skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Farlig grønnsåpe?

– Jeg har brukt Hakon flytende grønnsåpe til hår- og kroppsvask i flere år, med meget godt resultat. Nå er det noen som prøver å så tvil om grønnsåpens fortreffelighet. Hva mener du, Ørn?

Publisert 03.09.2001 17:21.

Etsende

Grønnsåpe slik du kjøper den i matbutikken, er faktisk sterkt etsende i konsentrert form. Den kan være livsfarlig hvis den svelges av små barn og kan gi etseskader på øyeslimhinne og kraftig irritasjon av huden også på voksne.

Tørker ut huden

Når grønnsåpe er uttynnet i vann til vanlig vaskedosering, er det et meget effektivt fettløsende middel, og vil derfor ha en god rengjøringseffekt på de fleste flater. På hud virker imidlertid både grønnsåpe og annen såpes fettløsende effekt over tid ødeleggende for kroppens forsvarssystem, men om det tar seks måneder eller 60 år før det gir seg utslag i sprukken hud og eksemforandringer varierer fra person til person.

Unngå hudkontakt

Mitt råd hvis du vil redusere risikoen for hudproblemer er derfor helt klart å unngå all hudkontakt med konsentrert grønnsåpe (bruk helst gummihansker når du vasker bilen eller gulvet), og ellers å la være å bruke såpe eller sjampo til annet enn å fjerne møkk som ikke går av uten fettløsende middel. Hvis du først skal bruke noe til kropps- og hårvask, bør du bruke et middel med relativt nøytral pH (nøytral surhetsgrad).

Ikke ufarlige naturprodukter

At noe er et naturprodukt, er langtfra det samme som at det ikke har skadelige effekter på menneskers helse. Tenk bare på alle giftige planter, pollenallergier og overdosering av metaller og stoffer som er naturlig forekommende.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no