skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Ymse søtt

Lyst på noe søtt? Hva er forskjellen på fruktose, glukose og sukker?
Huslegen i Puls svarer.

Publisert 12.03.2003 13:47.Huslegen i Puls, Ørn Terje Foss PULS

Samme kjemiske sammensetning


Sukker består av fruktose og glukose, som begge har samme kjemiske sammensetning med karbon, hydrogen og oksygen. Egentlig er forskjellen liten. Ernæringsmessig er det forskjell mellom raffinert sukker og fruktsukker. Raffinert sukker, utover sukkermolekylene med høyt energiinnhold, inneholder ikke noe særlig av andre viktige stoffer for kroppen.


Druesukker

Fruktsukker og druesukker, som forekommer i varierende grad i forskjellige frukttyper og i andre planter, følges av både vitaminer, sporstoffer, fett og proteiner. Glukosen dannes under fotosyntesen i planter fra vann og karbondioksyd, og er energikilden for plantenes celleaktiviteter. Det som ikke forbrukes med det samme, kan lagres i plantene som stivelse eller brukes til å bygge opp celluloselagre i celleveggene.
Rask stigning av blodsukkeret

Når vi spiser raffinert sukker, eller frukt med høyt innhold av fruktose og glukose, blir dette raskt spaltet i tarmen og bidrar til blodsukkerstigning. Det betyr et økende innhold av glukose i blodet. Stivelse må fordøyes noe mer før de enkelte glukosemolekylene kommer over i blodbanen. Noe glukose benyttes til energiforbruk i cellene, f.eks. til muskler som skal arbeide. Noe kan lagres som glykogen i lever og muskulatur, mens endel av overskuddet kan omdannes til fettstoffer og lagres når vi får tilført mer energi enn vi forbruker.

Balanse mellom inntak og forbruk


Reint sukker inneholder så mye energi at ved høyt forbruk er det vanskelig å unngå at en legger på seg, med mindre man som idrettsutøvere forbruker store kalorimengder jevnlig ved trening og konkurranser. Ved spørsmål om vektreduksjon, er det fortsatt slik at det er balansen mellom inntak av kalorier og forbruk av kalorier, som avgjør om man går opp eller ned i vekt.Samlenavnet karbohydrater


Karbohydrater er samlenavnet på sukkerstoffene, hvorav noen er naturlig i planter som frukt (fruktose og glukose), korn og poteter (stivelse og cellulose), og andre i pattedyrenes melk (laktose eller melkesukker). Sukker som utvinnes fra sukker-rør eller sukkerbeter kalles sukrose, og består av "dobbelt"-molekyler sammensatt av fruktose og glukose. Melkesukkeret består av "dobbelt"-molekyler sammensatt av glukose og galaktose. Under lagring i menneskekroppen og i planter dannes gjerne lange kjeder av sukkermolekyler, f.eks. glykogen og stivelse, som begge består av glukosekjeder og cellulose som lagres i plantenes cellevegger.Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - F
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no