God hygiene hos de ansatte ved Steinkjer sentralkjøkken er nødvendig når grisekjøtt skal skjæres opp. Kjøkkenet leverer mat til eldre på sykehjem og eldresenter i kommunen. De må bruke hansker og være nøye med håndvask, for bakterier kan feste seg på både hender, kniver og fjøler.
– Vi er nødt til å være obs på dette. Det er heller ikke lurt å bruke samme fjøla til kjøtt, fisk og grønnsaker, og derfor skifter vi for hver gang, sier produksjonsleder ved Steinkjer sentralkjøkken, Arnt Bruem, til NRK.
Pakkes og sendes til butikkene
13. januar ble det kjent at man hadde mistanke om LA-MRSA i en svinebesetning i Nord-Trøndelag. Mistanken ble bekreftet, og nå er 27 svinebesetninger i søkelyset. To ligger i Troms, to i Sør-Trøndelag og resten ligger i Nord-Trøndelag.
Kjøttet fra den smittede besetningen i Nord-Trøndelag pakkes og selges i butikker både i Midt-Norge og resten av landet. Regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, sier det er trygt å spise det.
– Det aller meste av det grisekjøttet vi spiser i Norge blir gjenstand for skikkelig og god varmebehandling, sier han til NRK.
Han mener det er liten sjanse for å spise noe som har bakterier i seg.
– Vi er over på en mikroskopisk sannsynlighet for at maten i seg selv skal være en risiko for forbrukerne, sier Røthe Knudtsen.
(Artikkelen fortsetter under bildet):
Må være nøye med tilberedninga
Mattilsynet venter nå på nye prøvesvar som skal komme denne uka.
– Den bakterien vi jobber for å bekjempe har et resistensmønster, altså at den tåler ulike antibiotika godt. Målet er å hindre at griseeiere som kommer i befatning med sykehus, ikke fører til at sykehusene får et større problem med multiresistente bakterier, sier Røthe Knudtsen.
De ansatte på Steinkjer sentralkjøkken sier de er nøye med tilberedningen av all type kjøtt.
– Vi er veldig klar over at vi leverer mat til svake og sårbare grupper, og at vi er nødt til å ta hensyn til det i hygienetiltakene våre. Med riktig tilberedelsesmåte skal det være greit å spise dette, sier kvalitetsleder ved kjøkkenet, Ingrunn Røyseng, til NRK.