skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Solarium og huden din

All ultrafiolett stråling er en belastning for huden. Hvis en vil unngå solskader på sydentur, er det bedre å beskytte seg med høy solfaktor enn med et grunnlag fra solarium.

Publisert 07.04.2003 09:53. Oppdatert 07.04.2003 09:57.


Huslegen i Puls, Ørn Terje Foss PULS


Herding av huden?

All ultrafiolett stråling vil være en belastning for huden. Dette gjelder også strålene i en solseng eller i et solarium. Dersom huden ved ankomst i
"Syden" eller på høyfjellet, ikke har noe særlig pigment som kan beskytte mot den naturlige ultrafiolette strålingen fra kraftig sol, vil det lett kunne oppstå solforbrenning. Dette kan skade huden i utsatte områder. Har en før reisen oppnådd å bli brun, som følge av bestrålingen i et solarium, vil en ha opparbeidet en naturlig barriere som beskytter bedre mot solstrålene enn blek hud gjør. Dette er imidlertid ikke en herding som beskytter huden fullt ut.


Ikke glem forsiktighetsreglene!

Hvis brunfargen fra solariet gjør at en glemmer forsiktighetsreglene en har med blek hud, kan en skade huden. Med blek hud passer en gjerne på å kun ha korte opphold i sola; og ikke bli liggende og steke seg i timesvis i sola fordi en tror en er beskyttet av brunfarge oppnådd ved bruk av solarium. Den samlede stråledosen som passerer gjennom det ytre hudlaget i løpet av en soldag kan bli stor. Hvis en vil unngå solskader når en skal til Syden, er det viktigere å beskytte seg med høy solfaktor når en skal bevege seg ute i sola.

Løse ledige klær som dekker deg

Det mest effektive rådet for å unngå solskader er løse ledige klær som dekker huden, når sola er på sitt mest intense. En lett langermet trøye, som en har på seg det meste av dagen, er den beste beskyttelsen en kan ha på overkroppen inntil en GRADVIS får en økende naturlig brunfarge.

Litt hjernetrim her:


QUIZ NY QUIZ NY

LENKER
QUIZ 2 Husk litt hjernetrim!
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no