skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Lakrisrot-te for å få i gang fødsel

- Jeg har fått et tips om at ved å drikke lakrisrot te, kan man sette i gang fødselen når man har gått over tiden.
Vet du om det er noe i dette eller om det bare er jeg som er fryktelig lei og for tiden lettlurt og villig til å prøve "det meste" for at fødselen skal starte. Men jeg vil selvfølgelig ikke gjøre noe som kan sette fostret eller meg selv i fare av noen slag.

Publisert 27.11.2001 09:44.

Svar lakrisrot-te:

Ekstrakter fra lakrisrot er mye brukt som smakstilsettinger, til godteri, til å fjerne dårlig ånde og i folkemedisin. Det har lenge vært kjent at lakris kan ha en effekt på reguleringen av forskjellige hormoner og organsystemer, bl.a. at personer med stort lakrisforbruk kan utvikle høyt blodtrykk. Det er også påvist effekt på produksjonen av kjønnshormonet testosteron hos menn ved jevnlig inntak av lakris, nivåene kan synke betraktelig. Det er derfor ikke så lett å utelukke at lakrisrot-te kan ha en viss effekt på noen av de hormonene som påvirker igangsetting av fødsel, men jeg kjenner ikke til noen omfattende studier på dette og jeg antar at det i tilfelle måtte drikkes relativt store mengder slik te for å få merkbar effekt over relativt kort tid.

Imidlertid ville jeg være tilbakeholden med å bruke et stoff (lakris) som vi sikkert vet gir forhøyet blodtrykk, for det har verken mor eller barn noe godt av under siste del av svangerskapet. Bedre og naturligere råd for selv å hjelpe igang en fødsel uten bruk av medikamenter er trappegang, husvask eller annen fysisk aktivitet. Er det medisinsk indikasjon for å sette igang fødselen av hensyn til mor eller barn, finnes det behandling for dette etter vurdering hos jordmor, svangerskapslege eller fødeavdeling.

Ørn Terje Foss, PULS-lege

Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - F

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no