skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Mye svetting?

Svetting er normalt ved fysisk aktivitet. Noen svetter mer enn vanlig i tenårene. En må ikke ha tørre armhuler hele tiden!

Publisert 02.04.2003 11:05. Oppdatert 02.04.2003 11:09.

Huslegen i Puls, Ørn Terje Foss PULS

Svette er normalt

Svetting forekommer normalt ved fysisk aktivitet, under varmebelastning og ved en del sykdomstilstander. Hvor grensen går for unormalt stor svetting er vanskelig å si. Mange må nok bare akseptere at det blir en del ekstra skift hvis de skal ha tørre
armhuler hele tiden. I tenårene er noe av svettingen fra kjertler som også reguleres fra hormonsvingninger, og kan derfor ha kraftigere dufter enn rein treningssvette. Da kan følelsen av behov for hyppigere vask ha mer sammenheng med lukt enn med mengden svette.

Spesiell antiperspirant

Noen kan få redusert svettingen ved bruk av en antiperspirant som inneholder aluminiumklorid hexahydrat. Andre igjen har gått så langt at de har lammet muskulaturen i huden i armhulene med botulinum toksin (som også er brukt for å "glatte" ut hud med rynker) for å redusere svettingen. Det er faktisk normalt å svette!

Operasjon med bivirkninger

Fra 1920 av er det kjent at en operasjon kalt thoracal sympatectomi fjerner
svetteproblemer i hender og armhuler. I narkose kan en bli operert av kirurger via et thoracoscop, (stivt rør det er mulig å se og arbeide gjennom), brenne nerver som styrer svettingen.
Nervene er lokalisert til bakre brystvegg.
Inngrepet tar 20 minutter, og er vellykket i 98 prosent av gangene. Samtidig forsvinner rødmerefleksen hos 90 prosent av pasientene. De vanligste bivirkninger etter en vellykket operasjon er tørre hender og enkelte ganger økt svettetendens på andre deler av kroppen, som for eksempel beina.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no