Hopp til innhold

– Verden skylder ham stor takk

Den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ og USAs etterretningstjeneste NSA utvekslet sensitiv informasjon fra overvåking av e-poster og telefonsamtaler i en årrekke. De fulgte et system som brøt med loven, slår britiske The Investigatory Powers Tribunal fast i dag.

Snowden

Eric King i Privacy International mener verden skylder Edward Snowden stor takk, etter at The Investigatory Powers Tribunal i dag slo fast at samarbeidet mellom britisk og amerikansk etterretning var ulovlig. Her deltar Snowden via video på en konferanse i Toronto denne uken.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

– Verden skylder Edward Snowden stor takk for å ha blåst i fløyta. Dagens beslutning er en stadfestelse av hans handlinger, sier Eric King i Privacy International til den britiske avisen the Guardian.

Det var etter at den nå den spionsiktede varsleren Edward Snowden lekket gradert informasjon i 2013, som avslørte et verdensomspennende overvåkingsnettverk styrt av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency), at det ble slått alarm.

I Storbritannia ble en rekke saker knyttet til Den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQs metoder og samarbeid med NSA klaget inn til The Investigatory Powers Tribunal (IPT). I dag publiserte IPT følgende konklusjon på deres nettsider:

Britain Spying

Fra den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ hovedkvarter i Cheltenham skal den ulovlige innhentingen og utvekslingen av privat informasjon ha foregått i en årrekke.

Foto: Barry Batchelor / Ap

Kneblet ytringsfrihet og privatliv

«Systemet som styrer innhenting, mottak, lagring og sending av privat kommunikasjon mellom individer i Storbritannia, utført av britiske myndigheter, som har blitt innhentet av amerikanske myndigheter ... bryter artikkel 8 eller 10 i Den europeiske menneskerettskonvensjon».

Artikkel 8 dreier seg om retten til privatliv og familieliv, mens artikkel 10 viser til ytringsfriheten.

Klagen som nå er behandlet var signert Liberty, Privacy International og en rekke andre borgerrettighetsgrupper. De hevdet at GCHQ og NSAs samarbeid, gjennom de omfattende overvåkningsprogrammene Prism og Upstream, var ulovlig.

Dagens konklusjon tolkes av dem som medhold, og viser at etterretningstjenestene har operert ulovlig i minst syv år, mellom 2007 og 2014, da det såkalte Prism-programmet ble introdusert, sier de.

Skapte internasjonalt rabalder

Da det ble klart at NSA ikke bare hadde overvåket amerikanere, men også krenket andre borgeres rettigheter, blant annet ved å avlytte 35 stats- og regjeringsledere verden over, førte det til kraftige reaksjoner hos USAs allierte.

I Storbritannia har mange spurt seg i hvilken grad deres egne etterretningstjenester kan stilles til ansvar for den ulovlige overvåkingen.

– I alt for lang tid har etterretningstjenester som GCHQ og NSA oppført seg som om de er hevet over loven. Dagens kjennelse bekrefter offentlig det mange har sagt hele tiden, at gjennom det siste tiåret har GCHQ og NSA deltatt i et ulovlig masseovervåkingsprogram som har påvirker millioner av mennesker verden rundt, sier Eric King i Privacy International.

En talsperson fra GCHQ sier til Guardian at de derimot tolker dagens kunngjøring dithen at de har operert innenfor lovens rammer.

SISTE NYTT

Siste nytt