Hopp til innhold

Skjellsord og mistenksomhet mellom Kina og Malaysia

PEARCE (NRK): Kinesiske pårørende krever at Kina skal overta etterforskningen av fly-mysteriet, etter det de mener er skandaløs informasjon fra malaysiske myndigheter etter MH370-mysteriet.

Pårørende etter det savnede Malaysia Airways flyet demonstrerer

Mange av de pårørende etter det savnede Malaysia Airways flyet demonstrerte denne uken foran den malaysiske ambassaden i Beijing.

Foto: AFP / Afp

I går kalte noen av dem Malaysias ambassadør til Kina for en løgner, forlangte at han skulle knele for dem og deretter nærmest jaget ham av gårde med rop og skjellsord.

Ambassadøren hadde kommet til en av bankettsalene på hotell Lido i Beijing, for å redegjøre for det Malaysias myndigheter vet så langt, og for å vise sin respekt for de pårørende.

«Vi har også mistet våre kjære»

Respekten den andre veien var fullstendig fraværende, og nå har mange malaysierne gått grundig lei av kritikk og skjellsord fra kinesiske pårørende.

«Vi har også mistet våre kjære», skriver de på sosiale medier, som de siste dagene har flommet over med kommentarer kritiske til Kina. Selv om to tredjedeler av passasjerene på det forsvunne flyet var kinesere, kom også mange fra Malaysia.

Der er man særlig opprørt over at de kinesiske pårørende demonstrerte mot den malaysiske ambassaden i Beijing, og at politiet ikke hindret dem fra å kaste stein og vannflasker mot bygningen.

Konflikt om åpenhet

Kontroversene har også fått politiske konsekvenser for forholdet mellom de to landene. Kinas kommunistmyndigheter har gang på gang kritisert Malaysia i sterke ordelag og klaget over manglende åpenhet og informasjon fra letearbeidet.

Malaysias myndigheter har vært svært tilbakeholdne med å svare på denne kritikken. For, som noen kommentatorer har skrevet i avisene der, man må være forsiktige med å tirre dragen.

På sosiale medier i Malaysia har man derimot ikke lagt fingrene imellom: «Hvordan kan den kommunistiske ettpartistaten Kina, med all sin sensur og sitt hemmelighetskremmeri, våge å kritisere andre for manglende åpenhet!!»

«Kinesiske myndigheter kan jo begynne med åpent å fortelle om hva som skjedde på Den himmelske freds plass under massakrene mot studentene der i 1989,» skriver en indignert blogger.

Pårørende etter de som omkom i flyulykken i stor sorg.

Video: Noen av de pårørende kollapset, og måtte bæres ut etter nyheten om deres kjære.

«Alle tror de hele tiden blir lurt»

Den uavhengige kommentatoren Zhang Lifan i Beijing forklarer reaksjonene til de pårørende slik:

«Kinas borgere lever i et samfunn der det ikke finnes åpen og uavhengig informasjon. Derfor antar folk i utgangspunktet at alle myndigheter, om de er kinesiske eller i andre land, fører dem bak lyset. Denne mistenksomheten er en del av den kinesiske væremåten. Alle tror de hele tiden blir lurt,» sier Zhang til Hong Kong-avisen South China Morning Post.

Demonstrasjoner i Beijing er også et svært sjelden fenomen. Er det noen som forsøker å protestere mot landets egne myndigheter, blir de omringet, arrestert og fjernet av politiet – som regel i løpet av ti minutter.

SISTE NYTT

Siste nytt