Hopp til innhold

Tester alle som har vært nær MRSA

Det er restriksjoner på hele 30 svinebesetninger i Trøndelag, Nordland og Troms etter bakterien LA-MRSA. Nå skal alle som har vært i nærheten av besetningene testes.

sykehus

Sykehuset i Levanger har så langt i år hatt tre pasienter på isolat fordi de var smittet av den fryktede bakterien. Når de ansatte skal inn på isolatene må de ha på munnbind.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

fylkeslege nord-trøndelag

Fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dypdal Kvekild, sier de nå forbereder seg på å teste alle som har vært i nærheten av svinebesetningene som er båndlagt.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Smitten fra LA-MRSA-bakterien kan overføres til mennesker, og fylkeslegen i Nord-Trøndelag hadde tirsdag møte med kommuneleger og helseansvarlige i de berørte fylkene.

– Nå kartlegger vi hvor stort utbruddet kan bli, og det vil vi se når resultatet av testene foreligger, sier fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dypdal Kverkild, til NRK.

Fylkeslegen forbereder seg nå på å teste alle som har vært i nærheten av svinebesetningene som er båndlagt.

– Vi må finne ut om noen er smitta og deretter prøve å behandle dem, sier Kverkild.

Økning hvert år

I Trøndelag i fjor ble det registrert 90 infeksjonstilfeller eller folk som bar på smitten. I hele landet var det 1867 tilfeller.

– Vi har en økning hvert eneste år, sier bioingeniør ved St. Olavs Hospital, Lillian Marstein, til NRK.

Hver tredje person er bærere av gule stafylokokker hvor en prosent av bakteriene er motstandsdyktige mot antibiotika. Derfor er det nå viktig for sykehuset å avklare hvor mye av smitten som stammer fra svinebesetninger.

– Vi må overvåke situasjonen, behandle de som tester positivt og prøve å stoppe spredningen, sier Marstein.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

stolav

Bioingeniør ved St. Olavs Hospital, Lillian Marstein, sier de nå må prøve å stoppe spredningen av bakterien.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– I verste fall kan folk dø

Sykehuset i Levanger har så langt i år hatt tre pasienter på isolat fordi de var smittet av den fryktede bakterien. Når de ansatte skal inn på isolatene må de ha på munnbind.

– Det er en bakterie vi absolutt ikke vil ha ut til andre lokaler på sykehuset. Da kan det ende opp med at vi ikke kan behandle en vanlig lungebetennelse med antibiotika, sier lungesykepleier ved Sykehuset Levanger, Malene Lie Skei, til NRK.

– I verste fall kan folk dø av det de vanligvis kan behandles for, sier Skei.

Faren for alvorlig sykdom og i verstefall død oppstår når antibiotika ikke tar knekken på bakterien. De siste årene har den også spredd seg fra mennesker til gris, og omvendt. På laboratoriet ved St.Olavs tar de prøver og tester bakterien.

SE VIDEO AV BAKTERIEN:

I Trøndelag var det i fjor registrert rundt 90 infeksjonstilfelle eller folk som bar på MRSA-smitte.