skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Allergitabletter mot fyllesyke

Spørsmål : Er det sant at man ikke blir fyllesjuk hvis man spiser allergitabletter kvelden før? (Syrtex tror jeg de heter) Det er visstnok sant, men er det farlig?
Huslegen i PULS, Ørn Terje Foss, svarer.

Publisert 10.12.2001 11:40.

Svar:

Ja; allergitabletter og det som kalles reisesyketabletter, har som en av flere effekter at de kan dempe noen av de plagene som er forbundet med fyllesjuke.

Det gjelder både om de tas på slutten av kvelden eller når man våkner med problemene dagen etter. I litt forenklet form kan en si at man etter et stort alkoholinntak senker terskelen for å utløse impulser i nervesystemet, slik at en liten lysstripe kan oppleves ubehagelig som å få et flomlys i ansiktet, uskyldige lyder kan oppleves som skikkelig dundring inne i hodet, i alvorlige tilfeller kan det også utløses fyllekramper hvor muskler i kroppen begynner å riste med ufrivillige sammentrekninger på samme måte som en ser ved et epilepsianfall.

Ingen akuttreaksjon

Allergitablettene demper tendensen til å utløse allergiske reaksjoner ved å heve terskelen for å utløse impulser i nervesystemet, og kan derfor motvirke noen av de ubehagelige effektene av overdreven alkoholbruk dagen før. En overdreven bruk av allergitabletter hos en som ikke trenger det for allergi kan ikke anbefales, men i en vanlig dose tilpasset kroppsvekten er det liten fare for akuttreaksjon.

Slutt alkoholinntaket tidligere

Det er imidlertid grunn til å spørre seg hvorfor noen skulle behøve å planlegge at de skal drive "forebyggende behandling" av en forventet fyllesjuke med å ta ekstra tabletter, når de hadde fått bedre effekt av å slutte å drikke alkohol på det tidspunktet de føler dette kan bli nødvendig. De som avslutter alkoholinntak og heller fyller på relativt rikelig med melk, farris e.l. og gjerne litt snacks med endel salt på slutten av kvelden, motvirker tendensen til å bli uttørret i løpet av den kommende natt, og det er en mer naturlig og anbefalt kur mot fyllesjuke.

Dreper hjerneceller

Fra et pedagogisk ståsted er det vel også riktig å nevne at det helt sikkert er en hensikt med å påføre en stakkar kraftig ubehag dagen etter et overdrevent alkoholinntak, uten allergitabletter eller annen behandling sitter gjerne minnet om disse reaksjonene godt i, slik at det ikke frister med gjentagelser på en lang stund. Og ettersom hver alvorlige fyllekule tar livet av massevis av hjerneceller, vil det være tragisk om bruk av allergitabletter på den beskrevne måten gjør brukeren i stand til å ha gjentatte episoder med å drepe hjernevev uten å bli minnet om at kroppen egentlig ikke liker det.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - F

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no