Hopp til innhold

– Eritreiske asylsøkere i Norge presses til å bli informanter

Asylsøkere fra Eritrea, som har kommet til Norge, blir truet av regimet de flyktet fra. Foreldre i hjemlandet må betale 20.000 kroner, hvis ikke må de i fengsel.

Eritreisk asylsøker

En eritreisk asylsøker som klarte å ta seg til Norge forteller at det eritreiske regimet også er tilstede her i et demokratisk land som Norge.

Foto: NRK

I Norge risikerer asylsøkere å bli presset til å bli informanter, hvis de ikke klarer å betale denne summen.

I Eritrea har grensevakter har nå ordre om å skyte for å drepe alle som prøver å rømme Eritrea.

– Regimet er i Norge

Mange klarer likevel å komme seg ut av landet, over Middelhavet og til Europa. NRK har snakket med en eritreisk asylsøker som klarte å ta seg til Norge. Han trodde han endelig var kommet til friheten, men så møtte han regimet han flyktet fra her i landet.

– Jeg er bare sjokkert. Det er sant som det sies, at regimet også er tilstede her i et demokratisk land som Norge, forteller han.

Penger ble samlet inn til Eritrea på 80 tallet i Norge. Engasjementet for å støtte den nasjonalisktiske frigjøringsbevegelsen EPLF, som bygde på en marxistisk-leninistisk ideologi, var stort.

Eritrea er det lille landet som stod opp mot etiopisk kolonistyre, og vant manges hjerter i Norge.

Men fra begynnelsen på 2000 tallet ble det klart for en hel verden at frigjøringshelten og senere president Esyas Afworki var nok en brutal diktator, som holdt sitt folk i et jerngrep.

Video TRONVOLL-200610-WW

Eritrea-ekspert og seniorpartner i norsk-baserte International Law and Policy Institute, Kjetil Tronvoll, sier det eritreiske regimet er et av verdens mest brutale.

– Det eritreiske regimet er at av verdens mest brutale regimer, de holder i praksis hele befolkningen i et fengsel, under kontroll, sier Kjetil Tronvoll, Eritrea-ekspert og seniorpartner i norsk baserte International Law and Policy Institute.

Tvangsarbeid

En rapport fra Human Rights Wacht forteller at store deler av befolkningen utfører tvangsarbeid og militærtjeneste for regimet, det kalles nasjonaltjeneste. Dette kan vare i mange år.

Tvangsarbeidet kan være å bygge veier, eller en ny villa for en av toppene i militæret. Det er denne tvungne nasjonaltjenesten som nå gjør at tusener rømmer landet hver måned.

Over 6000 eritreiske asylsøkere har kommet til Norge de siste fem årene.

Familen straffes

Regimet straffer familien til dem som rømmer til Europa og Norge.

– Ungdom, kvinner og menn, rømmer nå landet i tusentalls. For å prøve å demme opp for denne flyktningestrømmen så må familien til den som har flyktet, betale en bot på 50 000 nakfa, det tilsvarer mange årslønner i Eritrea. Mange foreldre kan ikke betale disse pengene, da havner de i fengsel ofte under umenneskelige forhold, sier Tronvoll.

Etter åtte år i tvungen nasjonaltjeneste flyktet han til Norge, og til friheten. Men kun etter to måneder i landet fikk han en telefon. Den kom hjemmefra.

Truet faren

– De sa til faren min at de visste at sønnen hans var i Norge, du må betale 50 000 nakfa, eller bli arrestert sa de til ham, forteller den eritreiske asylsøkeren til NRK. Han ønsker å være anonym i dette intervjuet, av hensyn til familien i Eritrea.

Faren ble arrestert, og slått i fengsel, der han satt i 23 dager. Familien i Eritrea klarte å samle sammen penger. Faren ble da løslatt, med en klar beskjed han måtte overbringe fra myndighetene til sin sønn som nå var i Norge. Sønnen måtte ikke kritisere eritreiske myndigheter mens han var i Norge.

– Min far fikk beskjed om å si til meg: Han må ikke snakke, han har nå flyktet, og som flyktning må han tjene oss, forteller asylsøkeren til NRK.

Presses til å jobbe for regimet

I Karl Johans gate i Oslo ligger det eritreiske konsulatet. Herfra kartlegges asylsøkerne som har rømt fra nasjonaltjenesten.

Hva skjer hvis asylsøkere og deres familie ikke klarer å betale beløpet?

– Vi har informasjon om at de som ikke kan betale, kan bli satt under press fra interessekontorer og ambassader i europeiske land. De blir presset til å være aktive som infiltratører og informanter for regimet blant asylsøkere og andre eritreere, sier Tronvoll.

Han sier det er all grunn til å tro at også eritreiske asylsøkere i Norge, som ikke kan betale på samme måte, blir presset inn i en angiverrolle.

Avviser påstandene

Det eritreiske konsulatet i Oslo avviser overfor NRK at asylsøkeres familie må betale penger hvis et barn har rømt fra landet, og fra nasjonaltjenesten.

– De betaler ikke 50.000 nakfa, og de risikerer ikke fengsel. Du har fått feil informasjon, sier Yonas Tesfay ved det Eritreiske interessekontoret i Oslo.

SISTE NYTT

Siste nytt