NRK Meny
Normal

Hvem skal «skru av» Mandela?

Mens Sør-Afrika fylles av gode gjerninger, ligger Mandela-dagens hovedperson i en sykeseng i Pretoria, koplet til slanger og ledninger. Der skal han holdes i live ... til noen trekker ut kontakten. Men hvem tør det?

Zuma med Mandela og kone

Nelson Mandela (i midten) sammen med sin kone Graca Machel og dagens president i Sør-Afrika, Jacob Zuma, fotografert sammen i 2009.

Foto: Mike Hutchings / AP

Analyse av Tomm Kristiansen

FNs generalforsamling vedtok i 2009 at hans fødselsdag 18. juli skulle være «Nelson Mandela International Day».

Hans egen stiftelse oppfordrer folk til å gjøre frivillig arbeid i 67 minutter, ett for hvert av hans offentlige år. Det inkluderer offentlige ansatte og ambassaders personell.

Selv har han gjort sitt for de gode gjerninger, men omstendighetene rundt hans sykeseng er mer sammensatte enn den godhet hans landsmenn er oppfordret til å vise.

Hvem skal skru av?

Mann med Mandela-plakat

Dagen før 95-årsdagen henger en mann opp en plakat med hyllest til Nelson Mandela utenfor sykehuset der den tidligere presidenten er innlagt.

Foto: Themba Hadebe / Ap
Denis Goldberg

Denis Goldberg, som sonet en lang fengselsstraff samtidig med Mandela, har gløttet på gardinene inn til familien ved sykesengen.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Etter en måneds kritisk behandling fikk Mandela en surstoffmaske med overtrykk, som skulle hjelpe ham å trekke pusten. Det var ikke nok, han fikk ikke tilstrekkelig oksygen. Mandela ble derfor koplet til en respirator som nå tar seg av pusten.

Denis Goldberg, som sonet en lang fengselsstraff samtidig med Mandela, har gløttet på gardinene inn til familien ved sykesengen.

De skal la ham leve så lenge han orker, fortalte Goldberg, eller mer presist: til hans øvrige organer svikter. Det betyr at han skal ligge slik, smertestilt og neddopet, til nyrer og lever svikter – og til slutt: hjertet stopper. Det er en kontroversiell beslutning.

Mange en doktor ville vist til legeetikkens prinsipper om pasientens verdighet. Mange leger over hele verden har diskutert bulletinene fra sykehuset i Pretoria og ristet på hodet.

Samtidig er de fleste enige om at valget er vanskelig: Hvem skal skru av respiratoren? Blir han kvalt? Blir det respektløst og uverdig? Men først og fremst: Hvem?

Familie i strid

Standardsvaret er familien. Men den er stor, kaotisk og innfløkt. I uker har de sloss om hvor hans lik skal begraves.

Retten har bestemt at hans tre avdøde barn, som ble røvet fra sine graver, skal legges tilbake. Det er blitt gjort.

Mandela-familien omfatter et eldsteråd i Qunu, der han vokste opp. De ønsker å bli hørt i alle saker som berører pasientens endelikt.

Mandela har døtre, som riktignok ligger i rettssak med ham om familieformuen, men som kan komme til å stå opp mot de gamle i Eastern Cape.

Dernest kommer barnebarnet Mandla, Mandelas øyensten. Han er i konflikt med dem alle. Som høvding og investor i nabolandsbyen der den gamle skal begraves, er han interessert i hvor gravsteinen skal stå.

Det er mye penger i den turismen et slikt monument vil avstedkomme, og Mandla Mandela bygger allerede et hotell.

Graca Machel

Hvem av dem skal skru av Nelson Mandela? Muligens ingen av Mandela-ene. Kanskje blir det Graca Machel som, i samråd med legene, skal treffe beslutningen.

Hun har ikke sagt mye mens familiestriden har pågått. Hun har veket plassen når Mandelas ekskona Winnie ankommer. De ble skilt i en bitter strid.

Graca Machel

Graca Machel er diplomaten i familien.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp
Statue av Mandela

En statue av Nelson Mandela som bokser i sentrum av Johannesburg, fotografert dagen før 95-årsdagen.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Graca har meklet mellom døtre og andre mektige familiemedlemmer. Hun er diplomaten, akkurat som i sitt offentlige liv har vært en profesjonell diplomat i forsvart for barns rettigheter.

Jacob Zuma

Utenfor familien står en annen mektig aktør med sterke interesser i at mannen med slangene skal leve ennå litt til, president Jacob Zuma. Han har, på det mest skammelige, brukt situasjonen til å skaffe seg oppmerksomhet.

I april dro han på uanmeldt besøk hjem til den dødssyke Mandela. Sammen ble de filmet, en plaget og utilpass Mandela side om side med en begeistret president som gjorde V-tegn.

Under sykdomsforløpet er det han som har levert legebulletinene; ikke sykehuset, ikke en talsmann fra familien. For en uke siden sa han at Mandela støttet den vei han leder langet.

Ja, Mandela var svært «happy» med utviklingen av Sør-Afrika, for øvrig i motsetning til de fleste sørafrikanere. Det er en påstand som ikke kan bekreftes, framsatt over en forgjengers dødsleie.

Mandela har vært svært nedbrutt over den korrupsjon Zuma har omgitt seg med, tillatt og dels deltatt i. Det er slitt ikke sikkert han er så begeistret for Zuma.

Han har også ønsket at Mandela skulle leve lengst mulig, så han fikk sole seg i glansen på Mandela-dagen. Han har innkalt til store møter med mye presse. Alle EUs ambassadører er invitert til presidentens kontor. Zuma har oppfordret alle sørafrikanerne til å gjøre sine 67 minutter med gode gjerninger i dag.

Det er ikke sikkert han rekker det selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt