NRK Meny
Normal

Mener Carlsens VM-finaleplass overgår alt

Magnus Carlsen (22) har vunnet det meste som er å vinne på sjakkbrettet. Blir han verdensmester, vil det imidlertid toppe alt. – Det har bare vært 15 offisielle verdensmestere siden 1886, sier norsk sjakkekspert.

Magnus Carlsen mot Vishy Anand

Magnus Carlsen knuste de sju andre tittelkandidatene, og er klar for VM-finale. Større blir det ikke, mener sjakkeksperter.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det kom helt ut av kontroll. Nå er jeg bare veldig lykkelig, sa en tydelig utslitt Magnus Carlsen til pressen etter at han på mesterlig vis rodde i land seieren i kandidatturneringen i London mandag kveld.

Turneringsseieren sikret ham den gjeve plassen i VM-finalen, der han skal møte regjerende verdensmester Viswanathan Anand (44) fra India til en ekte mann-mot-mann-duell i november.

Magnus Carlsen etter at VM-plassen var sikret

Magnus Carlsen var totalt utmattet etter å ha tapt det siste partiet i kandidatturneringen i London. Det holdt likevel til seier.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Vinneren vil bli den nye verdensmesteren i sjakk, den siste tittelen Magnus Carlsen trenger på sin imponerende CV.

Og ekspertene er ikke i tvil:

For Carlsen, som allerede innehar tidenes høyeste ratingscore i sjakk (2872 poeng), er dette det utvilsomme høydepunktet i en allerede svært innholdsrik karriere.

Les også: Agdestein: – En av tidenes VM-finaler

– VM-tittelen er det største

– For meg er det ingen tvil om hva som er størst. Det er VM-tittelen. Da Magnus vant turneringen i London var det den største dagen i norsk sjakkhistorie. Ingen nordmann har noensinne vært i nærheten av å oppnå noe lignende, sier leder for Sjakkhuset i Oslo, Torstein Bae, til NRK.no.

– Uten tvil. Det har bare vært 15 offisielle verdensmestere siden 1886. At Magnus Carlsen nå kan bli nummer 16 i rekka, er bare helt ufattelig. VM-tittelen er det ubestridte høydepunktet for en sjakkspiller, sier Leif Erlend Johannessen, internasjonal stormester i sjakk og ranket som Norges femte beste sjakkspiller.

At tallet på antall verdensmestere er såpass lavt, skyldes at flere sjakkspillere har forsvart tittelen over flere år. Russeren Anatoly Karpov forsvarte for eksempel verdensmester-tittelen i ti år, fra 1975 til 1985 (se egen faktaboks).

Viswanathan Anand

Viswanathan Anand har forsvart verdensmestertittelen tre ganger siden 2007. Per i dag er han ranket som verdens sjette beste spiller.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Vishy Anand har vært regjerende verdensmester siden 2007.

– Hvorfor er VM-tittelen størst?

– Det har vært mye debatt om hvor beskrivende disse ratingtallene egentlig er. Mange mener at dagens ratingsystem gjør det lettere å oppnå en høy poengsum enn for 20 år siden. En VM-tittel kan imidlertid ikke bestrides. Den som vinner VM, er den beste - punktum, sier Johannessen.

Lang vei til VM-tittelen

VM-finalen er i midlertid ingen lettfattet affære.

For at kampen om VM-tittelen skal bli avgjort på den aller mest rettferdige måten, spilles finalen over 12 partier, der hver spiller får spille med hvite brikker seks ganger.

I tillegg legges det inn flere hviledager, slik at turneringen varer totalt 20 dager. Fra 6. november til 26. november neste høst. Det er ennå ikke bestemt hvor turneringen skal spilles, men slik det ser ut nå, vil turneringen bli spilt i India.

Dersom man vinner et parti, får man ett poeng. Ved remis (uavgjort), får begge spillerne et halvt poeng hver. Med andre ord er det første mann til 6,5 poeng.

Sjakkekspertene beskriver VM-finalen som et sant konsentrasjonshelvete.

– Det blir utrolig spennende. Carlsen viste svakhetstegn da han tapte to av de tre siste kampene i kandidatturneringen. Det har vi ikke sett ham gjøre før. Det var tydelig at han merket presset og ble nervøs, sier Bae, som er tidligere president i Norges sjakkforbund.

Til tross for tapene, mener stormester Johannessen at Carlsen må regnes som favoritt i VM-finalen. Anand

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vishy Anand mot Magnus Carlsen

Magnus Carlsen (t.h) har møtt Vishy Anand flere ganger. Stort sett ender kampene med remis.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Anand er ikke like sulten

– Jeg tror de fleste regner Magnus som en bedre sjakkspiller enn Anand i dag. Anand som 22-åring ville vært en betydelig tøffere motstander, men nå er ting litt annerledes. Anand har blitt 43 år, har nylig fått barn, og er neppe like sulten som før. Det er fordel Carlsen, sier Johannessen.

– Anand har forsvart VM-tittelen tre ganger de siste årene, og slått stjerner som Vladimir Kramnik, Vesselin Topalov og Boris Gelfand på rekke og rad. Han har betydelig erfaring i én mot én-spill. Men Carlsen har klart best resultater de siste årene, legger Torstein Bae til.

Magnus Carlsen

13 år gammel ble Magnus Carlsen stormester i sjakk. Ni år senere skal han kjempe om å bli verdensmester.

Foto: RABIH MOGHRABI / AFP

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal