skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Kvinner og sjokolade?

Er kvinner mer sjokoladesultne enn menn?
Mangler vi noe når vi spiser mye sjokolade?
Huslegen i Puls forklarer.

Publisert 05.05.2003 14:21. Oppdatert 05.05.2003 14:22.


Huslegen i PULS, Ørn Terje Foss PULS

Smaksopplevelser og glede

Jeg tror ikke kvinner er mer avhengige av sjokolade enn menn, sier Ørn Terje Foss. I tilfelle er det hovedsaklig snakk om en psykisk avhengighet. Sjokolade inneholder ikke stoffer som er livsnødvendige eller direkte vanedannende. Sjokolade gir
både fettstoffer, karbohydrater og en del smaksopplevelser. Enkelte innholdsstoffer i sjokolade ser imidlertid ut til å gi en tilfredsstillelse på linje med "lykkepiller", om enn i liten grad i forhold til de doser som brukes ved behandling med medikamenter.


Lysten kan øke

Hvis en etter å ha spist sjokolade med slike "lykkebringende" egenskaper over tid, og ikke lenger får tilfredsstillelse, kan dette kanskje utløse en slags abstinensreaksjon, som igjen øker trangen til å få i seg mer sjokolade. Under graviditet kan mange kvinner oppleve en såkalt "pica", hvor de absolutt må stappe i seg mengder av bestemte varer. For noen kan dette være sjokolade, uten at det finnes noen fullgod forklaring på hvorfor den gravide gjør dette.


Blodsukkeret gir respons

Hvis en i løpet av en lang dag, eller etter ekstra store påkjenninger, ikke har spist nok, kan mange oppleve en plutselig trang til å få i seg
sjokolade. Dette antas å ha sammenheng med at blodsukkeret synker, og at kroppens hormonsystem reagerer ved å stimulere lysten til å få i seg næringsmidler med karbohydrater. Slike næringsmidler får blodsukkeret raskt opp igjen. Dersom en tidligere har opplevd å stille denne følelsen med sjokolade, vil nok kroppen ubevisst koble et slikt behov for karbohydrater til produktet sjokolade. Så kan en bli besatt av tanken på å få i seg akkurat dette.
Ved langvarig avmagring, kan en også få økt stimulans til å få i seg fett. Trangen til fett kan også stilles ved inntak av sjokolade.


LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - K
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no