Hopp til innhold

– Ukrainas nye regjering er en gjeng med «maskerte menn»

Dmitrij Medvedev sier det vil bli vanskelig å forholde seg til en regjering som er sammensatt av folk som «streifer rundt i Kiev med masker og maskingevær». EU anerkjenner den midlertidige ukrainske presidenten.

Medvedev

Russlands statsminister snakket til journalister i Sotsji mandag og uttrykte alvorlig tvil rundt legitimiteten til myndighetene i Ukraina etter at president Viktor Janukovitsj ble avsatt.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev har sine tvil om legitimiteten av det nye ukrainske lederskapet.

– Strengt tatt er det ingen der man kan snakke med nå. Man kan ikke samarbeide med et Ukraina som blir ledet av maskerte menn, sier Medvedev ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Medvedev sier at det vil bli vanskelig å forholde seg til en regjering som er sammensatt av folk som «streifer rundt i Kiev med masker og maskingevær».

– Noen av våre samarbeidspartnere i Vesten tenker annerledes. Det er et uttrykk for ulike syn, når folk kaller regjeringen legitim, når det i virkeligheten er et resultat av et væpnet mytteri, sier Medvedev.

– Dobbeltspill

Russland anklager nå Vesten for å spille et dobbeltspill når det gjelder Ukraina.

Ukraina har siden selvstendigheten i etterkant av Sovjetunionens oppløsning vært et splittet land politisk sett.

Det bærer også den internasjonale retorikken i etterkant av helgens dramatiske maktskifte preg av, med EU og USA på den ene siden og Russland på den andre.

Landet politisk delt

I Ukraina i øst og sørøst er båndene til Russland sterke, i vest er blikket rettet mot Nord- og Vest-Europa. Slik har skillelinjene gått hvert valg siden 1991, det samme gjør den utenlandske innflytelsen.

Den politiske makten i landet har skiftet mellom disse to leirene. Den nå avsatte presidenten Viktor Janukovitsj og hans Regionparti har siden valget i oktober 2012 hatt flertall sammen med uavhengige representanter som i hovedsak har støttet Janukovitsj og kommunistpartiet.

Den midlertidige presidenten Oleksandr Turtsjinov og de som nå er på den politiske offensiven, er en sterk tilhenger av en nærmere tilknytning til EU.

Sterke ord fra øst

Også i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet mandag ettermiddag brukes det relativt sterke ord – etter diplomatisk standard – om situasjonen i nabolandet og støtten de nye makthaverne har fått fra vestlig hold.

– Den vestligstøttede fredsavtalen i Ukraina brukes for å dekke over at interimsstyret har ranet til seg makten, het det i uttalelse.

Opposisjonen, som midlertidig har overtatt både presidentembetet og ledelsen i nasjonalforsamlingen og hvor en ny regjering er ventet i morgen, tirsdag, anklages også for å bruke «diktatoriske og av og til terroristiske metoder» for å legge press på meningsmotstandere øst og sør i landet.

Moskva kritiserer også vestlige ledere som har ønsket et nyvalg i mai velkommen. I uttalelsen står det at alle forslag til grunnlovsreformer først bør debatteres grundig og deretter sendes ut til folkeavstemning i stedet for å bli hastevedtatt i nasjonalforsamlingen.

Videre het det at vestlige politikere egentlig ikke er opptatt av Ukrainas skjebne, men i stedet driver «geopolitiske beregninger».

SISTE NYTT

Siste nytt