skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Bandasjering - elastisk bind

Hvordan skal vi bandasjere en fot eller arm med elastisk bind? PULS-legen, Ørn Terje Foss, svarer.

Publisert 29.01.2002 09:14. Oppdatert 29.01.2002 16:55.

Se bildene: Slik bandasjerer du


Is, kompresjon og elevasjon

Ved akutte skader i ledd og andre bløtdeler er det som vanlig tre elementer som fokuseres: Is (nedkjøling), kompresjon og elevasjon (holde den skadede kroppsdelen så høyt som mulig i forhold til resten av kroppen). Dersom det ikke er klare holdepunkter for et brudd, f.eks at en knokkel plutselig står i vinkel eller et ledd er helt ute av nornal stilling, vil det i mange tilfeller ved f.eks. ankelskader være de primære førstehjelpstiltakene som har størst betydning for rask tilheling.

Begynn ytterst

Kompresjon kan oppnås ved å bruke et elastisk bind. På ekstremitetene (armer og bein) må en være oppmerksom på ikke å begynne å stramme et elastisk bind rundt hele omkretsen ovenfor skadestedet slik at en opprettholder eller forsterker hevelsen. Begynn ytterst (rundt forfoten eller håndrot for skader i ankel og håndledd) og påfør det elastiske bindet med et jevnt trykk med overlapp mellom hver runde, gjerne slik at en får en riktig vinkel i leddet og slik at en strammer til litt der det elastiske bindet også avlaster den skadete strukturen som f.eks. leddbånd eller leddkapsel i ankelleddet. Til slutt festes bindet til seg selv med en bit med tape, plaster eller spesielle festekroker som ikke borer seg inn i huden gjennom bindet.

Ikke for stramt

Blir tærne fort numne eller hvite, kalde og følelsesløse, er sannsynligvis bindet lagt på for stramt, og en må begynne på nytt. Det kan være en grei huskeregel å sikre seg at en i hvert fall kan strekke det elastiske bindet såpass ut fra huden at en får plass til en finger i mellom. Om ikke bindet blir lagt på med et nydelig fiskebeinsmønster er ikke det så farlig, det viktigste er å hjelpe til med å redusere hevelsen og å bidra til å stabilisere det skadete stedet mens kroppens egen reparasjon er kommet godt igang eller under forflytning til legevakt eller fastlege hvis en trenger bistand derfra.


LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - F

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no