Hopp til innhold

Separatister vil ha russiske FN-styrker i Øst-Ukraina

Prorussiske separatister ber nå FNs sikkerhetsråd sende inn FN-styrker i Øst-Ukraina og de vil at Russland skal delta.

En kvinne går forbi et bombenedslag i Donetsk

Sårene etter krigen er tydelige og overalt i Donetsk. Her går en kvinne forbi et bombe nedslag landsbyen Karsnji Pakhar like utenfor Donetsk i går.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

– Vi ønsker en fredsbevarende FN-styrke som også inkluderer russiske bidrag som kan bidra til å kontrollere implementeringen av allerede eksisterende avtaler og løse den humanitære situasjonen som er i området, heter det i en uttalelse fra ledelsen i den selverklærte Donetsk-republikken i dag.

Tre sivile drept

I september undertegnet ukrainske myndigheter og de prorussiske separatistene en våpenhvileavtale i Minsk. Siden den gang har over tusen mennesker mistet livet i den blodige konflikten.

Ifølge FN har 13 mennesker i gjennomsnitt mistet livet daglig siden våpenhvilen.

I dag meldte myndighetene i Donetsk at tre sivile har mistet livet i angrep det siste døgnet. Blant annet mistet to personer livet da minibussen de satt i ble truffet av granatsplinter. De siste ukene har det kommet flere meldinger om at russiske tropper har krysset grensen og mange frykter derfor at kampene mellom ukrainske styrker og separatistene vil ta seg opp.

Advarer mot NATO-folkeavstemming

Ifølge ukrainske myndigheter er det anslagsvis mellom 15.000 og 20.000 væpna separatister i konflikt områdene øst i landet, i tillegg hevder myndighetene i Kiev at det er mellom 5.000 og 10.000 regulære russiske soldater i området. En påstand Russland avviser å det sterkeste.

Fredag meddelte en ny allianse av fem provestlige partier i Ukraina at den ønsker å jobbe for et framtidig NATO-medlemskap, noe som har provosert Russland ytterligere, og utenriksminister Sergej Lavrov var i dag ute og advarte nabolandet i sør om at en eventuell folkeavstemming om NATO-medlemskap vil heve konfliktnivået.

I en meningsmåling som ble gjort denne måneden, sier 51 prosent av de spurte at de er for medlemskap i NATO, opp fra bare 20 prosent for ett år siden. Kun én av fire spurte sier nå at de er mot ukrainsk NATO-medlemskap.

Antallet som er for at Ukraina skal gå inn i NATO, har steget jevnt og trutt siden Russland annekterte Krim.

SISTE NYTT

Siste nytt