skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Kunstig søtt

Er det sunnere for kroppen med kunstige søtningsmidler enn med vanlig sukker? Hjelper det å gå over til lettbrus når en slanker seg?

Publisert 05.05.2003 17:44. Oppdatert 05.05.2003 17:50.

Huslegen i PULS, Ørn Terje Foss PULS

Bruk flere kalorier enn du tar inn

Hvis man skal slanke seg, er den eneste løsningen å forbruke flere
kalorier enn man får i seg. Lettbrus og andre drikkevarer, som er tilsatt kunstige søtningsmidler, inneholder ofte så godt som ingen kalorier. Les innholdsdeklarasjonen. I andre matvarer, hvor sukker er erstattet av kunstige søtningsmidler, kan det fortsatt være en del kalorier, avhengig av hvilke øvrige næringsmidler som er med i produktet. Grovt sett kan det være fornuftig å erstatte drikke og matvarer med vanlig sukker, med lettprodukter som har kunstige søtningsmidler. Dette gjelder dersom en ønsker å gå ned i vekt.


Utilsiktet virkning

Det kan imidlertid være en utilsiktet effekt av inntak av lettbrus på "tom mage". En kan etterpå få så kraftig sultfølelse, at en propper i seg mengder med både godterier og mat. Da er hensikten i forhold til å gå ned i vekt borte. Når en får i seg kunstige søtningsmidler, vil kroppen ut fra denne smaksopplevelsen oppfatte dette som tilførsel av mat/sukker.
Kroppen vil derfor forberede seg på at det vil bli opptak av sukker fra mage-/tarmsystemet. Det gjøres ved å skille ut insulin, som så regulerer blodsukkeret. Dette skjer blant annet ved å bidra til at blodsukkeret kan lagres i lever og muskelceller, i stedet for å sirkulere rundt i blodbanen med vedvarende høyt blodsukker (slik de med sukkersyke har fordi de mangler insulin, eller har nedsatt evne til å få lagret sukker i cellene ved hjelp av insulin).

Blodsukkeret svinger

Når det etter inntak av lettbrus med søt smak blir skilt ut en del insulin, uten at det suges opp noe sukker fra tarmen, vil insulintoppen gjøre at en får et ekstra lavt blodsukker. Dette fordi lagringen kommer i gang, uten at det er noen ny tilførsel av sukker til blodet. Et lavt blodsukker oppfattes imidlertid av kroppen som en truende situasjon, og utløser derfor en sultfølelse. En vil ubevisst få trang til å få i seg noe søtt.

Lettbrus sammen med mat

Dersom man kombinerer lettbrusen med inntak av annen mat, med et visst innhold av karbohydrater, er ikke dette noe problem. Da vil både søtsmaken døyves av den øvrige maten så det blir lavere stimuli for insulinproduksjon, og dessuten vil det være noe å jobbe med for insulinet, slik at en ikke får så lave blodsukkerverdier med tilhørende sultfølelse. Husk altså at man får sultfølelse av å drikke lettbrusen på tom mage. For
vektreduksjonens del er nok det beste produktet å drikke på fastende mage rett og slett vanlig vann.

Naturlige fruktsafter og vann

Hvis en ønsker noe med mer smak til et måltid, vil det være gunstigere å venne seg til å drikke væske med mindre søtningsgrad. Velg gjerne mer av naturlige fruktsafter enn av vanlig brus med høyt
sukkerinnhold. Alternativet er lettbrus med kunstige søtningsmidler, hvis en skal ha lavest mulig kaloriinntak. Vann er det beste alternativet, sier Huslegen i Puls.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - K
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no