Hopp til innhold

Høyre: Norge bør vurdere å kutte Eritrea-bistand

Høyre mener Norge bør vurdere å kutte bistanden til Eritrea på grunn av brudd på menneskerettigheter, overvåking og utpressing av eritreere i Norge.

Video Eritrea-demonstrasjon i Oslo i dag

SE VIDEO: Eritreere i Norge demonstrerte mot overvåking og utpressing fra myndighetene i Eritrea.

Eritreere protesterte i dag mot regimet i Eritrea. De protesterer mot et diktatur som har tusenvis av politiske fanger uten lov og dom, og der ordet pressefrihet er en vits.

Mellom 30 og 40 demonstranter ropte slagord mot den sittende presidenten Isaias Afwerki, som av eksperter på Eritrea beskrives som en diktator.

Demonstrantene krevde at presidenten bør tiltales for krigsforbrytelser.

Rømmer landet

Det er rundt 3400 eritreere i Norge, i tillegg har det bare de siste tre årene kommet nær 4000 asylsøkere fra Eritrea til Norge.

Hundretusener av mennesker rømmer nå landet - det er fra Eritrea Norge har mottatt flest asylsøkere så langt i år, ifølge UDI.

Eritrea er en ettpartistat med grove menneskerettighetsbrudd. Flere tusen sitter i fengsel uten dom, for sine meninger. Det er rangert som et av verdens verste land hva angår pressefrihet. Eritrea er et av verdens mest militariserte land, med en militærtjeneste som inneholder tvangsarbeid.

Se rapport om menneskerettighetssituasjonen Eritrea

Bor i Norge - må betale skatt til Eritrea

Woldab Feshatzion under demonstrasjonen mot myndighetene i Eritrea

Woldab Feshatzion under demonstrasjonen mot myndighetene i Eritrea. - Eritrea er et fengsel, sier han.

Foto: NRK

Mange eritreere i Norge merker diktaturets lange arm, også i Norge. Eritreere i Norge blir utsatt for det som mange eritreere oppfatter som utpressing: Alle eritreere blir avkrevd en årlig 2 prosent skatt av all inntekt, til landet de flyktet fra.

– Jeg nekter å betale denne skatten, men det betyr at jeg ikke kan reise og besøke familie, jeg kan ikke arve mine foreldre, og jeg kan ikke investere i landet, sier Kidane Mahari.

Han nekter å bøye seg for kravet. Han mener det er utpressing, og forteller at brødre, søstre og foreldre får svi hvis denne skatten ikke betales.

– Vi kjenner til at foreldre risikerer å miste lisens til å drive handel, hvis en sønn i utlandet ikke har betalt skatt, forteller han.

Slekt og venner i hjemlandet risikerer bøter og trakassering hvis denne skatten ikke betales.

Påstanden om inndriving av skatt fra eritreere i eksil støttes av norske eksperter på Eritrea.

– Norge bør kunne stille krav

Torbjørn Røe Isaksen

Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener Norge bør revurdere bistanden til Eritrea.

Demonstrantene har også skrevet brev til stortingsrepresentanter, med bønn om å bli hørt.

Norge gir i år 60 millioner kroner i bistand til Eritrea.

– Eritrea er et av verdens verste terrorregimer, og den dialogen Norge har med Eritrea er null verdt hvis man ikke tar opp den utpressingen av eritreere som oppholder seg i Norge, hvorav mange av dem er norske statsborgere, sier Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen, som har engasjert seg i saken.

– Hva bør skje med bistanden Norge gir til Eritrea?

– Det må være helt klart at hvis Norge ikke kan stille krav om at eritreiske myndigheter respekterer menneskerettighetene og rettsikkerheten til folk som oppholder seg i Norge, så mener jeg det også må få konsekvenser for bistanden, sier Røe Isaksen.

Tok bilder

Under demonstrasjonen var det tilskuere med nordafrikansk utseende som tok bilder. Demonstrantene mente dette var utsendinger og spioner fra det eritreiske interessekontoret i Oslo, som etter det NRK kjenner til er kontrollert av eritreiske myndigheter.

Det kom til håndgemeng på Løvebakken, da demonstrantene klarte å få tak i en av dem som stod og tok bilder. Han avviste selv at han var fra eritreiske myndigheter.

NRK har i dag forsøkt å få en kommentar fra interessekontoret eritreiske myndigheter har i Oslo, uten å lykkes. De ønsker ikke å stille til intervju i dag. NRK har tidligere mottatt brev med protester fra dette interessekontoret.

Les brevet: Protester på Eritrea-innslag

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt