skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Graviditet og sex

En mann skriver inn og lurer på om det er en fare for at kona føder før tiden hvis de har sex. Han har hørt at sperma inneholder det samme stoffet som brukes for å sette i gang en fødsel. Er det perioder hvor man bør avstå?

Publisert 05.03.2001 12:46.

Barnet godt beskyttet

Sex og samleie skader ikke når du er gravid. Dersom du ønsker å ha sex, er dette som regel helt ufarlig for fosteret. Mannens penis kan ikke skade barnet. Barnet ligger godt beskyttet i fostervannet og verken bevegelser, dunking og støt eller utløsning skader det. Slimproppen i livmoråpningen fungerer som en barriere mot bakterier.

Når kvinnen får orgasme trekker livmoren seg sammen. Du kjenner da at magen blir hard som en ball. Dette skader ikke barnet, og fremskynder ikke fødselen med mindre tiden allikevel er inne. Ofte fraråder man kvinnen fra å ha samleie de siste fire ukene av svangerskapet, fordi risikoen for infeksjoner da er større. Hvis livmorhalsen har begynt å åpne seg bør sex unngås, da du i så tilfelle er mer utsatt for infeksjoner.

Stimulering av brystvortene

Mannens sæd inneholder hormonliknende stoffer som kalles prostaglandiner. Prostaglandiner kan bidra til at livmorhalsen modnes, men utløser ikke for tidlig fødsel alene. Ved stimulering av brystvortene frigjøres hormonet oxytocin i slutten av graviditeten, dette kan få livmoren til å trekke seg sammen, men er også helt ufarlig. Samleie og stimulering av brystvortene er blant de kjente gamle rådene for å sette i gang fødselen for dem som går over terminen. Det er verdt et forsøk!

Dersom du tidligere har hatt spontanaborter eller for tidlig fødsel må du spørre legen din om hvordan du skal forholde deg.

Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no