skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Dusjsåpe med måte

Ikke dusj med såpe hver dag. Såpen løser opp hudens naturlige fettlag. Det er lettere å få eksem når balansen forstyrres.

Publisert 14.01.2003 11:52. Oppdatert 14.01.2003 12:03.

Såpe bare til ekte skitt

Det er ikke bra å dusje med såpe over hele kroppen hver dag. Det er langt fra nødvendig med mindre du har spesielt arbeid som griser deg til. Olje og støv kan kreve fettløselige rengjøringsmidler for å bli fjernet. Vanlig såpe inneholder stoffer som løser opp fettstoffer i hudens ytterste lag. Daglig fjerning av dette laget vil ikke kroppens naturlige nydanning av beskyttende fettstoffer klare å holde tritt med.

Et fint mikrosamfunn

Du må være ordentlig skitten for å trenge såpe.
Hudoverflaten er et spennende lite mikrosamfunn med døde og levende hudceller. Her er det kjemikalier fra svettekjertler, talgkjertler, parfyme og en naturlig flora av bakterier og sopp. Dette lager sjelden noen problemer med mindre vi forrykker balansen, eller kroppen forøvrig blir svekket av annen sykdom. Hudekesem utvikles lettere når den naturlige barrieren brytes.
Hvis man føler behov for å dusje daglig, bør en ikke bruke såpe. Kun såpe de gangene en må fjerne skikkelig møkk og lukt. Bruk bare såpe på de stedene en trenger det, ikke på alle andre kroppsflater.

Svette er vannløselig

Ved daglig trening eller jobbing som gir kraftig svette, er det ikke nødvendig å bruke såpe for å bli rein etterpå. Svettestoffene er stort sett vannløselige og skylles bort uten bruk av såpe. Ved daglig dusjing bør en sørge for at huden tilføres noe fuktighet, gjerne i form av olje, badeolje, som en kan gni seg inn med. De som får problemer med tørr hud, og spesielt de som har tendens til eksem, bør sørge for at en tørker all fuktighet godt bort etter dusjen. I tillegg bruk en fuktighetsbevarende krem. De som har tendens til fotsopp må være ekstra påpasselige med å tørke all fuktighet mellom tærne. Tenk på at daglig bruk av såpe som fjerner fettlaget øker risikoen for at slike soppinfeksjoner kan blusse opp.

Skyll bort alle såperester

Noen såper er nesten like fettløselige som white sprit.
Hvis en først skal benytte såpe, bør en helst ha en med mest mulig nøytral pH (surhetsgrad) og gjerne en type som er tilsatt noe olje. Viktigere enn såpetype er imidlertid å skylle bort alle såperester før en er ferdig med dusjen og å ha olje eller fuktighetsbevarende krem å tilføre huden etterpå. Husk at en del såper er nesten like fettløselige som white sprit!


Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - S
Siste saker:
Flere saker: ALT OM BARNS HELSE

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no