NASA

Hele verden sto stille da Neil Armstrong og Buzz Aldrin natten mellom 20. og 21. juli 1969 landet på månen. Over 500 millioner mennesker, hver syvende innbygger på jorden, fulgte den historiske TV-sendingen.

TV-bilde fra Apollo 11s månelanding
Foto: NASA

Se TV-klipp fra månelandingen her: Månelandingen 1969

Triumf

Månelandingen var en gedigen suksess, og vil bli stående som en av menneskehetens største triumfer. Jorden rundt ble de tre astronautene hyllet som vaskeekte amerikanske helter.

Månelandingen
Foto: NEIL ARMSTRONG / AP

I oktober 1969, bare noen måneder etter månelandingen, kom astronautene til Norge. Romfartsekspert Erik Tandberg intervjuet dem i Oslo:

Video: Tandberg intervjuer Armstrong, Aldrin og Collins om månelandingen

Nedtur

For Buzz Aldrin ble tiden etter den historiske romferden en gedigen personlig nedtur. Alle hans utfordringer og drømmer hadde blitt oppfylt, og i en alder av 39 år hadde han blitt en mann uten oppdrag.

Mentalsykehus

Den tidligere jagerpiloten og krigshelten sank ned i en hengemyr av depresjoner og alkoholisme. Ekteskapet hans raknet og han mistet kontakten med barna sine. På begynnelsen av 70-tallet var han bare en skygge av seg selv, og han ble til slutt innlagt på mentalsykehus.

Buzz Aldrin
Foto: Wilfredo Lee / Scanpix/AP

Buzz Aldrin har flere ganger vært i Norge. I 1984 hadde NRKs Erik Bye besøk av Aldrin i TV-programmet Torsdagsposten:

Video: Buzz Aldrin i Torsdagsposten

Aktiv

I 10 år kjempet Aldrin med alkoholen og personlige problemer, men har i dag kjempet seg tilbake. Når han nå runder 80 år er han i motsetning til sine kollegaer fra Apollo 11, Neil Armstrong og Michael Collins, stadig fremme i mediebildet både som forfatter og foredragsholder. Han arbeider også med en rekke viktige formål, blant annet innen romfart og miljøtiltak.